Premierul italian va fi insotit in vizita sa care incepe duminica in Kazahstan de o delegatie de 200 de oameni de afaceri, incercind sa faca lobby pentru investitiile straine, fara a politiza subiectul.

Prim-ministrul italian, Romano P
Premierul italian va fi insotit in vizita sa care incepe duminica in Kazahstan de o delegatie de 200 de oameni de afaceri, incercind sa faca lobby pentru investitiile straine, fara a politiza subiectul.

Prim-ministrul italian, Romano Prodi, va incerca, in timpul vizitei sale de trei zile in Kazahstan, sa gaseasca, impreuna cu autoritatile de la Astana, o solutionare a disputei privind exploatarea zacamintului petrolier de la Kasagan de catre un consortiu condus de italieni.

Oficiali italieni au declarat joi ca Romano Prodi impreuna cu Emma Bonino, ministrul pentru Comert Exterior, se vor concentra in discutiile purtate cu presedintele Nursultan Nazarbaiev asupra noilor amendamente la legea privind resursele naturale. Amendamentele, care autorizeaza guvernul sa anuleze sau sa revizuiasca contractele care "pericliteaza securitatea economica a Kazahstanului", au fost adoptate, saptamina trecuta, de parlamentul kazah si trebuie aprobate de presedintele statului pentru a intra in vigoare. Momentul la care au fost aprobate aceste amendamente a ridicat semne de intrebare in privinta presiunii exercitate asupra companiei italiene Eni si a partenerilor sai pentru a continua renegocierea termenelor din contractul pentru resursele din Kasagan. Proiectul, unul dintre cele mai costisitoare din lume, a fost indelung aminat si renegociat.

Noua lege ar putea avea consecinte neplacute, provocind ingrijorare in rindul comunitatii internationale a investitorilor, desi se refera exclusiv la resursele naturale ale tarii. Bonino a declarat pentru "Financial Times" ca Italia inca evalueaza implicatiile legale ale actului normativ kazah. Italia a sustinut cu putere intrarea Kazahstanului in Organizatia Mondiala a Comertului si continuarea negocierilor cu Uniunea Europeana, a precizat ministrul italian.

Eni, care este detinuta in proportie de 30% de stat, se afla intr-o pozitie dificila solicitind sprijin politic pentru un proiect in Marea Caspica, in timp ce negocierile se desfasoara pe probleme financiare si de management. Oficialii de la Roma sustin insa ca Eni nu a intervenit pe linga Romano Prodi pentru a interveni in negocieri, desi premierul viziteaza Kazahstanul.

Incurajat de scumpirea petrolului, Kazahstanul, tara bogata in petrol, a facut presiuni asupra consortiului condus de Eni. Proiectul acestuia reprezinta "biletul de intrare" al oficialilor de la Astana in grupul primilor 10 producatori de petrol din lume. Kazahstanul acuza consortiul de multiple incalcari ale acordului, de la chestiuni de mediu inconjurator pina la reglementari de siguranta, ceea ce a generat discutii privind asa-numitul "nationalism al resurselor". Premierul kazah Karim Masimov a cerut, saptamina trecuta, ca proiectul de la Kasagan sa fie condus de compania energetica de stat KazMunaiGas. Kasagan este cel mai mare zacamint de petrol descoperit in ultimii 30 de ani. Ceilalti membri ai consortiului care dezvolta proiectul de la Kasagan sint companiile Royal Dutch Shell, Exxon mobil Corp, ConocoPhilips, Inpex Holdings Inc din Japonia si KazMunaiGas.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.