Prin locurile astea, jocurile copilariei nu prea mai au cautare. Caldararii de langa Galati vor sa fie bunici tineri si isi marita fetele de mici. Lunea trecuta, Lenuta a nascut la 11 ani. Ceea ce parea un record national am descoperit a fi un lucru
Prin locurile astea, jocurile copilariei nu prea mai au cautare. Caldararii de langa Galati vor sa fie bunici tineri si isi marita fetele de mici. Lunea trecuta, Lenuta a nascut la 11 ani. Ceea ce parea un record national am descoperit a fi un lucru normal in comunitatea romilor din Ivesti. Desi inspectorii de la Protectia Copilului au ramas socati de varsta mamei, au hotarat ca Lenuta si micuta Maria sa se intoarca la familia lor.


Nemaivazut, nemaiauzit, senzational! In urma cu o saptamana, la Maternitatea Spitalului Clinic de Urgenta Galati, Lenuta, o copila de 11 ani, a nascut o fetita frumoasa si sanatoasa, de aproape 4 kg. Vestea despre varsta mamei a facut repede valva in randul personalului medical, al presei locale si in cele din urma in randul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Galati. Autosesizati, inspectorii DGASPC au plecat vineri, val-vartej, spre comunitatea romilor caldarari din comuna Ivesti, pentru a face ancheta la casa fetei.


STÃ…NESTII. In satra Stanestilor din Ivesti tigancile nu mai nasc la roata carutei, iar puradeii nu mai dorm in colbul asezat in gura corturilor. Caldararii si-au parasit demult caii si carutele, si-au luat masini luxoase si si-au ridicat palate cu turnuri, atatea de nu le poti numara. De-o parte si de alta a strazii, tiganci tinere, gatite cu salbe de aur si cozi, frumoase ca-n filme, cu plozii in brate sau agatati de fustele pestrite, dau fuga sa vada "musafirii". Ne-am dat jos din masini, alaturi de inspectorii de la Protectia Copilului, pregatiti sufleteste, la o adica, pentru o proba de alergare, stiind ca sangele tiganului e aprig la manie. Comunitatea de romi caldarari din Ivesti numara peste 1.500 de tigani, pe care-i cheama, fara exceptie, Stanescu!


MAMÃ… LA 11 ANI, BUNICÃ… LA 26. Oriunde te-ai intoarce cu privirea, e imposibil sa vezi orizontul. Caldararii de aici isi scriu bogatia pe case, cu cat rangul e mai inalt cu atat palatul e mai falos. Prin fata pagodelor autohtone puradeii in jeansi, calare pe mini-ATV-uri, dau tarcoale mireselor promise. Zgatiile isi dau coate, se hlizesc printre codite. Lucretia are noua ani, Bria, sapte. Ea e logodita. "Ai baiat?" Are! "Uite, ala cu scuterua€™ care vine-acuma... e sotua€™ meu!", zice si se ascunde rusinata dupa prietena mai mare. Toata strada, cu mic cu mare, se aduna in curtea Marioarei, soacra Lenutei Stanescu, fata de 11 ani care tocmai a devenit mamica. "Uite-aicea sta fata cu baiatua€™ si soacra-sa. A luat-o de la sapte ani, o spala, o aranja, venea dimineata la mine: «Ce face copilu?», «E bine!», «Cum doarme?»,«E bine!». Si tot asa pana-am facut-o mare. Asa-i la noi, ne crestem copiii, ce sa facem, daca se marita da mititei, face si nepotei da mici. Am doua fete, m-am bucurat cand am aflat ca o sa am o nepoata", zice Daniela Stanescu, mama Lenutei. Caldararii din Ivesti isi logodesc fetele de pe la sase ani si le fac nunta pe la vreo 10. Asa s-a-ntamplat si cu Daniela, care a devenit bunica la 26 de ani: "Nu stiu cati ani are Lenuta, ca nu stiu carte. Io am bulitin... Asa-i bine, bunica tanara, nu batrana ca obosesca€¦" Pe giner-su nu stie cum il cheamaa€¦ ca il striga "pa tiganeste, asa-i zicem, «Ginere»"a€¦ Aflam mai apoi de la maica-sa ca-l cheama Cosmin, are 15 ani si n-are buletin. Nici el, nici Lenuta, n-au fost vreodata la scoala. In curtea ticsita de Stanesti, larma se inteteste. Fetele striga ca si ele s-au maritat de mici si n-a mai venit nimeni sa le zica nimic. "Io m-am maritat la 10 ani si l-am nascut p-asta mic la 11 ani jumate. M-am chinuit un pic si gata." Irina isi saruta cu foc plodul dolofan pe care abia poate sa-l tina in brate. Are acum 13 ani.


