Mihai Razvan Ungureanu, Decebal Traian Remes si Vasile Blaga. Doi fosti si un actual ministru vin duminica sa-si probeze calitatile la „Zece pentru Romania".

Mihai Razvan Ungureanu culegea laurii anul trecut la „Zece pentru Romania", iar la scurt timp era deja inlaturat din functia de ministru de Externe. Fostul membru de cabinet va fi prezent duminica, alaturi de alti doi ministri, Decebal Traian Remes si Vasile Blaga, in platourile emisiunii „Zece pentru Romania". Dupa recentul esec al remanierii guvernamentale, Mihai Tatulici va incerca sa stabileasca alaturi de cei trei, incepind cu ora 16.05, valorile care trebuie sa anime activitatea unui ministru.

M.R. Ungureanu, D.T. Remes si V. Blaga sint in competitie in acest an pentru „cel mai bun ministru" Rezultatul muncii este principalul criteriu dupa care trebuie judecat un ministru, in opinia lui Mircea Kivu, membru al juriului in acest an, alaturi de Aurora Liiceanu, Adriana Saftoiu si Alexandru Darie. „Acestia sint managerii unor departamente", apreciaza sociologul, care este, totusi, convins ca anul acesta misiunea va fi mai dificila in cazul unor detinatori de portofolii: „Unii sint de curind intrati, iar efectele nu se vad inca".

O alta prioritate pentru un ministru bun este, crede Kivu, capacitatea acestuia de comunicare. „Chiar si atunci cind isi face bine treaba, rezultatele nu sint foarte bine receptate de catre opinia publica, lucru tradus prin depunctarea acestora in clasamentele sondajelor", spune Kivu. In fine, sociologul apreciaza ca fiind la fel de importanta abilitatea politica a unui membru de cabinet: „Cum sint personaje politice, este important modul in care acestia pun in practica programul politic al partidului care ii sustine".

Criteriile supreme invocate de Alexandru Darie, in cazul performantei unui ministru, sint de fapt unul singur, repetat insa de regizor de trei ori: „Sa-si faca treaba pentru care a fost pus acolo. La care se poate adauga sa fie cinstit, scris cu majuscule. Orice altceva este total inutil".

Alexandru Darie mai amendeaza obiceiul de a numi in aceste functii o personalitate politica. „Exista obiceiul ca partidele sa-si puna oameni care nu au de-a face cu domeniul. In Occident, oamenii de rind nu cunosc numele ministrului Culturii. Nu trebuie sa fii notoriu decit atunci cind nu-ti faci treaba", apreciaza Darie, care aduce drept exemplu pozitia in fruntea Ministerului Agriculturii a lui Decebal Traian Remes.

Detalii despre cel mai bun ministru de anul trecut, pe www.cotidianul.ro/select