Consortiul condus de Royal Bank of Scotland (RBS) pare a fi si mai aproape de preluarea grupului olandez ABN Amro, cea mai mare achizitie din istoria sectorului bancar mondial, dupa ce banca britanica Barclays s-a declarat invinsa, transmite Reuters, citat de Mediafax. Oferta de preluare depusa de consortiul alcatuit din RBS, banca spaniola Santander si grupul olandezo-belgian Fortis, in valoare de 71 de miliarde de euro, expira vineri, la ora 13:00 GMT. Rezultatul ofertei va fi anuntat pana miercuri, 10 octombrie, iar grupul condus de RBS ar putea declara oferta neconditionata, pana la sfarsitul saptamanii.
Barclays a anuntat ca protocolul de fuziune cu ABN Amro este anulat si solicita plata unui comision de 200 de milioane de euro de catre grupul olandez, valoarea "depasind semnificativ costurile inregistrate in procesul de ofertare". Finalul procesului de preluare a fost in mare parte anticipat, dupa ce declinul cotatiei actiunilor Barclays din ultima perioada a determinat scaderea valorii ofertei bancii britanice cu mult sub propunerea de 71 de miliarde de euro facuta de consortiul rival. Banca britanica a precizat ca va relua un program de rascumparare de actiuni, in valoare de maximum 1,55 miliarde de lire sterline (3,2 miliarde de dolari).
Initial, conducerea ABN Amro a recomandat actionarilor oferta Barclays, intrucat banca britanica intentiona sa pastreze intact grupul olandez. Ulterior, conducerea ABN Amro a adoptat o pozitie neutra, odata cu cresterea diferentei intre oferta Barclays si cea inaintata de consortiul condus de RBS, in favoarea celei din urma. Pe piata au existat speculatii ca esecul ofertei pentru ABN Amro va face din Barclays o tinta de preluare, dar zvonurile s-au atenuat in urma crizei creditelor.