PAPORNItA CU iNtELEPCIUNI
Anuntata executie colectiva a pesedistilor care au intinat nobilele idealuri ale motiunii de cenzura a sfarsit la fel de lamentabil precum a si fost declansata. Ion Iliescu are la dispozitie doua luni sa se gandeasca da
PAPORNItA CU iNtELEPCIUNI
Anuntata executie colectiva a pesedistilor care au intinat nobilele idealuri ale motiunii de cenzura a sfarsit la fel de lamentabil precum a si fost declansata. Ion Iliescu are la dispozitie doua luni sa se gandeasca daca mai vrea sa faca parte din conducerea care-l detesta a PSD, de Adrian Nastase si Miron Mitrea nici macar nu s-a mai adus vorba, cei patru parlamentari guresi vor fi pusi in discutia activului de baza al partidului, iar Mircea Geoana striga disperat ca-si depune mandatul daca indisciplinatii mai misca-n front si continua sa-l sfideze.  In esenta, fruntasii PSD au pus degeaba-n miscare traditionala masinarie de zvonuri, plus resurse financiare si logistice de-a dreptul impresionante pentru o formatiune care inca nu si-a onorat platile restante din campania electorala de acum trei ani. Si asta pentru ca, pur si simplu, desi isi puteau canaliza energiile si banii in scopuri ceva mai inteligente si eventual productive, oamenii au mers cu alai de presa dupa ei la Brasov ca sa aiba de unde se-ntoarce. Partidul nu va deveni, dupa spritul indelungat de sub Poalele Tampei, nici mai curat, nici mai disciplinat, nici mai atractiv pentru electorat, nici mai batos in sondaje.


Iar Ion Iliescu, pe de o parte, si traditionalii lideri de forta, pe de alta parte, nu vor recunoaste vreodata autoritatea formulei de conducere pe care continua s-o considere una de uzurpatori. Fondator al PSD si jupan din umbra al formatiunii in vremurile cand trebaluia prin Palatul Cotroceni, fostul sef al statului nu va accepta, prin constructia sa interna de politician de meserie, sa nu fie el alfa si omega a tot ce misca-n piata politica. Demonstratia de forta pe care i-a facut-o lui Mircea Geoana - in doar trei zile i-a trantit bunatate de motiune de cenzura si i-a dat flit de la distanta cand se i se dezbatea excluderea - , ar trebui sa-l faca pe actualul presedinte al PSD sa se gandeasca foarte serios la viitorul sau de etern lider fara dinti al partidului. Cel mai ingrijorator lucru pentru Geoana este insa, dupa parerea mea, faptul ca baronimea PSD, care l-a sustinut in alegerile interne intru detronarea lui Iliescu, s-a coalizat week-end-ul trecut taman in beneficiul celui odinioara mazilit. Mai mult decat atat, apropierea evidenta a actualei echipe de conducere a PSD fata de Traian Basescu si de PD, care a culminat cu spectacolul motiunii de cenzura, a facut ca oameni ce pareau ireconciliabili sa inceapa se suporte reciproc si, intr-un final, se uneasca, deocamdata subteran, intr-un nucleu dur care lucreaza de zor la convocarea unui congres extraordinar. Stangistii multimilionari in euro ce bocesc pe la televizor de grija poporului saracit de guvernarea de dreapta (personaje care e aproape imposibil de crezut ca ar putea vietui politic alaturi de cei care i-au trimis la DNA si vor sa umple puscariile cu ei) sunt dispusi in orice clipa sa-si sfartece, pe altarul propriilor interese, propria creatie. Pentru ca actualul presedinte al PSD, una dintre promisiunile deocamdata ratate ale politicii de Bucuresti, este, desi n-o va recunoaste vreodata, exact produsul unor indivizi in fata carora s-a indatorat, care-l vor manevra perpetuu si care, daca vor ajunge la concluzia ca nu le mai e folositor, nu vor ezita sa-l sacrifice la fel de fulgerator cum l-au si propulsat.


La cum evolueaza scena politica, cred ca un singur lucru l-ar putea salva de la prabusire pe Mircea Geoana. Colacul de salvare se cheama alegerile europarlamentare. Un eventual rezultat spectaculos la scrutinul despre care poporul inca nu s-a dumirit la ce foloseste s-ar putea constitui intr-un punct 0 al consolidarii puterii si echipei sale. Din pacate pentru el insa, la cum arata PSD astazi, eventualitatea ca acest lucru sa se intample tine de domeniul supranaturalului.


In toata istoria sa de la fostul FSN incoace, PSD a fost un partid care n-a stiut decat sa guverneze tiranic sau sa faca opozitie la rupere. De la preluarea mandatului de presedinte, Mircea Geoana a tinut partidul intr-un spagat periculos; nici in caruta, nici in teleguta. Experimentul s-a dovedit total contraproductiv pentru o formatiune care pare a se pregati sa-nceapa o noua viata. Europarlamentarele s-ar putea sa fie maternitateaa€¦


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.