Universitatile din Romania se afla intr-un moment crucial pentru existenta lor academica minjita de impostori, plagiatori si baroni.

Pentru ca sa se poata urni reforma, este nevoie ca la noile alegeri din iarna acestui an din universitati sa se schimbe modul de acces in functiile de conducere. Pina acum, alegerile de la nivelul de sefi de catedra, consilii profesorale, decani, prodecani, membri din Senat, prorectori si rector s-au petrecut prin conjuratii, prin aliante clandestine, prin traficarea voturilor, pentru ca nu au existat alegeri directe si transparente. S-a votat prin reprezentari succesive: catedrele aleg membrii in consilii, acestia voteaza reprezentantii in Senat si acolo se aleg rectorul si prorectorii. Lipsa unui vot transparent, liber si direct, se adauga lipsei generale de transparenta, spaimei de a spune lucrurilor pe nume, conjuratiilor rostite cu jumatate de gura. O alta problema grava este prelungirea in functiile de conducere dupa virsta pensionarii. In Statutul personalului didactic este prevazut faptul ca peste limita de pensionare profesorii cu merite deosebite pot preda pina la saptezeci de ani cu aprobare anuala. Numai ca, in cazul Universitatii de Vest din Timisoara, care nu este singular, senatul a asimilat functiile didactice cu cele de conducere. Prin urmare, in Romania, pe linga functia didactica de conferentiar sau profesor ar fi si aceea de decan, prorector sau rector. De ce nu si aceea de baron universitar? Grupul de reforma din Universitate a inaintat in contencios administrativ decizia senatului ca sa fie citita acea prevedere din Statutul personalului didactic prin sentinta judecatoreasca. Comisia de audit a ministrului, aflata in control la Universitate, a recunoscut - de voie, de nevoie - ca interpretarea autorizata a legii este doar aceea judecatoreasca. Prin urmare, asteptam sa vedem daca in justitie este legica „functia didactica de rector".

Este limpede ca drumul spre demnitate academica al universitatilor se vadeste a fi deosebit de dificil. Infiintarea si lansarea astazi a Coalitiei pentru Universitati Curate (CUC) poate fi un sprijin serios in reforma, singurul de pina acum intr-un mediu ramas, in multe locuri, neschimbat in mentalitate ca in celebrul film „Jurassic Park".

Daniel Vighi este scriitor si profesor la Universitatea de Vest din Timisoara.