Anul 2008 va debuta cu noi reglementari fiscale, dupa ce Guvernul a aprobat joi noua forma a Codului Fiscal. Principalele modificari operate asupra noului Cod Fiscal prevad largirea bazei de impozitare, eliminarea unor facilitati pentru pesoanele cu
Anul 2008 va debuta cu noi reglementari fiscale, dupa ce Guvernul a aprobat joi noua forma a Codului Fiscal. Principalele modificari operate asupra noului Cod Fiscal prevad largirea bazei de impozitare, eliminarea unor facilitati pentru pesoanele cu venituri mai mari de cinci salarii medii brute pe economie, eliminarea masurilor de simplificare in domeniul TVA pentru lucrarile de constructii-montaj si prelungirea pana in 2012 a aplicarii sistemului de plata in vama a TVA aferenta importurilor de bunuri din state terte.Plafonul lunar privind venitul neimpozabil din pensii va fi majorat la 1.000 leiPotrivit noilor prevederi, persoanele cu venituri ce depasesc valoarea a cinci salarii medii brute pe economie nu vor mai fi scutite de la plata contributiilor de asigurari sociale. De asemenea, modificarile fiscale prevad o majorare, incepand cu anul viitor, a plafonului privind venitul neimpozabil din pensii de la 900 lei in prezent la 1.000 lei. Astfel, venitul impozabil lunar din pensii va fi calculat prin deducerea din totalul incasat de un pensionar a unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei si a contributiilor obligatorii calculate, retinute si suportate de acesta.Banii din jocurile de noroc vor fi impozitatiO alta modificare a Codului Fiscal prevede introducerea in categoria veniturilor impozabile ale persoanelor fizice a sumelor realizate sub forma castigurilor la jocurile de noroc, de tip cazino si masini electronice, care nu sunt fiscalizate in momentul de fata.
Modificarile fiscale completeaza pentru organizatiile non-profit categoria veniturilor neimpozabile, cu sumele care apar ca urmare a neindeplinirii obligatiilor ce revin beneficiarilor de contracte de donatie sau sponsorizare. Schimbarea operata este argumentata de Guvern prin faptul ca reglementarile actuale aplicabile organizatiilor non-profit nu includ in categoria veniturilor neimpozabile veniturile de aceasta natura, obtinute in situatii exceptionale.
Totodata, pentru organizatiile non-profit, organizatiile sindicale si patronale au fost introduse in categoria veniturilor neimpozabile sumele provenite din despagubiri de la societatile de asigurare, pentru pagubele la activele corporale proprii, altele decat cele care sunt utilizate in activitatea economica, precum si a sumelor primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice.Veniturile din vanzarea produselor agricole spre centrele specializate nu se impoziteazaIn ceea ce priveste hotararea Guvernului de a impune impozit de 2% pentru veniturile realizate din produsele agricole puse in vanzare spre centrele specializate la inceputul anului viitor, aceasta decizie a fost amanata pana in anul 2009, pe fondul conditiilor meteorologice nefavorabile care au afectat agricultura. "Avand in vedere problemele provocate de fenomenele meteorologice extreme produse in acest an si efectul lor asupra agriculturii, Guvernul a decis astazi (joi- n.r.) amanarea pana in 2009 a aplicarii impozitului de 2% pentru veniturile obtinute din produsele agricole vandute la centrele specializate", se arata in comunicatul Guvernului.
Finantele au emis in urma cu doua saptamani un proiect de modicare a Codului Fiscal, in care propunea Guvernului sa majoreze cota de impunere la 3% in 2009 si 4% in 2010.
De asemenea, se amana pana in 2010 introducerea pentru toate societatile a sistemului de plati anticipate efectuate trimestrial in contul impozitului pe profit anual.TVA simplificata pentru lucrarile de constructii-montaj a fost eliminataPrivitor la taxa pe valoarea adaugata, modificarile aduse prin actul normativ au in vedere transpunerea in legislatia nationala a directivelor europene in domeniu.
