Rezultatul reiese din studiul BCECel de-al treilea Studiu al Conditiilor de Creditare a Bancilor, pe care Banca Centrala Europeana (BCE) l-a lansat cu o luna inainte de vreme, arata ca imprumuturile catre marile companii destinate fuziunilor si achizitiilor, precum si restructurarile din corporatii au fost afectate in principal de criza creditelor ipotecare din Statele Unite ale Americii, se arata intr-un comunicat de vineri al bancii. Institutiile financiare au inasprit conditiile de imprumut pentru a-si reveni din criza creditelor si urmeaza a efectua viitoare restrangeri ale acestora in urmatoarele 3 luni.
Studiul are ca obiectiv sporirea cunostintelor despre conditiile financiare ale zonei euro si pentru a ajuta Consiliul Guvernator al BCE sa elaboreze decizii care sa ajute dezvoltarea economica si monetara. Acesta este realizat pentru a completa statisticile existente asupra ratelor de dobanda si creditelor a bancilor cu informatii despre oferta si conditiile de cerere din zona euro si asupra politicilor monetare ale bancilor din aceasta zona.Cererea neta de credite va ramane la un nivel negativ"In ultimul semestru din 2007, bancile se asteapta la o ingreunare a procesului de obtinere a creditelor de catre clientii casnici ce doresc sa achizitioneze imobile. Mai mult, bancile se asteapta ca cererea neta sa ramana la un nivel negativ in perioada care urmeaza".
Rezultatele studiului indica faptul ca s-a inregistrat o restrangere neta a conditiilor de creditare pentru companii de la -3% in trimestrul II la 31% in trimestrul III al anului 2007, pe fondul inrautatirii conditiilor pentru imprumut pe pietele globale. Acest lucru urmeaza o perioada lunga in care conditiile nu au fost schimbate sau au fost schimbate usor.
Tot in aceasta perioada s-a inregistrat o inasprire a conditiilor pentru imprumuturile ipotecare si pentru cele de consum, de la -1% in trimestrul II la 12%. Cu privire la cerere, bancile au raportat ca imprumuturile pentru companii de toate felurile au crescut usor, desi se observa o reducere fata de trimestrul precedent.Aprobarea unor noi imprumuturi va fi mai scazutaAprobarea de catre banci a unor viitoare credite pentru urmatoarele trei luni ar putea fi afectata, intr-un anumit punct, de efectul pe care
le-au avut ultimele evenimente de pe pietele financiare datorita costurilor legate de pozitia de capital a institutiilor.
Comparativ cu cererea puternica a imprumuturilor pe segmentul corporate din ultimii doi ani, in al treilea trimestru cererea pentru creditele catre companii s-a redus, dar a ramas pe o scala pozitiva de la 18%, din ultimul studiu, la 5%.
Puterea de contractare a unui credit ipotecar de catre cetateni a continuat sa fie negativa, dar in urcare, la -15% de la -22% din trimestrul precedent, lucru ce evidentiaza pierderea increderii consumatorilor si o inrautatire a perspectivelor pietei imobiliare.
Evenimentele recente inregistrate de piata imprumuturilor au avut un impact diferit asupra conditiilor de creditare in functie de segmente.
Contractarea unui capital de catre o companie a devenit mult mai dificila decat cea a unui credit ipotecar. Conditiile impuse unei companii mici sau mijlocii pentru obtinerea de fonduri s-au inasprit cu 21%, pentru cele imobiliare cu 10%, iar pentru consum sau alte scopuri cu 6%.
Studiul a fost adresat ofiterilor de credite seniori pentru o banca reprezentativa din zona euro, iar in cadrul sau au participat 90 de banci europene.