Parteneriatul romano-italian este unul de lunga durata, care nu poate fi zdruncinat de infractiunile repetate ale unor romani in Italia, declara ambasadorul acestei tari la Bucuresti, Daniele Mancini.

Intr-o declaratie remisa vineri zi
Parteneriatul romano-italian este unul de lunga durata, care nu poate fi zdruncinat de infractiunile repetate ale unor romani in Italia, declara ambasadorul acestei tari la Bucuresti, Daniele Mancini.

Intr-o declaratie remisa vineri ziarului Cotidianul, ambasadorul Italiei in Romania, Daniele Mancini, subliniaza ca relatiile solide dintre Italia si Romania nu pot fi zdruncinate de "repetate si odioase episoade de criminalitate", care provoaca insa ingrijorarea opiniei publice italiene si care trebuie combatute ferm de catre autoritatile din ambele state. "Asistam in acest moment la o ingrijoratoare incidenta de infractiuni comise de cetateni romani raportat la numarul total al infractiunilor din Italia, potrivit raportului Ministerului de Interne italian referitor la semestrul intii al acestui an", subliniaza diplomatul, precizind insa ca exista o colaborare puternica intre autoritatile din Italia si cele din Romania, colaborare ce "va deveni din ce in ce mai eficienta". Mancini a discutat la telefon pe aceasta tema cu presedintele comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Deputasilor, Stefan Glavan.

Ambasadorul subliniaza ca preocuparea mass-media din Romania fata de infractiunile romanilor in Italia trebuie incadrate intr-un context mai larg, care cuprinde domeniul politic, economic, cultural si societatea civila. "Marturie a acestui lucru este numarul mare de casatorii mixte care a dat nastere unui numar consistent de nuclee familiale italo-romane si zecile de mii de minori cu dubla cetatenie din tara noastra", este de parere diplomatul italian. El aminteste ca exista nenumarate operatiuni comune pe teritoriul italian si pe cel romanesc, cunoscute sub numele de ITARO, in care politiile din cele doua tari colaboreaza pentru combaterea prostitutiei, a traficului de minori si a infractiunilor contra patrimoniului.

In final, Daniele Mancini se refera la declaratiile recente ale premierului Romano Prodi, care s-a declarat convins ca numarul imigrantilor romani din Italia va scadea in curind, ca urmare a schimbarii conditiilor de viata din Romania, si la declaratia ministrului Economiei, Padoa Schioppa, care a definit emigratia in Italia ca "pozitiva pentru tara si pentru sistemul economic al acesteia".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.