Consulatul Romaniei la Milano, Asociatia Romanilor din Italia si alte asociatii romanesti din Peninsula au primit, sambata, un mesaj anonim de amenintare. "Atentie la spate, pentru ca avem destule gloante si bombe pentru voi", avertizeaza mesajul
Consulatul Romaniei la Milano, Asociatia Romanilor din Italia si alte asociatii romanesti din Peninsula au primit, sambata, un mesaj anonim de amenintare. "Atentie la spate, pentru ca avem destule gloante si bombe pentru voi", avertizeaza mesajul in limba italiana transmis pe adresele electronice ale institutiilor.
"Ajunge, daca voi credeti ca institutiile noastre vor continua sa va protejeze, nu va va fi de ajuns! Atentie voua, cei de la ambasada, atunci cand se vor indeparta pentru cateva minute patrulele (n.r. - de politie), va vom arunca in aer, nemernicilor! Conationalii vostri au impresia ca pot face tot ce le trece prin cap pe teritoriul nostru, asa cum fac si chinezii? O sa vedeti cu cati morti o sa se lase!", continua textul. Autorul mesajului avertizeaza, de asemenea: "Imediat ce va fi cineva care va indemna la acte rasiste la televizor, voi veti fi primii vizati". "V-a placut sa faceti tot ce ati vrut? Nici macar conationalii vostri din penitenciare nu sunt la adapost. Puneti-i sa va spuna ce se vorbeste printre detinuti", incheie autorul mesajului electronic.
Un nou incendiu
In aceeasi zi in care mesajul de amenintare a fost expediat, un incendiu de proportii a izbucnit intr-o tabara ocupata abuziv de cetateni de etnie roma, in localitatea Casoria, din sudul Italiei. Autoritatile din Peninsula au anuntat ca incidentul nu s-a soldat cu victime, insa pompierii au reusit cu greu sa stinga flacarile. Politia italiana a demarat o ancheta pentru a stabili cu exactitate cauzele incendiului, precizand ca focul ar fi putut izbucni intr-una dintre rulotele din tabara. De asemenea, mai multe persoane care locuiau abuziv intr-o cladire din Roma au fost descoperite, ieri, de catre autoritatile italiene in colaborare cu cele romane. In imediata apropiere a acestei asezari, au fost gasite opt caroserii de autoturisme si 14 motociclete care proveneau din comiterea de furturi. Politistii au descoperit pe campul Magliana aproximativ 200 de locuinte improvizate (baraci), fiind identificati 778 de cetateni romani. In timpul acestor operatiuni, s-au aratat interesate de programul privind intoarcerea asistata in Romania, 11 familii de cetateni romani, respectiv 42 de persoane, dintre care 24 de minori.
Controale la frontiere
In tot acest timp, autoritatile italiene cauta diferite metode pentru calmarea tensiunilor din unele cartiere, unde numarul infractiunilor comise de imigranti este ridicat si pentru combaterea atitudinilor ultranationaliste, indreptate in special impotriva romanilor. Dupa ce autoritatile din Pavia au anuntat ca acorda 1000 de euro pentru fiecare imigrant roman de etnie roma care accepta repatrierea, iar primarul Romei a avertizat autoritatile de la Bucuresti ca daca nu-si vor asuma responsabilitatea fata de imigrantii romani din Italia, problema "ar putea fi discutata in UE", senatorul Piergiorgio Stiffoni a propus reintroducerea controalelor la frontierele Italiei, pe o perioada limitata de timp, in vederea stoparii afluxului de imigranti romani. Potrivit Mediafax, el a atras atentia ca Acordul Schengen cuprinde un articol care permite statelor semnatare sa reinstaureze controalele la frontiere, pe o perioada limitata de timp, "din motive de ordin public sau siguranta nationala". "Incepand de la 1 ianuarie 2007, Romania a aderat la Uniunea Europeana, iar cetatenii sai pot, in consecinta, sa circule liber in interiorul spatiului Schengen. De atunci, afluxul masiv de romani in tara noastra a determinat o crestere a numarului de infractiuni comise", a subliniat senatorul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.