MÃ…RITATÃ… LA 10 ANI. "Traiasca nepoata!", striga care cum intra in curte. In coltul barbatilor, Ion Stanescu, tatal Lenutei, bunic la 29 de ani, vrea sa ne convinga si el ca fata lui are de toate si nu-i trebuie nimic sa creasca copilul. "Mai am o fata de opt ani, e data de un an jumate. Si la unspe- doispe ani o sa faca si ea copil... Asa-i legea la noi. Nu s-a mai intamplat sa vina sa ne ia copiii, ca, daca se-ntampla, nu le dadeam voie sa faca treburi d-astea. Si daca lor le-a placuta€¦ fata e dezvoltata, n-a facut cezariana, de bucuroasa, e bucuroasa, copilua€™ e foarte sanatosa€¦ are gospodarie, sta bine.." Cu Lenuta au facut nunta anul trecut, cand fata avea zece ani. Nimeni aici nu se ia cu acte, ca asa-i traditia. Socrii au platit bine, vreo "tri sute da milioane, mancari, bauturi, salam, porc, au adus miei, au adus vacia€¦".


MAMA-SOACRÃ…. Femeile povestesc ca cea mai mare bucurie in comunitatea lor e sa faca copii. Varstele fragede la care fetele devin mame, ce sfideaza cursul firesc al dezvoltarii oricarui copil, sunt justificate de caldarari prin faptul ca, pe vremea cand erau nomazi si dormeau in corturi sau sub cerul liber, femeile se imbolnaveau din te miri ce si nu le mai era asa usor sa nasca. Si-acum, daca au de toate, nu-i pacat?! Copilele sunt promise familiei baietilor de pe la sase ani. De cand se logodesc, merg mai mereu la mama-soacra, mai ajuta si ele cu ce pot: "Mai spala o farfurie, mai da cu o maturaa€¦" Asa, supravegheate tot timpul, fetele n-au cum "sa calce stramb" si familia baiatului stie ca nora e cinstita. Iar atunci cand cresc mai marisoare, pe la vreo zece ani, se face si nunta, iar fata se muta impreuna cu baiatul, la casa lui si-a parintilor.


Marioara are 51 de ani si pare o femeie apriga. E sucarita ca "a venit rusini mari... sa arate treburili astea la televizor!". Pe Marioara a nascut-o ma-sa la roata carutii. A crescut patru baieti, i-a insurat si are sase nepoti. I-a crescut pe toti si a avut grija de ei. "Si acuma nu pot sa am grija de fata asta si de copil?", se zborseste femeia. "Am crescut-o pe Lenuta de cand avea sapte ani si mi-era pana€™ la genunchi. Avem casa, n-avem bordei. Io mi-am crescut copiii in corturi cand umblam pe la Ardeal, prin state, si stateam pe unde puteama€¦Si i-am pus pe toti la casele lor, le-am facut bani, i-am insurat, nu s-a-ntamplat nimic. Sara€™mana. La noi nu sa arunca copiii, nu sa omoara, noi n-avem nici un fel de serviciu, si asta facem, crestem copiii. Sara€™mana". Burzuluiala ii trece repede si se limpezeste cand vine vorba sa-si aduca fetele acasa. N-a apucat sa-si vada nepoata, ca-i e tare draga , "Sara€™mana", si nu i-au aratat-o nici un pic. "Uite, toate-astea-s logodite!", arata spre un card de copile care fug dupa fustele ei. "Au da toate, salba la gat, ca a fost avere de la batrani, aur, da toate, si ne-am facut case." Caldararii de la Ivesti inca mai fac cazane si mai umbla prin tara sa mai faca un ban. Romanii din sat spun ca nu putine sunt cazurile cand femeile lor merg ca menajere in palatele tigancilor. "Noi nu facem rele. Noi muncim, nu se intampla nimic la noi. Daa€™ noi pana acuma n-am ajuns la treburile astea. N-aveti nici o grija, Sara€™mana!"


