Guvernul Tariceanu se pregateste intens pentru alegerile europarlamentare, dar si pentru alegerile locale si generale care vor avea loc anul viitor. In sedinta Guvernului din aceasta saptamana, Tariceanu a luat mai multe decizii prin care poporul
Guvernul Tariceanu se pregateste intens pentru alegerile europarlamentare, dar si pentru alegerile locale si generale care vor avea loc anul viitor. In sedinta Guvernului din aceasta saptamana, Tariceanu a luat mai multe decizii prin care poporul este, practic, mituit. Unul din punctele cheie fiind majorarea pensiilor de la 1 noiembrie in loc de 1 ianuarie (majorare facuta la cererea PSD, chiar daca Tariceanu a explicat aceasta crestere prin faptul ca statul are mai multi bani la dispozitie), dar si ajutoarele pentru caldura. Amanarea pana in 2009 a aplicarii impozitului de 2% pentru veniturile obtinute din produsele agricole vandute la centrele specializate, ca si infiintarea Fondului pentru dezvoltarea satului romanesc, in scopul modernizarii si al cresterii confortului in spatiului rural au fost de asemenea adoptate in sedinta Executivului.
Majorarea pensiilor anuntata pentru data de 1 ianuarie 2008 va fi devansata cu doua luni. "Practic devansam aceasta majorare, dar nu pot sa va spun astazi procentul, pentru ca el va fi determinat strict de excedentul bugetar pe care il avem la dispozitie", a declarat premierul. Tariceanu a aratat ca a luat aceasta decizie dupa consultarile pe care le-a avut cu ministrul Muncii, Paul Pacuraru, si cel al Finantelor, Varujan Vosganian. "Anul trecut, am procedat la fel si la 1 decembrie 2006: majorarea pensiilor care fusese decisa pentru 1 ianuarie 2007 a intrat in vigoare", a spus premierul. El a mai spus ca excedentul bugetar care se va colecta la bugetul de pensii pana la finele acestui an va fi repartizat in mod uniform pe cele doua luni - noiembrie si decembrie - si va fi acordat ca pensie suplimentara de la 1 noiembrie. Tariceanu a afirmat ca aceasta masura s-ar baza pe necesitatea de a ajuta aceasta categorie sociala care are venituri reduse, fara a afecta echilibrul macroeconomic si bugetul proiectat pe anul in curs.
Punct de pensie la 540 de lei
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, care initial declara ca bugetul Casei Nationale de Pensii nu permite majorarea pensiilor de la 1 noiembrie 2007, ulterior a spus ca pensiile ar putea creste cu 30% de la 1 noiembrie. Astfel, valoarea punctului de pensie va creste de la 416 la 540 de lei. "Prima etapa a majorarii pensiilor se va face la 1 noiembrie, cresterea fiind de aproximativ 30%, urmand ca cea de-a doua etapa sa fie de la 1 ianuarie, si anume majorarea punctului de pensie la 580 de lei", a declarat ministrul Pacuraru.
El a spus ca stia de excedentul bugetar si in momentul cand declara ca nu pot fi majorate pensiile de la 1 noiembrie. "Eu nu pot decide inaintea Guvernului, stiam de excedent si ieri (miercuri - n.r.), dar fiiind vorba de o chestiune politica, un santaj politic, nu am vrut sa cedez", a precizat Pacuraru.
Pentru anul 2008, potrivit legii pensiilor aprobate de Parlament, valoarea punctului de pensie va fi de 581,3 lei si se va aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2008. Pensia medie va urca, in comparatie cu actuala valoare a punctului de pensie, cu 40% la inceputul anului viitor, dupa ce punctul de pensie va creste de la 31% la 37,5% din valoarea salariului mediu brut (1550 de lei pentru anul 2008). De asemenea, Guvernul a decis prin modificarea Codului Fiscal ce va intra in vigoare in 2008, cresterea plafonului lunar privind venitul neimpozabil din pensii de la 900 de lei (9 milioane de lei vechi) la 1000 de lei (10 milioane de lei vechi).
