Valoarea punctului de pensie va ajunge la 581 de lei in ianuarie 2008, cu 165 de lei mai mult decit in prezent, potrivit ministrului Muncii.

Acesta sustine ca atunci cind spunea ca pensiile nu pot fi marite anul acesta, Guvernul voia,
Valoarea punctului de pensie va ajunge la 581 de lei in ianuarie 2008, cu 165 de lei mai mult decit in prezent, potrivit ministrului Muncii.

Acesta sustine ca atunci cind spunea ca pensiile nu pot fi marite anul acesta, Guvernul voia, de fapt, sa nu se creada ca a cedat la presiunea PSD. Paul Pacuraru, ministrul Muncii, a declarat ca majorarea pensiilor, ca si a altor ajutoare sociale cum ar fi alocatia pentru copil sau ajutoarele de incalzire, se va sustine integral din excedentul bugetar inregistrat in 2007. In plus, pentru ca si in 2006 s-a inregistrat un excedent de 1,1 miliarde de lei, guvernantii au decis ca banii sa fie folositi pentru majorarea pensiilor cu 30% din luna noiembrie, devansind termenul precizat initial. "Din luna noiembrie, valoarea punctului de pensie va fi de 541 de lei, fata de 416, in prezent, urmind ca in luna ianuarie valoarea sa ajunga la 581 de lei, fata de 568, cit a fost determinarea initiala", a explicat ministrul vineri, in cadrul unei conferinte de presa.

Pacuraru a mai mentionat ca vor fi modificate si plafoanele la ajutoarele de incalzire, incepind cu luna ianuarie, cind se vor lua in calcul pensiile majorate. "Pentru lunile noiembrie si decembrie nu va fi nevoie de modificarea plafoanelor, avind in vedere ca ajutoarele de incalzire se vor da pe baza venitului din luna octombrie, cind pensiile nu vor fi la valoarea majorata", a explicat ministrul. Acesta a mai spus ca, pentru lunile noiembrie si decembrie 2007, "cuantumul ajutoarelor acordate pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale va creste cu 10,7%, conform cresterii de preturi prognozate de ANRE, iar valoarea ajutorului pentru incalzirea cu lemne, carbuni si combustibili petrolieri va creste cu 5,35%". In ceea ce priveste a doua etapa de modificare a ajutoarelor de incalzire, adica ianuarie-martie 2008, Pacuraru a declarat ca limitele de venituri medii nete lunare pe membru de familie se indexeaza cu 21,8%, limita minima a acestor venituri creste de la 125 la 155 de lei, iar limita maxima, de la 500 la 615 lei.

O alta masura prezentata de ministrul Muncii se refera la majorarea alocatiei pentru copii, a carei valoare va fi de 32 de lei de la 1 ianuarie 2008, pentru cele aproape 4,6 milioane de beneficiari. Pacuraru a mentioant si initiativa introducerii unor ajutoare sociale suplimentare pentru copiii care provin din familii foarte sarace. Acesta a pus accentul si pe reducerea nivelului contributiilor sociale in 2008, cu 1,5% de la angajat si 4,3% de la angajator in total. "Contributia la fondul de pensii va scadea cu 1,5%, de la angajator, cea pentru somaj cu 2%, 1,5% de la angajator si 0,5% de la salariat, cea pentru sanatate cu 1,5%, din care 0,5% de la angajator si 1% de la angajat, iar contributia pentru riscul la accidente s-ar reduce in medie cu 0,4%", a declarat ministrul. Acesta a precizat ca toate aceste masuri nu vor afecta economia Romaniei. "Bugetul de asigurari sociale pe 2008 se va inchide in echilibru, cu toate majorarile de mai sus si reducerile de CAS. Ele sint posibile datorita dezvoltarii si resurselor pe care le avem. Cea mai buna colectare de resurse din anul 2007 a fost la bugetul asigurarilor sociale". Cit despre motivul pentru care nu a prezentat aceste masuri inainte de motiune, Pacuraru a declarat ca "cei de la PSD cereau o marire a valorii punctului de pensie cu 580 de lei din noiembrie, ceea ce nu se poate si, in al doilea rind, nu voiam sa fim acuzati ca am cazut in genunchi in fata santajului PSD".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.