Austrian Energy si concernul format din Aston Power, din Italia, si Marubeni Corporation, din Japonia, au depus ofertele pentru participarea la licitatia de atribuire a lucrarilor de desulfurare a Complexului Energetic Turceni. Aceste lucrari sunt es
Austrian Energy si concernul format din Aston Power, din Italia, si Marubeni Corporation, din Japonia, au depus ofertele pentru participarea la licitatia de atribuire a lucrarilor de desulfurare a Complexului Energetic Turceni. Aceste lucrari sunt estimate la cateva sute de milioane de dolari. Caietul de sarcini a mai fost achizitionat si de corporatia Mitsubishi, dar care nu a depus documentatia la timp si s-a retras din cursa, potrivit lui Dumitru Cristea, directorul general al complexului Turceni.
Finantarea lucrarilor va fi asigurata printr-un credit pe termen lung oferit de Japonia, in valoare de 200 milioane de dolari, urmand ca restul banilor sa provina din credite bancare si sursele proprii.
Lucrarile de desulfurare trebuie sa fie realizate la Turceni pana in 2012, deoarece in caz contrar activitatea la acesta va trebui oprita.
Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor si Teodor Atanasiu, presedintele Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului, au precizat de mai multe ori ca fiecare complex energetic, Turceni, Rovinari si Craiova, are nevoie de un miliard de euro pentru a ajunge la standardele europene de mediu.
Guvernul doreste includerea unuia sau mai multor complexuri energetice intr-o companie nationala integrata in domeniul electricitatii, care sa cuprinda atat producatori din zona termo, hidro, nuclear, dar si ultimele trei distributii Electrica, ramase neprivatizate.
La inceputul acestui an, producatorul a fost transferat de la ministerul economiei la AVAS.
Renuntarea Mitsubishi la proiectele de modernizare a complexului Turceni vine dupa ce compania austriaca Verbund a anuntat ca renunta la privatizarea termocentralelor pe baza de carbune din Romania, inclusiv a complexurilor, din cauza investitiilor prea mari necesare pentru protectia mediului.



Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.