Astfel, s-a decis eliminarea taxarii inverse sau simplificate pentru lucrarile de constructii-montaj si livrarea de cladiri, parti de cladiri si terenuri, deoarece a determinat o decalare in timp nefavorabila pentru incasarea taxei la bugetul de stat.
Firmele care realizeaza lucrari de constructii-montaj au dificultati deosebite in ceea ce priveste incadrarea corecta a operatiunilor in aceasta categorie din cauza complexitatii Grupei 45 din CAEN si din acest motiv a crescut numarul de cereri de rambursare a TVA din partea constructorilor, care cumparau cu TVA materialele necesare realizarii lucrarilor de constructii-montaj, dar facturau fara sa colecteze TVA in regim simplificat catre beneficiari care erau inregistrati in scopuri de TVA si obligati la plata TVA prin taxare inversa.
"Eliminarea taxarii inverse pentru lucrari de constructii era de asteptat in special datorita dificultatilor pe care aceasta taxa le-a creat constructorilor. Eu ma asteptam, pentru ca a creat multe dificultati in practica", ne-a declarat avocatul Gabriel Biris, managing-partner al casei de avocatura Biris-Goran.
Potrivit estimarilor Ministerului Economiei si Finantelor, masura va aduce un plus in cash-flow-ul veniturilor bugetare de 2,49 miliarde de lei in 2008, 2,75 miliarde lei in 2009, 3,04 miliarde lei in 2010, 3,34 miliarde lei in 2011.Se mentine plata TVA in vama pana in 2012O alta modificare la capitolul TVA prevede prelungirea pana la 31 decembrie 2011 a perioadei de aplicare a sistemului de plata in vama a TVA aferenta importurilor de bunuri din state terte, aplicabil incepand cu data de 15 aprilie 2007.
Astfel, conform Codului Fiscal aprobat joi de Guvern, societatile comerciale vor continua sa plateasca TVA in vama pentru importurile de bunuri din statele din afara UE pana la finele anului 2011, desi initial Executivul a decis reintroducerea masurii de la 15 aprilie 2007 pana la finele anului 2008.
"Prelungirea de trei ani arata intentia MEF ca pe termen mediu sa nu revina la eliminarea obligatiei de plata a TVA in vama pentru importurile din statele din afara Uniunii", a spus Biris.
Codul Fiscal intrat in vigoare la 1 ianuarie prevedea procedura simplificata pentru importatorii inregistrati in scopuri de TVA, respectiv care au notificat derularea activitatilor taxabile sau scutite de plata TVA cu drept de deducere.
Asadar, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA nu aveau obligatia sa plateasca in vama TVA aferenta importurilor de bunuri din state din afara UE, aplicandu-se metoda simplificata a platii prin decontul de TVA, care nu implica fluxuri monetare. Prin aplicarea masurilor de simplificare, importatorii nu au mai platit TVA in vama, ci au aplicat taxarea inversa mentionand taxa in acelasi decont ca taxa de plata si cea deductibila.
La finele lunii martie, Guvernul a decis, insa, reintroducerea pe o perioada determinata, de la 15 aprilie 2007 pana la finele anului 2008, a sistemului de plata in vama a TVA aferenta importurilor din statele din afara UE, in conditiile reducerii substantiale a incasarilor bugetare. Masura de reintroducere a platii TVA in vama a fost motivata de Finante prin pierderile din incasarea TVA consemnate imediat dupa 1 ianuarie, ca urmare a evaziunii mult mai usor de realizat. De asemenea, Executivul a hotarat sa pastreze exceptia de la obligatia de plata a TVA in vama. Astfel, importatorii care vor obtine certificate de amanare la plata, in conditiile stabilite printr-un ordin al ministrului Economiei si Finantelor, sunt scutiti de obligatia de a plati TVA in vama.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.