Cine va asigura ingrijirea medicala a romanilor peste 5, 10 sau 20 de ani? Raspunsul este cuprins intr-un sondaj al Foundation Solidarite Medicale Europeennee, impreuna cu parteneri din Elvetia, Crucea de Malta, si cei din Romania, Fundatia "Ana A
Cine va asigura ingrijirea medicala a romanilor peste 5, 10 sau 20 de ani? Raspunsul este cuprins intr-un sondaj al Foundation Solidarite Medicale Europeennee, impreuna cu parteneri din Elvetia, Crucea de Malta, si cei din Romania, Fundatia "Ana Aslan International", institutii cu traditie in sprijinirea sistemelor sanitare cu probleme. Studiul releva faptul ca jumatate dintre cei intervievati (500 de persoane cu activitate in sectorul medical) afirma ca, pentru a ramane in tara s-ar multumi cu un salariu intre 500 si 1000 de euro. Tot jumatate dintre respondenti au precizat ca daca ar avea posibilitatea sa plece sa studieze in strainatate ar parasi Romania fara nici o parere de rau. 44% ar schimba factorii de decizie daca ar avea posibilitatea sa schimbe ceva in sistemul sanitar romanesc, iar 33% dintre participantii la sondaj au spus ca ar schimba organizarea sistemului. Destinatiile preferate ale celor care vor sa studieze in afara tarii sunt Anglia, SUA, Australia si Elvetia, se mai arata in studiu. Anglia este aleasa in mai mare masura de catre persoanele intre 30 si 40 de ani, iar Australia de catre cei cu un venit sub 300 de euro.
Medicii legati de glie
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca medicii din Romania nu vor mai putea parasi sistemul la fel de usor ca pana acum, MSP lucrand la un act normativ in acest sens. Mai exact, potrivit oficialului, se doreste cresterea exigentelor legate de conditiile in care cadrele medicale specializate pe banii statului vor putea profesa in strainatate. Nicolaescu a declarat ca, in sistemul medical romanesc se intregistreaza un deficit de personal medical la nivelul mai multor specializari (ATI, neuropsihiatrie, medicina de urgente), din totalul de 48.000 de persoane active, 2500 beneficiind de certificate de conformitate, act ce le permite sa profeseze in strainatate. "Trebuie sa legalizam obligativitatea de a ramane in sistem dublul perioadei in care s-au specializat. In acest sens vom elabora o ordonanta de urgenta sau o lege, dupa caz", a spus Nicolaescu. Deja 2500 de persoane din sistemul sanitar romanesc au solicitat Ministerului Sanatatii eliberarea de certificate de conformitate. Potrivit ministrului, 1000 dintre acestea lucrau deja peste hotare, actul fiindu-le necesar pentru a intra in legalitate in statele in care se afla. "Dintre ceilalti 1500, numai 500 se afla in situatia de a pleca din tara, restul solicitand eliberarea certificatului pentru situatii in care li s-ar putea oferi alternativa de a profesa in alta parte", a declarat ministrul Sanatatii. Potrivit acestuia, decizia specialistilor de a parasi sistemul medical romanesc este justificata prin lipsa conditiilor in care acestia trebuie sa-si desfasoare activitatea sau prin nivelul scazut al salariilor. "Investitiile ultimilor ani imbunatatesc si conditiile de munca ale personalului medical. In ceea ce priveste salarizarea acestuia, trebuie sa amintim de o crestere a salariilor cu peste 60 de procente in cei trei ani de guvernare. Si aceasta este o modalitate de a le demonstra ca ne pasa de soarta lor", a explicat Eugen Nicolaescu, adaugand ca in perioada urmatoare va fi rediscutata si modalitatea de recompensare in functie de performante a personalului medical. "Vom reduce si perioada de rezidentiat pe post si vom suplimenta locurile astfel incat sa asiguram o continuitate. Voi lucra cu Raed Arafat, seful SMURD (subsecretar de stat in minister) la o curicula prin care sa modificam legea astfel incat generalistii care lucreaza de 3-4 ani in medicina de urgenta sa poata fi specializati", a mai afirmat Nicolaescu. Ministrul a explicat ca, anul acesta, locurile pentru specialisti in medicina de urgenta au fost suplimentate cu 200, toate ocupandu-se.
La prof. dr. Florian Popa, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, apreciaza, la randul sau, ca, in ultimii ani, procentul medicilor valorosi care au plecat din Romania a crescut, ceea ce a facut ca multe zone din tara sa ramana fara personal medical. "Exista doua motivatii ale migratiei in masa a personalului medical. Prima dintre ele se refera la sistemul de salarizare destul de subtire al medicilor. Al doilea motiv este pur tehnologic. Cei care fac medicina o fac cu pasiune si este greu sa faci scoala 9 pana la 13 ani, perioada in care multi ajung sefi de banci, mari investitori, iar tu ca medic sa te trezesti la o varsta cand ar trebui sa-ti intretii familia si sa vezi ca nu poti", a precizat Popa. Profesorul a explicat ca dotarea tehnologica a centrelor medicale nu ofera un suport pentru afirmarea personalitatii unui medic si atrage atentia ca fenomenul migratiei ar trebui stopat prin legislatie, estimand ca prin absorbirea fondurilor europene, medicina romaneasca ar putea sa se integreze in sistemul european in cel putin 10 ani.
Salarii de mizerie
Doua informatii se vehiculeaza de mai mult timp in Romania: invatamantul medical romanesc scade in calitate, iar personalul medical bine pregatit pleaca "afara" sa se implineasca profesional si material. Cea mai mare nemultumire cu privire la sistemul sanitar romanesc este data de nivelul salarizarii (66,6% dintre subiectii). Jumatate din cei chestionati au un salariu intre 300-500 de euro, iar asteptarile sunt cat se poate de decente si de firesti: peste jumatate s-ar multumi cu un salariu intre 500 si 1000 de euro.
