Autoritatile romane se gandesc la o noua centrala nucleara, mai multe evaluari fiind facute de-a lungul timpului. Ieri, la Cernavoda, reprezentantii Guvernului, in frunte cu premierul Calin Popescu Tariceanu, au inaugurat oficial cel de-al doilea
Autoritatile romane se gandesc la o noua centrala nucleara, mai multe evaluari fiind facute de-a lungul timpului. Ieri, la Cernavoda, reprezentantii Guvernului, in frunte cu premierul Calin Popescu Tariceanu, au inaugurat oficial cel de-al doilea reactor al centralei atomoelectrice, care a intrat in exploatare comerciala.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, ieri, la Cernavoda, ca ministrul Economiei trebuie sa se gandeasca asupra unui amplasament unde ar putea fi construita o noua centrala nuclearelectrica, dupa finalizarea celei de la Cernavoda, intrucat Romania trebuie sa continue sa isi dezvolte capacitatile de productie a energiei electrice. El a precizat ca, de-a lungul timpului, au fost facute mai multe studii privind potentialele locatii unde se poate construi o noua centrala atomica. "E clar ca va trebui sa se faca (o noua centrala nuclearelectrica-nr). Daca ramanem dependenti de resurse cum sunt gazul natural si petrolul, acestea sunt resurse in curs de epuizare si acesta este unul dintre motivele pentru care preturile au crescut foarte mult. Trebuie sa anticipam. Nu trebuie sa ajungem in situatie de criza pentru ca o centrala nuclearelectrica nu se poate face asa, pocnind din degete", a spus Tariceanu.
U2 oficial
Grupul 2 al centralei nucleare, a carui constructie a inceput in anul 2003, a fost conectat pentru prima oara la sistemul energetic national in 7 august. Pe 26 septembrie, reactorul nuclear 2 a inceput sa functioneze la capacitatea nominala, de 700 MWh. Finalizarea si intrarea in exploatare a Unitatii 2 va creste ponderea energiei nucleare in consumul la nivel national la 17%-18%. Reactorul 1 al centralei, care functioneaza din anul 1996, asigura circa 8-10% din consumul national de electricitate.
Statul roman intentioneaza sa construiasca alte doua reactore nucleare, investitie estimata la 2,3 miliarde de euro, pentru care astepta oferte din partea investitorilor interesati pana la 25 octombrie.
Cernavoda ramane cu 4 reactoare
Centrala nuclearelectrica de la Cernavoda va avea doar patru reactoare, dintr-un total de cinci proiectate, din cauza unor probleme de ordin tehnic, a precizat premierul Tariceanu. "La reactoarele 3 si 4 putem merge si singuri, pe fortele noastre, sau in parteneriat public-privat", a aratat seful Executivului. Premierul a afirmat ca, pana la inceperea efectiva a reactoarelor 3 si 4, autoritatile intentioneaza sa deruleze unele lucrari, pentru a mentine in tara forta de munca calificata in domeniul energetic si nuclear.
La randul sau, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca, daca reactoarele 3 si 4 ar fi construite separat, costurile ar varia intre 2,4 si 2,6 miliarde euro, fata de nivelul prognozat de circa 2,3 miliarde euro.
"Vrem sa facem unele lucrari la reactoarele 3 si 4, care sa fie recunoscute de viitorii parteneri ca investitii, pe care sa le recuperam", a afirmat Vosganian.
Un numar de 32 de potentiali investitori au cumparat pana joi documentatia pentru intocmirea ofertelor angajante in vederea constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, termenul limita pentru aceasta etapa a proiectului fiind 10 octombrie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.