Tariceanu i-a solicitat ministrului Vosganian sa aleaga locatia unei noi centrale nucleare, desi mai sint de facut reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.

Premierul Tariceanu i-a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, sa se gindea
Tariceanu i-a solicitat ministrului Vosganian sa aleaga locatia unei noi centrale nucleare, desi mai sint de facut reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.

Premierul Tariceanu i-a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, sa se gindeasca la posibilele amplasamente ale unei noi centrale nucleare. Declaratia prim-ministrului a fost facuta o data cu inaugurarea oficiala a unitatii 2 de la Cernavoda, care a avut loc ieri. Tariceanu a argumentat ca este necesar construirea unei noi centrale nucleare pentru diminuarea dependentei de hidrocarburi care se gasesc in cantitati din ce in ce mai mici. "Au fost facute mai multe studii privind potentialele locatii unde putem construi o noua centrala nuclearelectrica. Il rog pe ministrul Economiei si Finantelor sa se gindeasca incepind de astazi asupra unui amplasament", a precizat Tariceanu. Declaratia premierului vine in contextul in care nici macar constructia reactoarelor 3 si 4 ale Centralei de la Cernavoda nu a fost inceputa, iar reactorul 5 nu mai este un proiect fezabil, luindu-se in considerare debitele, in scadere, din ultimii ani ale Dunarii si incalzirea globala. De altfel, chiar ministrul Vosganian a recunoscut recent ca la momentul proiectarii centralei, acum citeva zeci de ani, nu s-au luat in calcul incalzirea globala si scaderea debitelor Dunarii care astazi nu mai poate asigura racirea pentru toate cele cinci reactoare. Chiar si Tariceanu a admis ca reactorul 5 nu poate fi construit din punct de vedere tehnic. Potrivit prim-ministrului, exista mai multe locatii analizate pina in prezent, insa una "va trebui trasa la tinta" cit mai repede.

Reactorul 2 al Centralei de la Cernavoda a fost inaugurat, ieri, oficial in prezenta premierului Calin Popescu Tariceanu si a ministrului Economiei, Varujan Vosganian. Punerea in functiune a unitatii 2 a fost facuta anterior la 26 septembrie, cind acesta a inceput sa functioneze la capacitatea nominala de 700 MW. Cele doua reactoare vor dubla ponderea energiei nucleare produsa in Romania pina la 18%. Cu toate ca energia nucleara este mai ieftina decit cea termo, pentru perioada urmatoare nu se asteapta diminuari la factura de curent "deoarece sintem in pragul iernii", a spus recent Vosganian. Totusi, potrivit acestuia, tarifele la energie nici nu se vor scumpi, intrucit intrarea in functiune a reactorului 2 a permis mentinerea stocurilor de combustibil necesare producerii de energie pentru perioada de iarna. Unitatea 2 va aduce un spor de 0,1% PIB-ului Romaniei si va conduce si la majorarea salariatilor centralei datorita sporului de productivitate de 40% generat. "Am spus anul trecut ca salariile din sistemul energetic vor creste, in functie de productivitate", a precizat Vosganian.

Statul roman intentioneaza sa construiasca alte doua reactoare nucleare, investitie estimata la 2,2 miliarde de euro, pentru care asteapta oferte din partea investitorilor interesati pina la 25 octombrie.

Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.