Salarizarea nesatisfacatoare este urmata, ca motiv de nemultumire, de managementul prost (55,5% dintre subiecti) si de inechitatea actului medical (22,2%) - prin aceasta personalul din sistemul sanitar romanesc definind faptul ca nu toata lumea ajunge la servicii medicale de calitate. Tot in randul nemultumirilor medicilor si asistentilor fata de sistemul in care lucreaza se afla lipsa de profesionalism, slaba dotare tehnica si instabilitatea legislativa. Jumatate dintre subiectii de sex masculin invoca, drept motiv al nemultumirii fata de sistemul sanitar romanesc, prostul management, respectiv slaba dotare tehnica si lipsa competentelor profesionale. In schimb, femeile sunt in mai mare masura nemultumite de salarizare si de inechitatea actului medical. Management prost si instabilitatea legislativa sunt factori de nemultumire pentru subiectii de 30-40 de ani, in timp ce tinerii medici sau asistenti invoca slaba salarizare si lipsa competentelor profesionale. Cei care castiga sub 300 de euro sunt cei care invoca proasta salarizare drept principala nemultumire cu privire la sistemul sanitar romanesc, in timp ce, cei care castiga intre 300 si 500 de euro sunt mai preocupati de prostul management, iar cei care castiga intre 500 si 1000 de euro, de inechitatea actului medical si de instabilitatea legislativa. Trei sferturi dintre subiectii pana in 30 de ani vor sa studieze in strainatate, fata de doar unul din trei din cei cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani. Cei care nu vor sa plece sa studieze "afara" au varsta mai inaintata si responsabilitati familiale. Care ar fi locurile de destinatie ale celor care vizeaza sa studieze in strainatate? Anglia, Statele Unite, Australia, Elvetia. 20% din subiecti sunt dispusi sa plece oriunde, numai sa fie in afara granitelor tarii. Barbatii si-au impartit preferintele intre Australia si Elvetia, iar personalul feminin din sanatate, intre Anglia si SUA.
Interesant este faptul ca, personalul medical vrea sa plece sa lucreze "afara" nu numai din considerente financiare, ci si pentru ca acolo si-ar putea cladi o cariera mult mai solida. Imbucurator este doar faptul ca, 66,6% dintre subiecti nu ar accepta sa plece sa lucreze in strainatate intr-o meserie inferioara, ca si prestigiu si ca si calificare, celei pe care o au in prezent, in tara. De asemenea, din cei care vor sa plece sunt convinsi de faptul ca s-ar intoarce in Romania. Este adevarat, nu imediat, ci intr-un interval de 5-7 ani.
Recrutare vestica
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), prof. dr. Mircea Cinteza, declara in vara acestui an ca diploma de medic obtinuta in Romania este recunoscuta oriunde in lume, dar pentru a fi angajati trebuie sa fie medici specialisti. Cinteza preciza atunci ca situatia din ce in ce mai complicata din UE are implicatii directe asupra Romaniei, mai mult decat pentru alte tari. Presedintele CMR se referea la declaratia asupra migratiei medicilor, a Forumului European al Asociatiilor Medicale si Organizatiei Mondiale a Sanatatii, de la Lisabona in aprilie 2007, care luand nota de fenomenul mondial al migratiei medicilor faceau apel la toate guvernele sa incerce sa obtina independenta in ceea ce priveste forta de munca medicala, pentru a furniza conditii adecvate de munca, oportunitati legate de cariera si compensatii corespunzatoare. Cinteza adauga faptul ca lipsa medicilor, mai ales a celor de familie, este acuta in Europa de Vest, in tari precum Marea Britanie, Franta, Germania, in zonele din nord ale acestora. "Specialitati precum anestezie-terapie intensiva, psihiatrie incep sa se confrunte cu lipsa medicilor in toate orasele acestor state", spunea Cinteza, adaugand ca agentiile de recrutare cauta cu disperare medici in Europa Rasariteana.
O alta politica
Comitetul Privat de Medicina Europeana (CPME) atragea atentia comunitatii europene ca trebuie gandita o alta politica, menita sa statueze reguli privitoare la migratia medicilor pe teritoriul Europei, pentru ca altfel va exista o criza de personal in anumite tari ale Uniunii. Presedintele CMR apreciaza ca medicii romani pleaca in strainatate pentru ca sunt mai bine platiti, exemplificand cu Marea Britanie, care a venit sa recruteze medici in Romania si care oferea, in acest an, 7000 de euro lunar, pe langa prima de instalare. "Mai pleaca si din lipsa unor conditii de munca mai bune, precum si pentru oportunitati privind cariera, straduindu-se sa dobandeasca anumite libertati civile", a conchis Cinteza. "Romania se va confrunta in curand cu un deficit semnificativ de forta de munca pentru posturile de medici si asistente medicale", a avertizat Dumitru Pelican, directorul Agentiei Municipale de Ocupare a Fortei de Munca Bucuresti. El a precizat ca exista la nivel national o oferta neacoperita de 2600 de posturi disponibile pentru medici si asistente medicale. Ultimele date ale Institutului National de Statistica arata ca la nivel national exista 47.388 de medici. Cei mai multi figureaza in Capitala (11.101), iar cei mai putini, in Ialomita (274). Potrivit prof. dr. Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, doar 30.000 dintre acestia mai sunt activi, restul depunand deja cereri pentru a munci in strainatate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.