Premierul a fluturat ieri ideea organizarii alegerilor parlamentare simultan cu cele locale. Devansarea parlamentarelor nu se poate face decat prin procedura anticipatelor. Primul pas: demisia sau demiterea Cabinetului.  

Premierul Tariceanu a fluturat ieri ideea organizarii alegerilor parlamentare simultan cu cele locale, adica in vara anului viitor. Devansarea parlamentarelor nu se poate face decat prin procedura anticipatelor, ceea ce inseamna, ca prim pas, demisia sau demiterea Cabinetului actual.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a vorbit ieri, pentru prima data oficial, despre alegeri anticipate in vara anului viitor concomitent cu alegerile locale. In contextul unor intrebari ale ziaristilor, la finalul sedintei Biroului Politic al PNL despre posibilitatea asumarii raspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind votul uninominal, Tariceanu a explicat ca trebuie urgentata procedura de adoptare, pentru ca s-ar putea devansa alegerile generale. "Tinem cont ca alegerile pentru Parlament sunt programate sa aiba loc la finele anului 2008, dar exista si posibilitatea, care a fost evocata deja, ca sa organizam alegerile locale cu cele parlamentare, la finele sesiunii de anul viitor, in iunie. E o decizie care nu a fost luata, dar ar trebui sa se tina cont de aceste constrangeri de timp", a spus Tariceanu. Premierul a acuzat Parlamentul ca "blocheaza si saboteaza" proiectul votului uninominal si a facut un apel catre partide sa acepte urgentarea dezbaterii si aprobarii acestei legi.


ACORD. Subiectul devansarii alegerilor parlamentare nu a fost discutat in sedinta de ieri a conducerii liberale, ci este o ipoteza de strategie formulata inca din vara. Tariceanu a lansat ieri o tema de discutie, vrand sa vada reactiile partidelor, aplicarea ei putandu-se face doar cu acordul celorlalte formatiuni dispuse sa participe la declansarea procedurilor de organizare a anticipatelor. O consultare oficiala cu celelalte partide ar putea avea loc abia dupa europarlamentare.


ANTICIPATE CU ANTICIPARE. Tariceanu nu este insa primul liberal care vorbeste despre parlamentare simultane cu localele. In urma cu doua saptamani, exact dupa intalnirea dintre premier si presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, vicepresedintele liberal Teodor Melescanu le-a facut social-democratilor, inaintea motiunii de cenzura, o oferta publica: un moratoriu pana la alegerile europene si continuarea mandatului actualului Guvern cu anticipate parlamentare vara viitoare, o data cu localele. Fix aceeasi idee a fot preluata de ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, in urma cu o saptamana, dar cu o alta explicatie. Remes a sustinut ca ar fi posibil ca alegerile parlamentare sa fie devansate si sa se desfasoare o data cu cele locale, daca bugetul pe anul 2008 va fi dificil de pus in practica.


PSD SE FACE CÃ… NU INTELEGE. La prima vedere, primul avantajat de organizarea simultana a celor doua scrutine este PSD, pentru ca are structura cea mai puternica in teritoriu, iar mobilizarea pentru locale ar ridica si scorul partidului la parlamentare. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat insa ca nu intelege de ce premierul Tariceanu vrea sa organizeze in acelasi timp cele doua alegeri, mai ales ca nu a fost pana acum un sustinator al anticipatelor. Diaconescu il suspecteaza pe premier ca ar vrea sa profite de acelasi avantaj ca si PSD. "Am fi putut crede ca doresc sa profite la parlamentare de pe urma mobilizarii infrastructurii teritoriale pentru alegerile locale, or PNL nu are o infrastructura la fel de puternica, de exemplu, cu a PSD", a adaugat vicepresedintele PSD. Democratii nu cred insa ca Tariceanu isi va pune planul in practica, pentru ca "s-a razgandit de prea multe ori". "M-as bucura ca domnului Tariceanu sa-i fi venit mintea de pe urma si nu prea cred sa vorbeasca despre anticipate, pentru ca asta ar insemna anticipate", a declarat liderul PD, Emil Boc.