Cimentul mai rezistent, fibrele sintetice, formula de impermeabilizat cabina de dus sau caramida flexibila sint citeva dintre noutatile de pe piata materialelor de constructii si finisajelor.

Concurenta pe piata constructiilor creste, astfel ca producatorii se bat aruncind pe piata solutii noi, care mai de care mai atragatoare. Unii se lauda cu produse mai performante, altii vor sa atraga prin crearea de materiale care sa usureze activitatea constructorului pina acolo incit acesta sa nu trebuiasca sa aiba nici macar calificare in domeniu.

Un produs nou pe piata materialelor de constructii care face cu siguranta viata constructorilor mai usoara este cimentul Structo, lansat pe piata acum citeva luni de compania Holcim. Structo poate fi utilizat in betoane armate si nearmate, pentru diferite elemente de constructie din lucrari civile si ingineresti. Betonul preparat cu acest ciment este omogen si usor de compactat, proprietati esentiale pentru obtinerea unor lucrari durabile si de calitate superioara. „Piata locala a constructiilor, aflata in continua dezvoltare, are nevoie de produse competitive, care sa contribuie in mod eficient la reducerea timpilor de lucru si a perioadei de realizare a unei lucrari", a spus Markus Wirth, director general al Holcim Romania. Structo este disponibil in saci de 50 de kilograme, paletizati si infoliati, si dispune de un termen de valabilitate de 60 de zile, cu respectarea conditiilor de transport si depozitare recomandate.

Un alt material nou, care, alaturi de betonul Structo, poate face mi-nuni il reprezinta fibrele sintetice Fortatatech Fibre. Acestea se adauga in beton, in multe cazuri inlocuind cu succes fierul-beton. „Fibrele sintetice pot fi folosite la sape, pardoseli, parcari, tencuieli, prefa-bricate, gen pavele, si la multe alte aplicatii", ne-a spus Laszlo Csaba, general manager al firmei Liszu Exim. Potrivit acestuia, betonul amestecat cu aceste fibre de polipropilena este mai rezistent de 3-4 ori decit betonul care a fost armat cu fier-beton. Folosirea fibrelor este si mai economica. „In primul rind ca fibrele sint mai ieftine decit fierul-beton, iar al doilea aspect este acela ca se vor scuti banii de manopera pentru montarea fierului-beton. Nu va mai fi nevoie de fierari betonisti", a precizat Laszlo Csaba. Cele mai scumpe fibre costa 13,66 euro kilogramul, plus TVA. Fibrele sint ambalate la pungi de hirtie de un kilogram, cantitate suficienta pentru metrul cub de beton. Un alt produs nou, de data asta folosit strict ca fi-nisaj, pentru bai, este setul de impermeabilizare pentru dusuri - formula 3 in 1, de la Dunlop Adhesives Romania. „Venim astfel in sprijinul utilizatorilor romani cu o solutie menita sa le simplifice experientele in materie de constructii", arata reprezentantii Dunlop Adhesives Romania. Noul set include cele trei elemente necesare pentru o impermeabilizare rapida, cu rezultate profesioniste: grundul de impermeabilizare (400 de mililitri), solutia de impermeabilizare (3 kilograme) si banda de poliester imbunatatit (6 milimetri). Urmind pas cu pas instructiunile oferite pe ambalaj, chiar si utilizatorii fara experienta pot crea o bariera ermetica (rezistenta la apa) inainte de placarea suportului ceramic.

Oricine poate aplica formula impotriva igrasiei. Prima data se aplica solutia de impermeabilizare. Aceasta va crea pe perete o pelicula prin care apa nu poate trece. Peste aceasta pelicula se vor aplica banda de poliester imbunatatit care este din fibra de sticla si grundul de impermeabilizare. Peste grund se pun un adeziv impermeabil cu priza rapida si un chit. Dupa acestea se poate aplica faianta. Un alt finisaj nou folosit atit la exterior, cit si la inte-rior sint placile decorative pentru fatada.

In comparatie cu celelalte placi decorative existente pe piata, acestea sint de dimensiuni mai mari. „Fiind mai mari, cu dimensiuni de 42 pe 33 de centimetri, placile au ca principal avantaj scurtarea timpului de lucru", ne-a spus Veronica Holmanu, administratorul firmei Holmann&Co. Pe linga faptul ca sint mai mari, caramizile aparente sint fabricate dupa tehnologie italiana, cu materiale de import. „Tot o noutate este si faptul ca aceste placi de-corative sint din beton, ceea ce ofera acestora o garantie de 20 de ani", a precizat Veronica Holmanu. Pretul caramizilor aparente, care sint disponibile in peste 20 de nuante, variaza intre 25 si 37 de lei metrul patrat, preturi cu TVA.

Caramizi next Generation Caramizile aparente flexibile, care se folosesc atit la placarea suprafetelor exterioare, cit si interioare, sint confectionate din nisip de desert siliconat si pot fi folosite indiferent de suportul pe care se aplica. „Acestea pot fi aplicate inclusiv pe stilpi rotunzi sau la unghiuri de 90 de grade, cum ar fi colturile unor incaperi", a amintit Veronica Holmanu. Acestea sint prezente pe pietele din SUA, Canada, Belgia, Italia etc. Pretul acestor caramizi aparente flexibile este de 30 de euro metrul patrat, cu tot cu TVA si adezivul special de aplicare.