Bani de foc
Plafonul pana la care familiile si persoanele cu venituri reduse pot beneficia de ajutor financiar pentru incalzirea locuintei va fi majorat, de la 1 ianuarie 2008, de la 500 de lei la 615 lei. Ministrul Muncii a precizat ca nu vor exista reasezari in ceea ce priveste plafoanele acordate pentru cei care se incadreaza in functie de venituri odata cu majorarea pensiilor de la 1 noiembrie, deoarece calculul cu privire la acordarea acestor ajutoare in luna noiembrie 2007 va fi facut pe baza veniturilor inregistrate in luna octombrie a acestui an. In noiembrie si decembrie, cuantumul ajutoarelor acordate pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale se indexeaza cu 10,7%, conform cresterii de pret prognozate de ANRE. De asemenea, valoarea ajutorului pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni, combustibili petrolieri va creste cu 5,35%. Pentru perioada ianuarie - martie 2008, limitele de venituri medii nete lunare pe membru de familie se indexeaza cu 21,8%. Limita minima a acestor venituri creste de la 125 de lei la 155 de lei, iar limita maxima creste de la 500 de lei la 615 lei.
Un plus de 7 lei per copil
Alocatia de stat pentru copii va fi majorata cu 7 lei de la 1 ianuarie 2008. Astfel suma lunara primita de fiecare copil va fi de 32 de lei. Guvernul a mai decis ca aceste plati se vor face pentru toti copiii de catre Ministerul Muncii, inclusiv pentru cei 3,5 milioane de copii inscrisi in sistemul de invatamant. Ministrul Muncii a afirmat ca dupa aprobarea Legii bugetului de stat pentru anul 2008, se va majora, din ianuarie 2008, alocatia familiala complementara si alocatia de sustinere pentru familia monoparentala.
De asemenea, Pacuraru a promis ca va elabora, in regim de urgenta un proiect de lege prin care sa se asigure un sprijin mai accentuat familiilor cu copii si venituri reduse. (Corina SCARLAT)
Leul e in lesa Bancii Central Europene
Banca Nationala a Romaniei a adoptat, inca de acum doi ani, o noua strategie de politica monetara: "Tintirea directa a inflatiei". Printre instrumentele folosite, pe langa rata dobanzii de politica monetara si rezervele minime obligatorii pentru banci, BNR, prin adoptarea flotarii controlate a cursului de schimb, a reusit sa tina inflatia in frau.
Aceasta inseamna practic ca, desi nu a recunoscut niciodata o interventie pe piata valutara, analistii au banuit ca macar din cand in cand banca a vandut sau a cumparat moneda, fie si prin intermediari, pentru a aduce leul la valoarea dorita in vederea atingerii tintei inflatiei. Cum Guvernul a hotarat ca nu mai conteaza cursul stabilit de BNR, ci numai cel anuntat de Banca Centrala Europeana (BCE) inseamna ca Mugur Isarescu (foto) a ramas fara una dintre metodele de control al inflatiei.
Adica, de acum inainte, tintirea inflatiei de catre BNR va fi mult mai greu de facut, mai ales ca Guvernul in loc sa promoveze politici fiscale mai restrictive, dimpotriva, "arunca cu bani in stanga si-n dreapta", de la pensionari si ajutoare pentru incalzire, pana la reducerea taxelor pentru firme si salariati. "Banca Nationala a Romaniei nu stabileste, ci calculeaza cursul leu/euro, dupa o metodologie proprie", ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. El a adaugat ca este o practica normala pentru bancile centrale in a nu-si dezvalui metodologia. "De altfel, nici Banca Centrala Europeana nu si-a prezentat metodologia de calcul. Conform declaratiilor pe care le-am citit, BCE si extrage datele necesare pentru calculul leu/euro de pe acelasi terminal Reuters, ca si BNR. Exista, evident, diferente intre cursul anuntat de BNR si cel al BCE, macar pentru ca noi calculam si anuntam cursul la o anumita ora, iar BCE dupa cateva ore. In plus, metodologia de calcul folosita de cele doua institutii poate fi diferita. Pe de alta parte, asa cum se arata in toate comunicatele BNR, cursul nu este oficial, ci statistic, absolut orientativ, iar BNR precizeaza de fiecare data ca acest curs nu este obligatoriu pentru nimeni", a completat Vasilescu. El a reamintit ca, incepand cu 1 septembrie 2006, leul este total convertibil, ceea ce inseamna ca oriunde in lume se pot face tranzactii cu moneda nationala. "In aceste conditii, avand in vedere ca un contract reprezinta vointa partilor, atunci cand se stipuleaza un anumit curs poate fi ales oricare: al BNR, al BCE, de la Madrid, Tokyo, Frankfurt, Londra, din 1 ianuarie 2001, 18 octombrie 2008 sau orice loc si data convin cele doua parti si, evident, unde se tranzactioneaza lei. Sigur, in momentul in care un anumit curs apare, de exemplu, in Codul Fiscal sau in ordinele Ministerului de Finante pentru inregistrari contabile, acel curs devine obligatoriu pentru toata tara. Dar obligativitatea nu vine din partea BNR, ci din prevederi ale legilor sau ale normelor Finantelor", a precizat Adrian Vasilescu. (G.M.)