OFICIALII. Viorica Gotu, reprezentantul Aliantei Romilor din Galati, afirma ca institutia pe care o reprezinta nu este de acord cu aceste casatorii timpurii, dar, "daca s-a intamplat, nu avem ce sa facem. asta e un caz fericit si sunt intrunite toate conditiile ca mama si copilul sa creasca alaturi de familia lor". In plus, potrivit Vioricai Gotu, in afara comisiei de la Protectia Copilului, care va monitoriza cazul timp de doi ani, o alta comisie din partea Aliantei Romilor, va vizita periodic familia Stanescu. Pentru romii din Ivesti s-a demarat un program cu finantare Phare - acordata pentru imbunatatirea situatiei romilor - prin care vor fi intocmite o mie de carti de identitate, din care cel putin doua sute cu inregistrari tardive de nastere. O parte dintre romii fara buletine din Ivesti au capatat carti de identitate in urma unui program derulat in 2004.

Expertul local pe problemele romilor, Gica Gotu, sustine ca a ramas surprins de faptul ca inspectorii de la Protectia Copilului s-au sesizat taman acum, "cand aici, in comunitate, lucrurile astea sunt lucruri normale. Au mai fost cazuri si nu s-a sesizat nimeni".


CONCLUZIILE ANCHETEI. Inspectorii de la Protectia Copilului au dat vineri seara verdictul. Mama si bebelusul merg acasa. In urma anchetei, s-a stabilit ca internarea mamei si copilului intr-un centru maternal nu le-ar face decat rau celor doi, dar si intregii familii. "Nu credem fata ca are foarte multe abilitati parentale, dar membrii familiei sunt deschisi, dispusi sa aiba grija de ei si au comunicat foarte bine cu noi. Chiar si in aceasta situatie, noi o sa mergem acolo frecvent pentru a-i verifica", ne-a declarat Tania Calcan, purtatorul de cuvant al DGASPC Galati. Inspectorii sustin ca nu au avut niciodata stiinta ca in comunitatea romilor de la Ivesti este un lucru normal ca fetele sa nasca la 11 ani. "Exista o lege, pentru protectia copilului, in care scrie ca oricine - si aici se refera la autoritati - are stiinta de un copil aflat intr-o anumita situatie, este obligat sa anunte. Fata nu are acte de identitate si este foarte dezvoltata, din acest motiv credem ca nasterea a fost tratata ca una a unei fete de 16-17 ani. Noi am aflat de acest caz de la presa locala, cu care institutia are o relatie foarte buna", afirma Tania Calcan.


FETITELE-MAME. Presa a mai semnalat cazuri asemanatoare in acest an, cand doua fetite de 12 ani, una din Botosani, cealalta din Iasi, au adus pe lume copii. Tot in acest an, doua copile de 13 ani, una din Neamt, cealalta din Buzau, au devenit mamici. In 2004, o alta fetita de 11 ani din Piatra-Neamt a adus pe lume un baietel. Si datele oferite de Institutul National de Statistica confirma ca Lenuta Stanescu nu este un caz singular in Romania. In 1994 o fetita de 11 ani si patru fete de
12 ani au dat nastere cate unui copil. In 1993 s-au inregistrat 15 cazuri in care fete de 12 ani au devenit mame.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.