Dar, Tariceanu uita ca furtul a devenit pornografic in Romania. S-au furat miliarde de dolari sau euro. Au aparut averi imense bazate pe rapt, minciuna si furt calificat. Toate acestea avand legatura directa cu politica. Politicieni de toate culorile au sprijinit direct sau indirect afaceri de miliarde. Si inca nimeni nu a platit.
De 18 ani in Romania nimeni nu plateste pentru nimic. Cel putin pana acum. S-au dat pe degeaba industrii intregi, banci, au fost falimentate cu buna stiinta companii de top.
S-au declansat campanii media de dezinformare, de demonizare a unor institutii a caror treaba este tocmai sa faca, pe cat posibil, curat.
Presedintele Traian Basescu a fost atacat permanent. I s-au vanat toate greselile si, slava Domnului, a avut multe in ultima vreme. A cerut o coalitie majoritara transparenta. Dar, la inceputul lui 2005, a distrus coalitia majoritara transparenta construita in decembrie 2004. A facut-o fara prea multe regrete. Nu am inteles pana acum daca atunci a considerat ca poate face alta mai buna sau a considerat ca, pur si simplu, nu ii mai trebuie asa ceva.
Intrebarea esentiala pe care nimeni nu vrea sa o puna este: a atacat presedintele Basescu vreun om complet nevinovat? Dupa cate stim noi nu. O sa ni se spuna ca toti suntem vinovati, mai mult sau mai putin. Ceea ce este complet fals. Exista si oameni care doar au suferit fara voie, si ei sunt marea majoritate a Romaniei. Exista si oameni care au facut afaceri corecte in Romania ultimilor ani.
Batalia pe Justitie va continua din ce in ce mai dur. Informatii negative despre ambele parti implicate se vor scurge si vor fi promovate de diferite canale. In mod evident, ambele parti au adevarul lor. Opinia publica va fi agresata de prezenta unor personaje stranii, dornice sa-si presteze nevinovatia. Dar ceea ce va intelege opinia publica in final va fi ca aceasta lupta nu este una intre ingeri si demoni, ci una politica.
Am fi avut nevoie de o lupta anticoruptie tacuta, eficienta, care sa respecte prezumtia de nevinovatie si ale carei victime sa fie numai oameni vinovati, "luati toti intr-o noapte" ca in filmul lui Coppola. In schimb, avem un circ, o lupta de argumente de trei lei.
Am fi avut nevoie de un guvern responsabil, capabil sa-si inteleaga neputintele si sa joace si pentru interesul public.
Un lider de partid a aparut saptamana trecuta pe micul nostru ecran sa ne spuna ca in Romania a inceput sa se vorbeasca in soapta. Dar ce spunem noi atat de grav ca trebuie sa ne ascundem? Poate ne inselam. Poate politicianul respectiv a avut dreptate. Dar oare ce vorbesc atat de grav politicienii de sunt obligati sa vorbeasca cifrat? Ce pun ei la cale de trebuie sa o faca pe ascuns? Caci nimeni nu este vinovat pentru ceea ce vorbeste, ci pentru ceea ce face.
Motiunea de cenzura are si ea legatura cu "lupta anticoruptie". Frica a jucat un rol determinant in mentinerea Guvernului Tariceanu. Oamenii politici au vazut in caderea Guvernului o posibilitate a presedintelui de a instaura o regula politica noua si a domina tot campul politic si institutional. Or, au gandit ca este contraproductiv sa-i ofere presedintelui spatiu nelimitat in actiunea politica mai ales in incercarea de legitimare a unor institutii si a unor noi lideri.
Instinctul de conservare a jucat si de data aceasta rolul decisiv. Frica pazeste bostanaria.