Amanare la plata
Guvernul a amanat pentru anul 2009 impozitarea cu 2% a veniturilor obtinute din vanzarea produselor agricole catre unitati specializate, a fost amanata pentru anul 2009, taxa care conform Codului Fiscal, urma sa fie aplicata incepand de anul viitor. "Avand in vedere problemele provocate de fenomenele meteorologice extreme produse in acest an si efectul lor asupra agriculturii, Guvernul a decis amanarea pana in 2009 a aplicarii impozitului de 2% pentru veniturile obtinute din produsele agricole vandute la centrele specializate", se arata intr-un comunicat al Biroului de Presa al Guvernului. (C.S.)
Fond pentru sate
Executivul a decis infiintarea Fondului pentru dezvoltarea satului romanesc, in scopul modernizarii si al cresterii confortului in spatiului rural, a anuntat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu. "Dezvoltarea infrastructurii va transforma satul romanesc. Aceasta este premisa pentru asigurarea unei vieti civilizate si pentru atragerea de investitii", a afirmat primul-ministru. El a aratat ca din acest fond vor fi finantate proiecte de investitii din infrastructura rurala: drumuri de interes local, sisteme de alimentare cu apa, de canalizare si epurare, platforme de deseuri. Acesti bani se vor alatura fondurilor europene. "Am dorit sa identificam aceste sume pentru finantarea proiectelor mari, indeosebi pentru localitatile care nu dispun de resurse pentru finantarea lor. Banii vor putea fi folositi in functie de nevoile localitatilor", a argumentat primul-ministru. Prin modificarea Codului fiscal, Guvernul a decis ca aceste fonduri sa intre integral la bugetul de stat, pentru a fi destinate proiectelor de dezvoltare rurala. (F.B.)
TVA in vama pana in 2011
Firmele vor continua sa plateasca TVA in vama pentru importurile de bunuri din statele din afara UE pana la finele anului 2011, conform Codului Fiscal aprobat de Guvern, desi initial Executivul a decis reintroducerea masurii de la 15 aprilie 2007 pana la finele anului 2008. Aplicarea sistemului de plata in vama a taxei aferente importurilor din state terte va aduce, in 2008, venituri suplimentare la buget de aproximativ 1,79 miliarde de lei. Reamintim ca, in Codul Fiscal intrat in vigoare la 1 ianuarie persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA nu aveau obligatia sa plateasca in vama TVA aferenta importurilor de bunuri din state din afara UE, aplicandu-se metoda simplificata a platii prin decontul de TVA, care nu implica fluxuri monetare. La finele lunii martie, Guvernul a decis, insa, reintroducerea pe o perioada determinata, de la 15 aprilie 2007 pana la finele anului 2008, a sistemului de plata in vama a TVA aferenta importurilor din statele din afara UE, in conditiile reducerii substantiale a incasarilor bugetare. Masura de reintroducere a platii TVA in vama a fost motivata de Finante prin pierderile din incasarea TVA consemnate imediat dupa 1 ianuarie, ca urmare a evaziunii mult mai usor de realizat. (F.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.