Romania risca sa se transforme intr-un imens cimitir. Mii de cruci sunt deja amplasate pe sosele si in localitatile din tara noastra. Aproape ca nu exista om care sa nu fi vazut cel putin o cruce amplasata pe domeniul public, fie ca este vorba de so
Romania risca sa se transforme intr-un imens cimitir. Mii de cruci sunt deja amplasate pe sosele si in localitatile din tara noastra. Aproape ca nu exista om care sa nu fi vazut cel putin o cruce amplasata pe domeniul public, fie ca este vorba de sosele, strazi si intersectii din orase sau malul unor lacuri.

De fiecare data cand moare o persoana intr-un accident de trafic, pe strada sau prin inec, acel loc este marcat printr-o cruce mai mica sau mai mare, care de obicei este din metal. Alaturi de cruce vedem fotografia persoanei decedate si, din cand in cand, flori si lumanari. Bucurestiul detine recordul in ceea ce priveste numarul crucilor amplasate pe raza unui oras. Mai toate marile bulevarde, si nu numai, au pe spatiul verde aferent o asemenea constructie. In prezent, nu exista nici o reglementare care sa interzica acest lucru, motiv pentru care Serviciile de Autorizatie din cadrul primariilor nu sunt solicitate pentru astfel de probleme. Reprezentantii primariilor sunt reticenti sa intervina, motivand ca respecta suferinta celor care au instalat o cruce intr-un anumit loc. Autoritatile se gandesc deja de cativa ani sa conceapa un regulament, da r stiu ca subiectul este extrem de sensibil si ca isi vor pune in cap cel putin jumatate din locuitorii Romaniei atunci cand vor veni cu o propunere in acest sens. Unii oameni trec indiferenti pe langa aceste cruci, altii se opresc si sunt miscati de povestea tragica a persoanei pentru care s-a ridicat acea cruce, dar exista si persoane care se arata deranjate de amplasarea crucilor, lumanarilor si coroanelor in locuri publice. Oamenii spun ca respectul pentru morti trebuie sa se manifeste la cimitir, nu pe strada. Cum sa faci diferenta intre crucile ridicate pentru eroii din decembrie 1989, de pilda, si cele ridicate in apropiere pentru un sofer care a pierdut controlul volanului, se intreaba ei. Mai mult, unele dintre cruci sunt parasite, dar nimeni nu-si permite sa le demoleze.

Legea se respecta la Roman, dar nu si in orasele mari
Conform Legii 50/1991, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, pentru toate monumentele funerare ridicate pe domeniul public sunt eliberate autorizatii si se platesc taxele aferente, a spus Ana Maria Alexe, sefa serviciului Urbanism din cadrul Primariei Roman.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.