Unul dintre capitolele la care Romania continua sa fie repetenta, desi a devenit membra a Uniunii Europene, este cel privind protectia mediului. Tara noastra are grave deficiente in acest domeniu, situandu-se pe locurile codase in ceea ce priveste protectia mediului. Grav este ca la aceasta stare de fapt au contribuit din plin si autoritatile locale. De multe ori, acestea sunt cele care pun bete-n roate si blocheaza investitii majore in ceea ce priveste protectia mediului. ZIUA va prezinta in cele ce urmeaza tocmai un asemenea caz. Personajul principal este primarul PSD al municipiului Pitesti, Tudor Pendiuc (foto), care blocheaza o investitie de milioane de euro de pe urma careia ar avea de castigat in primul rand locuitorii orasului.
De mai bine de sase ani, Primaria Pitesti condusa de Tudor Pendiuc refuza sa puna in aplicare un contract de colaborare incheiat cu o firma privata pentru construirea unei gropi ecologice de gunoi, in conditiile in care orasul nu are asa ceva. Mai mult, Pendiuc si oamenii sai sfideaza Justitia si nu pun in practica decizii irevocabile ale instantelor care il obliga pe edilul din Pitesti sa deruleze contractul si, implicit, sa elibereze autorizatia de construire. De toate aceste lucruri nu este strain nici liderul PSD Arges si presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, cel care il sprijina pe primarul Pendiuc.
La prima vedere, atitudinea lui Pendiuc de a se opune unei investitii de milioane de euro pare extrem de curioasa. Totusi, surse din administratia argeseana ne-au declarat ca edilul Pitestiului are motive serioase, de natura financiara, sa puna bete-n roate acestei afaceri. Mai exact, refuzand sa puna in aplicare contractul incheiat cu societatea Lea International Impex SRL, Pendiuc incearca sa favorizeze anumite firme care ar urma sa construiasca o alta groapa de gunoi cu bani proveniti din fonduri europene alocati Primariei si Consiliului Judetean Arges. O investitie de pe urma careia, conform acelorasi surse, primarul Tudor Pendiuc ar avea de castigat.
Toata afacerea a inceput in vara anului 2000. In urma unei licitatii internationale organizate de autoritatile locale din Pitesti, pe data de 28 iulie 2000 s-a incheiat contractul de colaborare nr. 25.569 intre firma bucuresteana Lea International Impex SRL si Consiliul Local Municipal Pitesti. Contractul prevedea ca timp de 17 ani si 3 luni, cele doua parti sunt obligate sa dezvolte un proiect avand ca obiect "construirea si exploatarea in municipiul Pitesti, de catre Lea, a unei unitati de tratare ecologica a deseurilor urbane, conform solutiei tehnice de tratare a deseurilor prezentata in oferta aprobata prin HCL Pitesti nr. 23/03.02.2000". Pe data de 30 august 2000, prin procesul verbal nr. 290432, Consiliul Local (CL) al municipiului Pitesti a predat in posesie firmei Lea, conform articolului 4 litera a din contractul de colaborare, un teren in suprafata de 25.000 de metri patrati. La aceeasi data, CL Pitesti si firma Lea au incheiat un act aditional la contractul mentionat. Prin actul aditional era modificat si completat art. 16 lit. a din contractul initial, fiind prevazuta realizarea unui centru de ingropare tehnica (CIT) a reziduurilor, pe o suprafata de zece hectare. Concret, Consiliului Local Pitesti se angaja sa puna la dispozitia societatii Lea, cu titlu gratuit, o suprafata de zece hectare, in vederea realizarii CIT.
Caz de forta majora
In primavara anului 2001, mai exact pe 5 martie, prin procesul verbal nr. 8743, CL Pitesti atribuie gratuit si pune in posesie firma Lea cu suprafata de 30.000 mp, in vederea executarii primei celule a CIT situate in Pitesti, "in continuarea terenului in suprafata de 25.000 mp atribuit anterior in mod gratuit firmei Lea". Nu peste mult timp, pe 18 mai 2001, cele doua parti au convenit schimbarea amplasamentului terenurilor atribuite in posesie. Astfel, prin procesul verbal de predare-primire si de punere in posesie nr. 18.071, firma Lea a primit o suprafata totala de 88.000 de mp, impartita in doua: 25.000 mp destinati construirii unitatii de tratare si 63.000 mp pentru executarea primei celule a CIT. In aceste conditii, intreaga suprafata de teren, delimitata exact prin schite topografice, a fost ingradita de angajatii societatii Lea cu un gard din plasa metalica, inalt de doi metri. Iar pe 21 mai 2000, respectandu-si obligatiile contractuale, Lea International a deschis santierul pentru realizarea lucrarilor de amplasament, efectuand lucrari de excavatie.
