Societatea Agricola Fraul din Slatina a fost amendata de comisarii Garzii de Mediu din Bihor cu suma de 100.000 de lei, deoarece a cultivat soia modificata genetic, care nu este aprobata in Uniunea Europeana.

In plus, societatii i s-a imp
Societatea Agricola Fraul din Slatina a fost amendata de comisarii Garzii de Mediu din Bihor cu suma de 100.000 de lei, deoarece a cultivat soia modificata genetic, care nu este aprobata in Uniunea Europeana.

In plus, societatii i s-a impus masura de distrugere a culturii prin tocare si incorporare in sol cu aratura adanca pana la data de 20 octombrie 2007. Lucrarea de distrugere a culturii va fi monitorizata de autoritatile competente din zona. Soia a fost cultivata pe o suprafata de 290 de hectare, fara ca societatea sa detina acordurile eliberate de autoritatile competente. Acordul autoritatilor trebuie obtinut conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului 195/2005 privind protectia mediului si Legii 265/2006.


PROBE. Comisarii au prelevat probe din organele vegetative (frunze si boabe) in prezenta administratorului punctului de lucru al societatii. In urma testului imunocromatografic, comisarii au depistat prezenta proteinei CP4, ceea ce inseamna ca suprafata de 290 de hectare a fost cultivata cu soia modificata genetic.


GREENPEACE. "Acest nou caz de cultivare ilegala cu soia modificata genetic demonstreaza ca organismele modificate genetic nu pot fi tinute sub control. Coexistenta plantelor modificate genetic cu cele nemodificate genetic este un mit! Domnul ministru Attila Korodi trebuie sa interzica imediat importul si cultivarea OMG pentru a proteja mediul si sanatatea oamenilor", a spus Gabriel Paun, coordonator campanii Greenpeace Romania. Greenpeace cere Ministerului Agriculturii sa preia controlul asupra situatiei culturilor ilegale de plante modificate genetic, cere ANPC sa initieze controale pentru alimentele care contin soia si porumb produse in Romania pentru a evita ca acestea sa fie contaminate cu OMG si cere Ministerului Mediului sa interzica in cel mai scurt timp importul si cultivarea de plante MG in Romania.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.