Intrebari dure, raspunsuri in coada de peste. Actuali si fosti ministri si-au dezbatut „conditia", duminica, la „Zece pentru Romania".

Singurul ministru ramas in functie, cel al agriculturii, a primit cele mai multe critici, atit din partea juriului, cit si a jurnalistilor prezenti ieri la emisiunea lui Mihai Tatulici, de la Realitatea TV. Decebal Traian Remes, Vasile Blaga, fost ministru de Interne si Mihai Razvan Ungureanu, fost detinator al portofoliului la Externe, au reprezentat Executivul de tranzitie in cadrul proiectului „Zece pentru Romania".

Mihai Razvan Ungureanu, Decebal Traian Remes si Vasile Blaga au fost invitatii de ieri ai lui Mihai Tatulici „Purcei sau multi porci in politica romaneasca?", a inceput tirul intrebarilor Adriana Saftoiu, membru al juriului, alaturi de Aurora Liiceanu, Alexandru Darie si Mircea Kivu. Ea a mentionat un episod de exprimare colorata a lui Decebal Traian Remes, care i-a raspuns pe loc: „Pacatul meu este ca incerc expresii literare, de pamflet. Liiceanu s-a legat tot de comportamentul ministrului Agriculturii.

„Va descrieti ca un om care se stapineste greu. Totusi folositi metafore. Intr-un interviu pentru «Academia Catavencu» spuneati ca nu jigniti oamenii, ci obstacolul", i-a adus aminte psihologul, iar politicianul a explicat ca face asta doar cind reprezinta interesele partidului. „Siretlicul care asigura prezenta in media lui Decebal Traian Remes este limbajul colorat. Are o aforistica de presedinte de CAP, care duce la vizibilizare si cautare din partea televiziunilor", ajunge la o concluzie Doru Buscu, comentator atit al intrebarilor juriului, cit si al raspunsurilor invitatilor.

„Singurul vames ajuns in Guvern" si „Hrebenciuc al PD-ului", „impresia de tace si face, dar si face si nefacute", „un tip tare, si nu se fereste sa arate acest lucru", „Modelul ideal al PD-istului" sint citeva caracteristici pe care si le-a cistigat Vasile Blaga la emisiunea de ieri. „Cum v-ati comporta ca prim-ministru alaturi de un presedinte precum Basescu? Cum v-ati intelege cu un om cu acelasi temperament ca al dvs.", l-a intrebat Adriana Saftoiu pe Vasile Blaga. Raspunsul fostului ministru de Interne a fost cit se poate de impaciuitor, declarind ca nu s-ar certa cu Basescu, nici macar daca ar avea puncte de vedere diferite. „Dati impresia de full time la partid si part time ca ministru", i-a spus insa Aurora Liiceanu.

„Am handicap fata de PNL. Iar acet lucru s-a regasit in legatura slaba pe care am avut-o cu organizatiile judetene. Cu toate acestea, m-as regasi, in eventualitatea unei campanii electorale, alaturi de acest partid. Apartenenta la un partid nu m-a incurcat nici o clipa. Intotdeauna m-am regasit cu dreapta politica", a declarat Razvan Ungureanu, in legatura cu apartenenta sa politica.

In legatura cu participarea sa in Executiv, el a recunoscut ca nu a avut de fiecare data tact. „Am ridicat vocea catre omologi de-ai mei si erau sanse sa ajungem la o discutie cu aer bizantin", raspunde fostul ministru de Externe la intrebarea Aurorei Liiceanu despre atributele unui astfel de post.

Mai multe despre cautarea elitelor, pe www.cotidianul.ro/select