Cateva documente, descoperte accidental, demonstreaza ca dictatorii sud americanii au facut eforturi deosebite pentru a-l asasina pe Che Guevara, informeaza AFP. Capturat la 8 octombrie 1967, dupa 11 luni de activitati de gherila, Che Guevara a fost
Cateva documente, descoperte accidental, demonstreaza ca dictatorii sud americanii au facut eforturi deosebite pentru a-l asasina pe Che Guevara, informeaza AFP. Capturat la 8 octombrie 1967, dupa 11 luni de activitati de gherila, Che Guevara a fost executat imediat de armata boliviana a doua zi ,in oraselul vecin La Higuera. MARTURII. Dictatorii sud-americani il urmareau pe Che Guevara, pentru a-l captura, inainte de lansarea planului Condor, potrivit unui document publicat duminica, de catre Martin Almada, specialist in aceste operatiuni menite sa elimine disidentii politici si soldate cu sute de disparuti. Datat la 3 octombrie 1966, documentul este un raport clasificat redactat de directorul serviciilor secrete din Paraguay prin care anunta ca a fost informat de omologul sau brazilian cu privire la sosirea militantului comunist. "Este prima data cand gasim numele lui Che Guevara legat de dictaturile care au elaborat ulterior planul Condor", a declarat Almada, un avocat din Paraguay cunoscut pentru descoperirea in 1992, in tara sa, a unor documente intocmite de politia secreta, care demonstreaza existenta planului Condor. "Che Guevara a parasit Corumba (localitate braziliana) sun numele fals de Oscar Ferreira. El calatoreste, purtand barba, pe vasul Victoria dos Palmares, va sosi probabil in zori si este insarcinat cu o misiune", se arata in documentul secret. "Acest document demonstreaza ca exista deja in acea perioada un plan comun al dictaturilor pentru capturarea lui Che Guevara", a subliniat Almada care participa la Vallegrande, in sud-estul Boliviei, la festivitatile care comemoreaza 40 de ani de la moartea fostului militant. SECRETELE CONDOR. Martin Almada, in varsta de 70 de ani, este un fost militant de stanga incarcerat si torturat in Paraguay in perioada 1974-1977 in timpul dictaturii generalului Alfredo Stroessner (1954-1989). El a fost cel care a descoperit "Arhivele Terorii", cinci tone de note ale serviciilor secrete din Paraguay care, dupa lovitura de stat din 1989, au fost abandonate intr-o cladire din capitala Asuncion. "Am descoperit abia recent aceasta nota care face referire la Che deoarece am recuperat foarte multe documente si nu le-am examinat inca pe toate", a declarat el. "Arhivele Terorii" au furnizat informatii esentiale privind existenta planului Condor, operatiunea derulata in comun de dictaturile sud-americane din Argentina, Brazilia, Chile, Bolivia, Uruguay in anii '70-'80.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.