"Nu ne mai izmenim in public"
"Decizia noastra cu privire la cei care - inclusiv dl. Ion Iliescu - au actionat in mod deschis ca motiunea de cenzura sa nu treaca este urmatoarea: pana la 25 noiembrie, sa introducem o perioada de reflecti
"Nu ne mai izmenim in public"
"Decizia noastra cu privire la cei care - inclusiv dl. Ion Iliescu - au actionat in mod deschis ca motiunea de cenzura sa nu treaca este urmatoarea: pana la 25 noiembrie, sa introducem o perioada de reflectie si un moratoriu pe acest subiect, in care si dl. Ion Iliescu va avea ragazul sa reflecteze daca doreste sau nu sa fie parte a conducerii PSD aleasa la Congres", a declarat Mircea Geoana, dupa sedinta Comitetului Executiv (CEx). "Eu ma raportez la Ion Iliescu cum ma raportez la taica-miu, care are aceeasi varsta si fata de care am o obligatie de deferenta si de a asculta opinia lui. Dar obligatia este corelativa, si domnia sa, cu toate meritele pe care le are si pe care i le respectam in continuare, are o obligatie de a intra in aceasta echipa si de a actiona cu coerenta si cu disciplina", a spus presedintele PSD. El a continuat, insa, sa loveasca in fidelii lui Iliescu, criticand lipsa de la votul pe motiune a Corinei Cretu. "Nu ne mai izmenim prin public", a decretat Geoana.
Amenintarea cu demisia
Sedinta CEx nu a fost insa una tocmai usoara pentru Mircea Geoana. Convins initial sa lupte pentru eliminarea din partid a lui Iliescu, liderul PSD s-a vazut pus in fata unui curent nefavorabil excluderii presedintelui de onoare. Inclusiv Grupul de la Cluj, prin Ioan Rus, a dat inapoi si a militat pentru "ignorarea" lui Iliescu pana la euroalegeri. Viorel Hrebenciuc a militat pentru linistirea apelor in partid si a cerut celor prezenti sa nu ia o decizie "la nervi" mai ales in prag de campanie electorala. Surse din partid ne-au spus ca nici macar vicepresedintii Liviu Dragnea, Cristian Diaconescu, Victor Ponta si Titus Corlatean nu au mai ridicat ideea excluderii liderului PSD, desi initial avansasera ideea "retragerii mandatelor". Categoric in favoarea presedintelui de onoare s-a situat si Marian Vanghelie care a spus raspicat ca nu e de acord cu nici o sanctiune. Vazand ca balanta s-a inclinat in favoarea lui Iliescu, Geoana a amenintat cu demisia. El a transmis ca, daca cineva va mai incalca moratoriul si nu va fi sanctionat, atunci el "va pleca acasa". Geoana s-a plans si la sedinta organizatiei PSD Bucuresti ca nu are sustinere pentru deciziile colective. "Si am fost mandatat de BPN si m-ati trimis la negocieri. Si cand totul era ca si stabilit s-a dus cineva si i-a asigurat pe liberali - care erau cu chilotii uzi si cu pantalonii in vine - ca totul o sa fie bine", a spus Geoana, potrivit unor surse.
"Iliescu ne aduce 10% voturi"
La indepartarea lui Ion Iliescu s-a renuntat inca de vineri seara, la Hotel Miorita si apoi la restaurantul Capra Neagra, acolo unde Mircea Geoana si mai multi vicepresedinti au luat pulsul partidului. Potrivit unor surse din PSD, Ion Iliescu era hotarat, in caz de sanctionare, sa mearga pana la ruperea partidului. Constienti de acest risc, Viorel Hrebenciuc si Marian Vanghelie au cerut linistirea apelor si au pledat pentru renuntarea la sanctiuni. "Ion Iliescu ne aduce 10% voturi", a spus Hrebenciuc. Pentru a nu fi probleme, Vanghelie l-a chemat imediat pe liderul PSD Sector 1 Dan Tudorache, caruia i-a cerut sa renunte imediat la orice propunere de excludere a lui Iliescu. In paralel, Ponta, Diaconescu, Dragnea au amenintat cu retragerea din functii daca Iliescu nu va fi sanctionat. Mai mult, filialele erau potrivnice unui astfel de demers. In tot acest scandal a aparut si ingrijorarea conducerii ca s-ar putea ramane fara sef de campanie inainte de euroalegeri. Imediat insa, Hrebenciuc l-a convins pe Liviu Dragnea ca nu e momentul sa renunte si ca trebuie "sa lupte".
Iliescu n-a fost la Brasov
Ion Iliescu a declarat, sambata, ca nu il intereseaza reuniunea Comitetului Executiv al PSD de la Brasov, adaugand ca disparitia lui Antonie Iorgovan este "o drama umana", iar altii "fac umbra pamantului". "Nu ma intereseaza. Nu numai ca nu merg, nici nu ma intereseaza si nu vreau sa intinam memoria lui Iorgovan cu ciondaneli d-astea marunte. Acestea sunt adevarate drame umane, cand oameni de calitate ne parasesc si fac umbra pamantului altii", a declarat Iliescu, citat de Mediafax, dupa ce i-a adus un ultim omagiu senatorului Antonie Iorgovan. "Cand intri intr-un partid nu intri intr-o cazarma, ca sa te comande majorii. Nu este o mosie cu vataf care comanda, este o adunare constienta, libera, de oameni cu acelasi crez si cu aceleasi valori", a conchis fostul lider PSD.
24% la europarlamentare
PSD ar castiga 24% la alegerile pentru parlamentul European, iar PD s-ar situa pe primul loc, cu 35 de procente. Aceasta a fost concluzia unui sondaj de opinie comandat de Institutul International Republican, prezentat de Mircea Geoana in sedinta Comitetului Executiv de la Brasov. In cercetarea sociologica, realizata in perioada 28 august - 6 septembrie, PNL ar obtine 13%, PNG - 8% iar PRM - 5%. Tot 5% ar urma sa inregistreze si UDMR, in timp ce restul formatiunilor politice s-ar situa sub pragul electoral. Aproximativ 30% dintre romani nu s-ar duce la vot, dar daca o vor face, cei mai multi ar vota cu PD si PSD. La alegerile parlamentare, PD ar obtine 36%, iar PSD - 23%. Cu PNL ar vota 13%, iar cu PNG - 8%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.