Judecatorul Dan Lupascu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, este nemultumit de faptul ca Guvernul nu a consultat CSM in momentul in care a emis Ordonanta prin care s-a modificat componenta Comisiei Speciale de la Cotroceni.
Dan Lupascu considera ca Guvernul ignora Consiliul Superior al Magistraturii prin evitarea consultarii pe marginea actelor normative pentru care CSM este abilitat sa emita un aviz. Fostul presedinte al CSM s-a declarat revoltat de faptul ca judecatorii sunt implicati in dispute politice, el criticand absenta consultarilor cu membrii Consiliului pe marginea Ordonantei de Urgenta prin care s-a modificat Legea raspunderii ministeriale. "Judecatorii nu trebuie implicati in alte activitati decat in cele prevazute de Constitutie. Potrivit acesteia, functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior", a spus Dan Lupascu, citat de Mediafax. El a adaugat ca, din pacate, magistratii sunt implicati in activitatea birourilor electorale, registrul comertului sau asociatii de proprietari. Totodata, judecatorul sustine ca Guvernul, Ministerul Justitiei, Parlamentul ignora Consiliul Superior al Magistraturii, iar adoptarea OUG privind raspunderea ministeriala, fara avizul CSM, constituie un grav abuz. In viziunea lui Lupascu, in perioada ministeriatului Monicai Macovei, CSM a fost frecvent "sarit" de la avizarea legilor care priveau magistratii, iar "procedura" a fost preluata de noul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu.
CSM alege membrii Comisiei
Dupa cum se stie, legea raspunderii ministeriale a fost modificata, astfel incat CSM va alege membrii Comisiei Speciale care dau avizul de urmarire penala pentru ministri. Ordonanta de Urgenta nr. 95/2007 prin care, la initiativa ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, au fost modificate o serie de articole ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, a fost publicata, joi, in Monitorul Oficial nr. 678. Prin aceasta s-a desfiintat intreaga componenta a actualei Comisii Speciale de la Cotroceni, stabilindu-se ca in 30 de zile, membrii acesteia - numiti pana acum pe criterii politice - sa fie inlocuiti cu magistrati alesi de CSM. In componenta actuala, Comisia speciala de la Cotroceni, alcatuita din trei functionari numiti de ex-ministrul Justitiei, Monica Macovei si doi functionari numiti de fostul ministru de Interne Vasile Blaga, nu oferea nici un fel de garantii de impartialitate, obiectivitate si competenta profesionala.
O alta prevedere din OUG 95/2007 este ridicarea dreptului DNA de a cere aviz de urmarire penala pentru ministri, acesta revenind doar Procurorului General al Romaniei.
n