Tabloul lui Leonardo, furat in urma cu patru ani, figura pe o lista a FBI-ului printre cele mai cautate obiecte de arta din lume.

Politia britanica a gasit o pictura atribuita pictorului renascentist italian Leonardo da Vinci la mai bine de patru ani dupa ce lucrarea a fost furata dintr-un castel scotian. Pinza "Madonna cu fus" a disparut in 2003 din castelul Drumlanrig, din apropiere de Dumfries and Galloway, in nordul Scotiei.

Tabloul lui Da Vinci, a carui valoare e estimata la aproape 43 de milioane de euro, a fost furat in dimineata zilei de 27 august 2003, cind un grup de hoti a patruns in castel, iar doi dintre ei, care intrasera ca vizitatori, au imobilizat-o pe una dintre angajatele din castel pentru a putea ceilalti sa fuga cu pictura. Aceasta i-a apartinut ducelui de Buccleuch, deputat conservator scotian, care a incetat din viata anul trecut, la 83 de ani. Descoperirea anuntata recent de purtatorul de cuvint al politiei britanice a fost facuta in urma unei operatiuni speciale, la care au participat detectivi din patru agentii diferite. Acestia au interceptat o intilnire a celor cinci hoti, in cadrul careia s-a pus in discutie vinzarea tabloului.

Specialistii au confirmat deja autenticitatea picturii, precum si a semnaturii lui Leonardo. "Sintem foarte multumiti ca am recuperat «Madonna cu fus», lucru care a devenit posibil datorita unei ample cercetari a organelor de politie si cu participarea comuna a diferitelor efective politienesti scotiene", a declarat Mickey Dalgleish, purtatorul de cuvint al politiei britanice.

In 2003, furtul picturii a declansat o operatiune de cautare la scara mondiala, iar Biroul Federal de Investigatii (FBI) american a inclus "Madonna cu fus" pe lista celor mai cautate zece opere de arta din toata lumea. Tabloul s-a aflat timp de 200 de ani in proprietatea familiei Baccleuth, iar mii de turisti se indreptau, anual, catre Scotia pentru a putea admira celebra opera de arta.