Desi admirator neconditionat al creatiei lui Lucian Pintilie, m-am uitat chioras la celebrul "De ce trag clopotele, Mitica?", dupa "D-ale Carnavalului", a lui I.L. Caragiale. A face din lumea lui Caragiale una tragica mi s-a parut o exagerare, subsemnatul amuzandu-se ori de cate ori am citit despre Romania vesela a marelui satiric. Retinerea lui Ioan Muresan, fost ministru al Agriculturii si fost lider PNtCD, unul dintre stalpii regimului CDR, m-a convins ca m-am inselat. Ca si in cazul intamplarilor din lumea lui Caragiale, realitatile de care noi facem haz sunt, in adancimi tragice, pentru ca de la comic pana la tragic nu e decat un pas.


Un Comunicat emis de DNA, institutia tulusilor lui Basescu, ne anunta, duminica pe la pranz, ca Ioan Muresan a fost retinut de procurorii DNA, adus la Bucuresti de la Baia Mare in catuse si prezentat instantei cu propunerea de arestare preventiva instantei cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile, dupa ce i-a fost perchezitionata casa, sub acuzatia ca a inlesnit transmiterea promisiunii si darea unor produse in valoare de 1.500 lei noi (15 milioane de lei vechi) si a sumei de 15.000 de euro de la omul de afaceri Gheorghe Ciorba, unui demnitar al statului roman, pentru ca acesta sa favorizeze firmele omului de afaceri la licitatii publice. Apeland la smecheria "surselor", DNA face sa apara in presa si numele demnitarului, ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes. Prelucrat de mintea frageda a fatucelor de la televiziuni, intamplarea putea sa impresioneze pe omul de bun-simt, care nu adanceste stirile citite de guritele nevinovate ale cititoarelor de prompter. Aha!, isi va fi spus omul de bun-simt duminica, pe la pranz, cu un ochi la televizor si cu celalalt la stacana de bere. N-am zis eu ca-n Romania e coruptie la nivel inalt! Coruptie cu care Cel dintai si cel din urma Barbat al tarii se lupta pe viata si pe moarte. Carevasazica, ministrul liberal al Agriculturii a luat mita de la un om de afaceri pentru a favoriza firmele acestuia la licitatii, iar intermediarul acestei luari de mita e nimeni altul decat un fost ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan. Toate bune si frumoase!


Numai ca textul DNA te face sa te freci la ochi. Pare redactat de un ins beat in timp ce se urineaza in boscheti. E nu numai beat, dar si grabit sa nu-l prinda paznicul in exercitiul fiziologic. Potrivit acestui text, ditamai ministrul accepta un act de o gravitate iesita din comun in schimbul sumei de 15.000 de euro si a unor produse in valoare de 500 de euro. Lasand la o parte faptul ca pentru un hatar atat de mare ­ favorizarea unor firme la o licitatie publica ­ suma de 15.500 de euro fiind ridicol de mica, Gheorghe Ciorba, mituitorul, pare un al doilea Danila Prepeleac. Pai daca ai 15.000 de euro sa-i dai ministrului era atat de greu sa mai faci rost de 500 de euro? Produsele in valoare de 500 de euro cer batai de cap pentru depozitare si transport. O bancnota de 500 de euro o poti pune intr-un plic. Separat de celelalte bancnote, admitand ca tii mortis sa dai 500 de euro separat. Acelasi lucru se poate spune si despre mituit. Trebuie sa te prostesti de-a binelea ca tu, Decebal Remes, ministrul Agriculturii, fruntas al partidului de guvernamint, sa accepti 500 de euro in produse si, culmea, sa-ti risti cariera si libertatea favorizand firmele cuiva in schimbul promisiunii unui automobil de lux. Pana aici am ras. Spre seara, cand s-a aflat si in ce constau produsele, mi-am facut cruce. Personajele din proza de la DNA atingeau cota de alarma a idioteniei absolute.


Produsele de 500 de euro - o suma la care un imbogatit al tranzitiei nu se uita nici pentru a se sterge la fund cu ea, atat de marunta e pentru fundul lui de sute de milioane de euro - erau palinca si caltabosi. Asadar, doi oameni in toata firea - un fost ministru al Agriculturii si un actual ministru al Agriculturii ­ isi risca libertatea pentru palinca si caltabosi de 500 de euro. Am ras si ne-am facut cruce! Cand ne-a trecut, am cazut nitel pe ganduri. Sigur, noua ne convine sa facem haz ca n-am fost (inca!!) in locul lui Ioan Muresan. Numai ca aceasta proza de doi lei a DNA l-a costat nu pe un fost ministru al Agriculturii, ci pe un semen de-al nostru arestarea, transportarea in catuse, perchezitionarea casei. Cum sa nu-i dai crezare lui Lucian Pintilie?! Lucrurile de care noi facem haz in Romania mai mult decat comica sunt tragice.