Saptamina trecuta nu s-a discutat motiunea decit de fatada. Miza votului din Parlament a fost alta: o noua suspendare a lui Basescu.

Vadim sustinind raminerea UDMR-ului la guvernare si Iliescu&comp dind gir unui guvern de dreapta cu to
Saptamina trecuta nu s-a discutat motiunea decit de fatada. Miza votului din Parlament a fost alta: o noua suspendare a lui Basescu.

Vadim sustinind raminerea UDMR-ului la guvernare si Iliescu&comp dind gir unui guvern de dreapta cu tot riscul de a fi exclusi din partidul lor de stinga! Diagnosticul clasei noastre politice devine din ce in ce mai greu de precizat. Si daca privim toata actiunea de miercuri doar ca pe o dezbatere a motiunii impotriva guvernului Tariceanu II, e foarte greu de banuit in ce faza e bolnavul. Mai ales ca in urna cu algocalmin s-au mai gasit si alte manifestari de tulburare comportamentala.

Seful liberalilor nu conduce doar un guvern greu de sinucis, ci si o miscare transpartinica subterana care l-a pastrat in fotoliu: ura fata de Basescu. Cred ca, daca citim in aceasta cheie motiunea, lucrurile se limpezesc. Miercurea trecuta, in Parlamentul Romaniei s-a dezbatut, de fapt, un act paralel, nevazut, dar vizibil, totusi. E vorba de o motiune impotriva presedintelui, de o noua incercare de suspendare. Pentru ca, totusi, ce pot avea in comun Vadim, Marko Bela, Hasotti, Iliescu si Norica Nicolai? Aproape nimic nu-i poate situa de aceeasi parte a baricadei. Nici doctrina, nici trecutul si nici viitorul, foarte incert pentru unii, rusinos pentru altii. Doar prezentul urii punctuale ii tine laolalta, ii face sa voteze la fel. Asta s-a vazut in discursurile pe marginea motiunii. Mult pe marginea motiunii. Tinta nu a fost Tariceanu, desi, asa, de ochii lumii, a mai luat cite o scatoalca pentru prostirea electoratului. Dar mina care l-a palmuit, de forma, l-a votat, in fond. Tinta a fost Basescu si, pentru a-l infringe pe presedinte, cei care au votat pentru Tariceanu ar fi votat orice, cu conditia sa-l vizeze direct pe locatarul de la Cotroceni. Daca ar sti ca iesirea din NATO l-ar afecta pe Basescu, aceasta coalitie impotriva naturii ar vota iesirea din NATO. Daca vi se pare o exagerare, amintiti-va problema trupelor noastre din Irak. S-a angajat Basescu sa fim acolo? Ei, bine, de ce sa nu votam retragerea? Sa facem referendumuri, sa nu-l lasam pe dictator sa faca ce vrea el! Vrea Basescu sa ancheteze ministrii angelici ai Guvernului? Dam ordonanta care sa-i ia din mina Comisia de avizare. Si, cind va ajunge in Parlament, ordonanta se va face lege votata de Vadim, Marko Bela, Hasotti, Iliescu, Norica Nicolai si alti cavaleri ai luptei anticoruptie!

De fapt, motiunea a trecut. Iar cei care au impins-o peste gardul logicii, in contra disciplinei de partid, se socotesc invingatori. Basescu a incurcat-o, nu i-au iesit pasientele. Nu va ajunge la anticipate. Si, astfel, parlamentarii vor consuma tot mandatul, ceea ce ii va ajuta la pensie. Nu conteaza ce guverne sint, conteaza sa nu cistige Basescu.

De fapt, desi a trecut, motiunea anti-Basescu e gresita. Daca facem calculele, singurii care au cistigat sint PD, PLD si Basescu. Presedintele nu mai e obligat sa aduca PSD-ul la guvernare, iar pedistii si peledistii aduna procente pentru ca par singura opozitie adevarata.

Cit despre PSD, e in situatia australianului care si-a cumparat un bumerang nou, dar nu poate scapa de ala vechi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.