Ziua mondiala a postei
Este ziua 282 a anului a— Au mai ramas 83 de zile

SoareleRasare la 7:22 a— Apune la 18:43


LunaRasare la 5:28 a— Apune la 17:50
Luna noua11 octombrie a—
Ziua mondiala a postei
Este ziua 282 a anului a— Au mai ramas 83 de zile

SoareleRasare la 7:22 a— Apune la 18:43


LunaRasare la 5:28 a— Apune la 17:50
Luna noua11 octombrie a— Primul patrar (Luna in crestere) 19 octombrie a— Luna plina 26 octombrie a— Ultimul patrar (Luna in descrestere) 1 noiembrie


Sarbatoare crestinaAstazi, crestinii ortodocsi il praznuiesc pe Sfantul Apostol Iacob al lui Alfeu. Acesta era fratele Sfantului Matei Evanghelistul, care fusese mai inainte vames, si era fiu al lui Alfeu. Mergand la propovaduirea Evangheliei, arzandu-se de ravna dumnezeiasca, a stricat toate capistile idolilor, tamaduind boli si gonind duhuri necurate. Din aceasta cauza, multimea limbilor l-a numit samanta dumnezeiasca. Sfantul Iacob a umblat multa parte a lumii si L-a vestit pe Hristos, ca un iubitor de Hristos. A fost rastignit pe cruce si asa si-a dat Duhul lui Dumnezeu.


a— Calendar crestin-ortodox: Sf. Apostol Iacob al lui Alfeu; Cuv. Andronic si Atanasia

a— Calendar romano-catolic: Sf. Dionisie, episcop si insotitorii sai, mucenici; Sf. Ioan Leonardi, proroc

a— Calendar greco-catolic: Sf. Iacob al lui Alfeu, apostol; Sf. Andronic si Anastasia, calugari


Psalmul 8 al lui David
Doamne, Dumnezeul nostru, cat de minunat este numele Tau in tot pamantul! Ca s-a inaltat slava Ta, mai presus de ceruri. Din gura pruncilor si a celor ce sug ai savarsit lauda, pentru vrajmasii Tai, ca sa amutesti pe vrajmas si pe razbunator.Cand privesc cerurile, lucrul mainilor Tale, luna si stelele pe care Tu le-ai intemeiat, imi zic: Ce este omul ca-ti amintesti de el? Sau fiul omului, ca-l cercetezi pe el? Micsoratu-l-ai pe dansul cu putin fata de ingeri, cu marire si cu cinste l-ai incununat pe el. Pusu-l-ai pe dansul peste lucrul mainilor Tale, toate le-ai supus sub picioarele lui. Doamne, Dumnezeul nostru, cat de minunat este numele Tau in tot pamantul! Amin!


Click istoricRegretatul compozitor si solist al grupului The Beatles, John Lennon ar fi implinit astazi 67 de ani. In 1955, infiinteaza grupul The Quarrymen si, tot atunci il intalneste pe Paul McCartney. Cei doi infiinteaza grupul The Nurk Twins. In 1960, li se alatura George Harrison si Stuart Sutliffe si, astfel ia fiinta grupul The Beatles care devine emblema anilor "60. Inainte de 1970, cand formatia se destrama oficial, John Lennon isi incepe cariera ca solist vocal. La sfarsitul anului a€™70, Lennon infiinteaza Plastic One Band. In 1980, intors de la studioul de inregistrari, este impuscat mortal, cu sapte focuri de arma de catre un fan al formatiei Beatles.


S-a intamplat aziIn Romania
a— 1874 - Infiintarea, la Congresul international de la Berna, a Uniunii Generale a Postelor (din 1878, Uniunea Postala Universala; din 1 iulie 1948, institutie specializata a ONU, cu sediul la Berna). Romania, membru fondator;
a— 1890 - Se pune piatra de temelie a podului metalic de peste Dunare, Fetesti - Cernavoda, lucrare proiectata si condusa de inginerul constructor Anghel Saligny;
a— 1918 - Apare la Cernauti primul numar al publicatiei Glasul Bucovinei, intemeiat de Sextil Puscariu, Vasile Bodnarescu, Alexe Procopovici, Radu Sbiera;
a— 1946 - Legea prin care guvernul stabileste reduceri progresive, mergand pana la scutiri totale de impozite pentru taranii din regiunile lovite de seceta indeosebi, precum si insemnate reduceri pentru comercianti, meseriasi si industriasi.


In lume
a— 1514 - Casatoria lui Ludovic al-XII-lea al Frantei cu Maria Tudor;
a— 1871 - A fost declansat cel mai mare incendiu care a cuprins vreodata orasul Chicago.


Nascuti la 9 octombrie
a— 1943 - Marius Porumb, critic si istoric de arta, membru al Academiei Romane;
a— 1967 - Tavi Colen, fost membru al trupei "Talisman".


Credinte populare, traditii, semneObiceiurile la nastere indica o cunoastere subtila a proceselor fiziologice ocazionate de venirea pe lume a nou-nascutului. Pregatirea psihica a viitoarei mame incepea de la varsta copilariei prin orientarea fetitelor spre jocuri specifice. Sentimentul matern era insuflat pe nesimtite, iar frica de nastere si prejudecatile legate de aceasta erau practic necunoscute in satul traditional. Credintele, astazi  lipsite de sens, aveau un efect psihic deosebit, intrucat sadeau increderea gravidei ca totul va merge bine. Obiceiul ca moasa sa inchida, prin surprindere si intr-un moment bine ales, usa larg deschisa, izbind-o cu putere, avea, de pilda, efect pozitiv pentru declansarea nasterii. In tinutul Padurenilor a fost consemnata o interesanta tehnica de control al durerilor la nastere: cuvantul. In timp ce femeia nastea, barbatul se vaita, gemea si tipa, simuland durerile facerii intr-o camera alaturata. Practicile cu efect analgezic la nastere erau adaptate specificului ocupational al zonei: "Cand ai dureri de nastere, peste sali si la foali, atunci o muiere ia un topor si-l petrece peste cingatura muierii incarcate si zice: De-o fi feciorel/Sa iasa la toporel!". Practicile populare folosite la nastere reuseau sa inhibe sau sa dezvolte anumiti factori subiectivi realizand dezideratul contemporan, nasterea fara dureri.
Profesor Ion Ghinoiu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.