Noaptea Alba a ICR-ului la Paris

Simbata noapte, de la ora 20.00 si pina duminica in zori, la ora 6.00, Institutul Cultural Roman de la Paris isi deschide portile pentru francezii iubitori de arta. Artista plastica franco-romana Wanda Mihuleac propune parizienilor proiectul "In pielea poeziei". Poeme dedicate pielii, poeziei si dragostei vor fi acompaniate de imagini video realizate de Wanda Mihuleac in colaborare cu Bruno Michelet si de creatiile muzicale ale lui Jean-Louis Dhermy.

Wanda Mihuleac, celebra in Romania anilor ’70-’80 pentru expozitiile sale personale de factura avangardista, si-a facut un nume in arta grafica franceza dupa 1990. (G.L.)

Regizori romani la Harvard

Intre 5 si 7 octombrie, la Carpenter Center for the Visual Arts din Harvard, vor fi prezentate filmele a sase regizori romani din noul val de cineasti. In fata studentilor si a profesorilor din campusul celebrei universitati vor fi proiectate filmele "Hirtia va fi albastra", regia Radu Muntean, "Moartea domnului Lazarescu", "Marfa si banii" si "Un cartus de Kent si-un pachet de cafea", regia Cristi Puiu, "Marilena de la P7", "Poveste de la scara C" si "California dreamin’ (nesfirsit)", regia Cristian Nemescu, "Trafic" si "Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii", ale lui Catalin Mitulescu, "Lampa cu caciula", regia Radu Jude, "Visul lui Liviu" si "Calatorie la oras", regia Corneliu Porumboiu. Potrivit Harvard Film Archive, "ideea ca Romania va deveni unul dintre cele mai importante centre cinematografice europene, daca nu chiar mondiale, ar fi parut o utopie in urma cu un deceniu. Dar iata ca in ultimii cinci ani a iesit la lumina o generatie intreaga de tineri regizori incredibil de talentati care au creat o serie de filme ce au incintat critica si publicul si au ajuns in topul celor mai faimoase festivaluri ale lumii, de la Cannes pina la New York." (G.L.)

Povesti pentru copii si oameni mari

In perioada 3-7 octombrie 2007, la Alba-Iulia are loc editia a-II-a a Festivalului de teatru Povesti Pentru Copii si Oameni Mari. Tema evenimentului este Povestea, aceea care deschide, pentru prima oara, interesul pentru cunoastere, calatorii, pentru lumi imaginare, apetitul spre joc si spre comunicare. Festivalul se adreseaza atit copiilor, cit si adultilor, fiind primul si unicul de acest gen din tara, imbinind educatia cu artele, dezvoltarea comunitatii cu educarea unui viitor public de teatru.

Programul festivalului cuprinde, pe linga spectacole de teatru, expozitii, lansari de carte, auditii de teatru radiofonic, spectacole lectura, recitaluri atit pentru adulti, cit si pentru copii si ateliere adresate copiilor cu virste cuprinse intre 3 si 14 ani si spectacole care au fost prezentate in cadrul unor mari festivaluri internationale. (G.L.)

Arta supara casa regala a Marii Britanii

O statuie care il infatisa pe printul Harry mort in razboiul din Irak, avind la picioare un vultur si in mina un medalion insingerat al printesei Diana a fost catalogata drept "revoltatoare" de catre surse de la Clarence House, locuinta oficiala a printului, potrivit MEDIAFAX. Autorul statuii, care va fi expusa la Londra saptamina viitoare, este controversatul artist american Daniel Edwards, responsabil pentru reprezentarea in bronz a fecalelor lui Suri, fetita actorilor Tom Cruise si Katie Holmes si pentru o statuie infatisind cadavrul lui Paris Hilton pe o masa de autopsie. (A.O)