Capitala San Jose si orasele invecinate atrag milioane de turisti
Zona de coasta a tarii si vulcanii sunt principalele atractiiChiar daca este o tara mica, Costa Rica este locul perfect pentru ca un banal concediu sa devina o experienta exotica
Capitala San Jose si orasele invecinate atrag milioane de turisti
Zona de coasta a tarii si vulcanii sunt principalele atractiiChiar daca este o tara mica, Costa Rica este locul perfect pentru ca un banal concediu sa devina o experienta exotica si de neuitat: plaje cu nisipuri fine si ape potrivite pentru inot, surf sau scufundari, vulcani activi, paduri tropicale, adevarate labirinturi naturale.
Capitala San Jose este situata chiar in centrul tarii, fiind un oras fascinant. Asezat in regiunea Vaii Centrale, serile pot fi destul de racoroase - datorita altitudinii - dar in cursul zilei ambianta tropicala va va face sa uitati de acest mic inconvenient. Orasul este foarte aglomerat, iar traficul poate fi adesea o problema. Chiar daca sunt multe de vazut in San Jose, multi turisti prefera sa petreaca putin timp aici, in favoarea padurilor si a plajelor.
Orasul nu este doar capitala, ci si centrul politic, economic si geografic al tarii, dar si locul de pornire in descoperirea acestui spatiu exotic.
Unul dintre cele mai interesante obiective este Muzeul Copiilor, gazduit in cladirea renovata a unei foste inchisori, un muzeu urias, dedicat in principal celor mici. In curtea uriasa a muzeului copiii pot vedea un tren, un avion si un elicopter, toate autentice, in care se pot juca pentru a intelege cum functioneaza. Mai mult, aici veti gasi si un studio de inregistrari, pentru ca micii vizitatori sa inteleaga exact cum se inregistreaza muzica artistilor preferati. La fiecare pas, vizitorii sunt insotiti de ghizi care le dau explicatiile necesare.
Gradina Zoologica Simon Bolivar este in permanenta plina de vizitatori, turisti si localnici, iar aici veti putea gasi animale pe care ulterior le veti intalni in mediul lor natural - cu putin noroc. San Jose este o destinatie potrivita si pentru cumparaturi, iar nicaieri atmosfera orasului nu este mai vie decat in piete sau in parcurile publice.
Parcul National Manuel Antonio este una dintre cele mai frumoase rezervatii naturale din Costa Rica, iar pentru o tara tropicala, in care natura este punctul de rezistenta, inseamna destul de mult.
Padurea tropicala se imbina cu plajele cu nisip alb, iar in acest spatiu veti gasi maimute, peste 350 de specii de pasari si multe altele, un adevarat colt de paradis pentru iubitorii animalelor.
Puerto Quepos este situat la mica distanta de Parcul National Manuel Antonio, fiind o destinatie ideala datorita plajelor si padurii. Veti gasi in mica localitate restaurante, baruri, hoteluri, magazine, galerii de arta si magazine de artizanat, care trasforma orasul intr-o minunata statiune turistica.Ţara are si alte localitati care atrag milioane de turisti Monteverde este o localitate faimoasa in special pentru rezervatiile sale naturale: Monteverde Preserve si Santa Elena Cloud Forest Reserve, care ofera kilometri intregi de paduri, avand sansa de a descoperi fauna si flora din Costa Rica in timpul plimbarilor. Aceste atractii naturale deosebite se alatura eforturilor facute de investitorii locali, care incearca sa ofere turistilor totul pentru a-i atrage.
Situat in nordul coastei Pacificului,Tamarindo este locul perfect pentru cei care vor sa faca o plimbare printr-o padure de mangrove. Aici este si Rezervatia Tamarindo, aproape 400 de hectare de paduri de mangrove si paduri tropicale, cu o fauna bogata si diversa, intre care zeci de specii de pasari si trei de maimute, specifice regiunii. Este o destinatie "salbatica", ce nu trebuie sa lipseasca de pe lista.
