La o luna de la aprobarea strategiei energetice nationale, premierul Tariceanu ia in calcul construirea unei noi centrale nucleare. Specialistii spun ca aceasta ar putea fi amplasata pe Mures sau pe Olt.

Un proiect absolut nou in domeniul
La o luna de la aprobarea strategiei energetice nationale, premierul Tariceanu ia in calcul construirea unei noi centrale nucleare. Specialistii spun ca aceasta ar putea fi amplasata pe Mures sau pe Olt.

Un proiect absolut nou in domeniul energetic risca sa provoace discutii aprinse in urmatoarea perioada. Premierul Tariceanu a anuntat ieri intentia de construire a unei centrale nuclearelectrice, idee care nu a fost cuprinsa in strategia energetica a Romaniei, aprobata recent. „Au fost facute mai multe studii privind potentialele locatii unde putem construi o noua centrala nuclearelectrica. Il rog pe ministrul economiei si finantelor sa se gandeasca incepand de astazi (vineri - n.r.) asupra unui amplasament“, a spus Tariceanu, cu ocazia inagurarii Unitatii 2 a centralei de la Cernavoda. La prima vedere, investitia ar putea sa fie realizata intr-una din cele patru locatii stabilite prin programul nuclear al Romaniei elaborat in perioada 1983-1984, este de parere Iulian Iancu, seful Comisiei de Industrie si Servicii din Camera Deputatilor. „Studiile de atunci recomandau zonele Fagaras, Turnu Rosu, Lipova-Ara d si Macin, pe langa Cernavoda, ca amplasamente pentru construirea a cinci centrale nucleare, fiecare cu patru unitati“, ne-a declarat fostul secretar de stat in Ministerul Economiei. Dintre acestea, exceptand Cernavoda - care are doua reactoare finalizate - mai trebuie exclus amplasamentul Fagaras - din cauza pungilor de gaze existente. „Nici pe Dunare, la Macin, nu este posibila construirea centralei, pentru ca am intra in opozitie cu tara vecina Bulgaria si cu ONG-urile din Europa“, explica Iancu. Asadar, mai ramane amplasamentul Lipova - Arad, pe Mures si Turnu Rosu, pe Olt, la sud de localitatea Talmaci.

Cel putin 1,5 miliarde de euro pentru o centrala
Un calcul facut de presedintele Institutului Roman de Energie (IRE), Jean Constantinescu, arata ca o centrala nucleara ar costa in jur de 1,5 miliarde de euro.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.