Viitoarea centrala nucleara de la Belene (nordul Bulgariei, foarte aproape de granita cu Romania) este cel mai important proiect al vecinilor de la sud de Dunare in urmatorii ani, a declarat Peter Dimitrov, ministrul Energiei si Economiei din Bulgari
Viitoarea centrala nucleara de la Belene (nordul Bulgariei, foarte aproape de granita cu Romania) este cel mai important proiect al vecinilor de la sud de Dunare in urmatorii ani, a declarat Peter Dimitrov, ministrul Energiei si Economiei din Bulgaria.

Acesta a vizitat locul unde va fi construita centrala si a precizat ca proiectul, care va costa 4 miliarde de euro, se deruleaza conform programului stabilit, iar decizia referitoare la investitorul strategic va fi luata pana la sfarsitul acestui an. Constructia efectiva va incepe in 2008 si va necesita intre 5.000 si 6.000 de oameni.

Circa 1.000 de persoane vor fi necesare dupa punerea in functiune a centralei. Electricite de France SA, cel mai mare producator de energie electrica din Europa, si E.ON AG, cel mai mare grup de utilitati din Germania, concureaza cu alti patru rivali pentru o participatie minoritara in societatea care va derula proiectul centralei de la Belene, o investitie de 5,4 miliarde dolari. Planurile Companiei Nationale de Electricitate din Bulgaria (NEK) prevad constructia a doua reactoare cu o capacitate de aproximativ 1.000 de megawati fiecare.


DOUÃ… REACTOARE. Noua centrala, in care NEK va controla pachetul majoritar de 51 de procente, ar urma sa devina opera- tionala in anul 2013. Deja compania bulgara a mandatat BNP Paribas SA, cel mai mare grup bancar francez, sa aranjeze o facilitate de credit de 250 milioane de euro pentru a finanta constructia viitoarei centrale. Noua centrala o va inlocui pe cea de la Kozlodui, ale carei reactoare au fost inchise inaintea aderarii Bulgariei la Uniunea Europeana.

Localitatea Belene este situata pe malul Dunarii, la circa 100 de kilometri de Kozlodui si aproximativ in dreptul localitatii Turnu Magurele. Bulgaria a demarat constructia reactoarelor din aceasta localitate in anii a€™80 si a investit, pana in prezent, circa un miliard de dolari. Lucrarile au fost insa oprite in 1991 din lipsa de fonduri, dar si din cauza problemelor de mediu pe care le ridica. (Rompres)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.