"Stabilirea unei prezente in Romania inseamna atingerea unor obiective strategice, semnificative pentru Statele Unite", i-a declarat general - locotenentul Kenneth Hunzeker, comandantului Corpului V de armata, stationat la baza Mihail Kogalniceanu
"Stabilirea unei prezente in Romania inseamna atingerea unor obiective strategice, semnificative pentru Statele Unite", i-a declarat general - locotenentul Kenneth Hunzeker, comandantului Corpului V de armata, stationat la baza Mihail Kogalniceanu.
Potrivit oficialului american, citat de publicatia "Stars and Stripes", unele dintre obiective se refera la repozitionarea efectivelor militare americane in Europa, precum si la posibilitatea desfasurarii trupelor pe perioade mai scurte, in baze aflate la distanta mai mica de zone fierbinti, precum Orientul Mijlociu, Peninsula Balcanica si Africa. Iar o mare parte dintre acele obiective au devenit realitate, a adaugat generalul, la incheierea unui exercitiu comun desfasurat de militarii romani si americani. In pofida costurilor initiale pe care le-a presupus pregatirea bazei militare Mihail Kogalniceanu - peste 30 de milioane de dolari cheltuiti de Fortele aeriene ale SUA in ultimii cinci ani si circa 63 de milioane de dolari care vor fi cheltuiti de Fortele terestre in urmatorul an fiscal - "pe termen lung, este mai putin costisitor", a subliniat Hunzeker. "Iti permite sa-ti reduci prezenta in Italia, Germania si Anglia", a adaugat el, mentionand in acelasi timp si avantajul geografic reprezentat de vecinatatea Romaniei cu unele zone fierbinti ale planetei. Baza din Romania este insa configurata pentru instruire si nu serveste drept baza operationala, deoarece militarii nu pot fi trimisi de aici in zone de conflict, potrivit lui Hunzeker. Cu toate acestea, in ultimele luni s-a vorbit tot mai insistent despre faptul ca administratia americana a pus la punct un nou plan pentru atacarea Iranului, dupa ce presedintele George W. Bush a acreditat ideea ca Teheranul ar avea intentia de a se dota cu arma nucleara. Fortele americane ar putea utiliza bazele militare aeriene din Romania si Bulgaria pentru a lansa un eventual atac asupra Iranului, informa la inceputul anului 2007 agentia de stiri Novinite. De asemenea, prezenta americanilor in Romania si Bulgaria a iritat Federatia Rusa. (M.A.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.