Puerto Limon este cel mai important port al tarii, fiind construit pe locul unui vechi sat indian, Cariari. Se pare ca in acest loc ar fi debarcat Columb in 1502, cand a ajuns pe continent. Multi turisti evita Limon in favoarea plajelor din alte parti ale tarii, dar orasul merita toata atentia. Cei mai multi dintre locuitorii orasului sunt de culoare. Vizitatorii vor gasi aici atat alei strajuite de palmieri si flori tropicale, cum sunt cele din Parcul Vargas, dar si o viata de noapte trepidanta, unde distractia este la cote maxime.Vulcanii si zona de coasta sunt farmecul tariiUnii dintre cei mai cunoscuti munti din Costa Rico sunt vulcani, unii inca activi, iar turistii ii pot vizita. In provincia Cartago, la mica distanta de capitala San Jose, este vulcanul Irazu, care a erupt ultima oara la inceputul anilor '60. Vulcanul Poas, situat in provincia Alajuela, are unul dintre cele mai mari cratere active din lume. Iar vulcanul Arenal, in nord-vestul tarii, atrage anual mii de vizitatori, care vin pentru spectacolul unic al rocilor incandescente care se prabusesc pe laturile muntelui.
Cea mai mare parte a granitelor tarii, peste 65 la suta, o reprezinta zona de coasta, iar in Costa Rica sunt cele mai frumoase plaje din lume. Chiar daca regiunea de coasta nu este prea populata, sunt numeroase statiuni, pentru ca turismul reprezinta pentru Costa Rica principala sursa de venit. Ţara este in definitiv o insula tropicala mai mare, iar pentru a ajunge pe plaja, din orice punct, nu sunt mai mult de 100 km.Columb a fost primul european care a pasit in Costa RicaSpre deosebire de o mare parte a tarilor vecine, populatia din Costa Rica este in majoritate de origine europeana, si nu metisa, principala tara de origine fiind Spania. Doar o parte infima a populatiei indiene autohtone mai exista astazi, reprezentand mai putin de unu la suta din totalul populatiei. O minoritate importanta, vorbitoare de engleza, este reprezentata de urmasii imigrantilor jamaicani, care au ajuns aici in secolul al XIX-lea.
In 1502, in timpul celei de-a patra calatorii, Cristofor Columb era primul european care pasea pe teritoriul viitoarei Costa Rica. Colonizarea regiunii a inceput in 1522, iar pentru urmatoarele trei secole Spania a administrat Costa Rica, tara fiind condusa de un guvernator militar. Spaniolii au dat numele tarii, "Coasta bogata" - Costa Rica. Dar cum exploratorii nu au gasit aurul si resursele sperate in Costa Rica, in scurt timp ocupatia de baza a devenit agricultura.
Specificul de astazi al tarii se datoreaza mai multor factori: lipsa unei forte de munca indigene, omogenitatea etnica si lingvistica a populatiei, izolarea tarii de centrele coloniale spaniole din Mexic si Anzi. Toate acestea au dus la formarea unei tari deosebite, a carei economie se baza in principal pe agricultura. In secolul al XIX-lea s-a acordat o atentie deosebita agriculturii, fermierii locali incepand sa cultive in special cafea si banane, foarte cautate, iar comertul a inceput sa se dezvolte. In 1821, Costa Rica se alatura mai multor provincii ale Americii Centrale, semnand o declaratie comuna de independenta fata de Spania. In pofida existentei unei Federatii a noilor provincii independente, conflictele teritoriale au izbucnit in scurt timp, iar Provincia Gaunacaste, aflata in nordul Costa Rica, a fost anexata de Nicaragua. In 1838, la mult timp dupa ce Federatia Americii Centrale incetase sa mai functioneze efectiv, Costa Rica anunta ca se retrage oficial si se proclama stat suveran.- Puntarenas este o statiune situata pe coasta Pacificului, cunoscuta pentru plajele fine, foarte aglomerate, dar si pentru scufundari subacvatice.
- San Isidro de Perez Zeledon, cunoscut de localnici mai ales ca Perez este punctul de plecare pentru amatorii de excursii in partea de sud a tarii, mai ales datorita Parcului National Chirripo.
- In februarie, la San Jose, se desfasoara Festival del Mar, manifestare cunoscuta in intreaga lume si care atrage ca un magnet nenumarati turisti si localnici.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.