Lucrurile au luat insa o alta turnura in august 2002. Atunci cand specialistii firmei au constatat imposibilitatea de a continua lucrarile, dupa ce a fost descoperita existenta unei conducte de mare diametru, proprietatea SNP Petrom. In aceste conditii, in mod firesc, firma Lea a invocat cazul de forta majora prevazuta de art. 11 alin. 3 din contractul de colaborare si a suspendat lucrarile pana la indepartarea conductei de catre Consiliul Local Pitesti si predarea terenului liber, asa cum de altfel autoritatile locale se obligasera prin art. 4 lit. a din contractul de colaborare.
Rezilierea contractului si prejudicierea contribuabililor
Aparitia cazului de forta majora si sistarea lucrarilor l-au enervat teribil pe edilul municipiului Pitesti, Tudor Pendiuc, care a facut tot ceea ce i-a stat in putinta pentru a reusi, cu orice pret, rezilierea sau anularea contractului de colaborare.
Concret, incalcandu-si obligatiile asumate prin contract, la indicatiile si presiunile lui Pendiuc, Consiliul Local al municipiului Pitesti a adoptat hotararea de Consiliu Local nr. 234 din 18 octombrie 2002, "privind rezilierea unilaterala a contractului de colaborare". Aceasta in conditiile in care contractul nu putea fi reziliat unilateral.
Mai mult, prin aceasta actiune, Pendiuc si consilierii sai vor aduce grave prejudicii bugetului local. Spunem aceasta deoarece in conditiile in care Pendiuc a reziliat contractul in mod unilateral si fara nici un motiv obiectiv, Primaria Pitesti va plati despagubiri consistente firmei Lea. Despagubiri care in realitate vor fi achitate din buzunarele contribuabililor argeseni. Astfel, conform art. 9, lit. f alin. 4 din contractul de colaborare, "in cazul in care contractul inceteaza inainte de expirarea duratei stabilite, prin denuntarea unilaterala sau reziliere, dupa caz, partea care nu si-a indeplinit sau si-a indeplinit defectuos obligatiile, va despagubi cealalta parte atat pentru prejudiciul efectiv suferit, cat si pentru beneficiul nerealizat" (vezi facsimil).
Ilegalitatile lui Pendiuc sanctionate in instanta
Vazand ca primarul Pendiuc nu doreste sa respecte prevederile unui contract clar si ferm, firma Lea International Impex n-a avut incotro si s-a adresat Justitiei.
In actiunea depusa impotriva Consiliului Local al municipiului Pitesti, Lea a solicitat ca reprezentantii autoritatilor locale sa-si respecte obligatiile contractuale asumate prin semnaturi. Concret, firma cerea ca CL Pitesti sa puna la dispozitie suprafata de teren de 25.000 de metri patrati libera de conducta ce apartine Petrom. Acest proces a parcurs, practic, toate fazele, la Tribunalul Comercial Arges, la Curtea de Apel Pitesti si la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Prin deciziile date, toate cele trei instante au recunoscut ca dreptatea este de partea firmei Lea, iar Consiliul Local al municipiului Pitesti a fost obligat sa-si respecte obligatiile asumate prin contractul nr. 25.569/2000.
Astfel, prin sentinta civila nr. 432/C din 7 iunie 2005 data de Tribunalul Comercial Arges, s-a admis "actiunea formulata de reclamanta Lea International Impex SRL, impotriva paratului Consiliul Local al Municipiului Pitesti. Obliga pe parat sa-si indeplineasca obligatiile asumate prin contractul de colaborare incheiat la data de 28.07.2000, respectiv art. 4 lit. a. Obliga pe parat sa plateasca reclamantei suma de 40.078.000 lei cheltuieli de judecata". Hotararea a fost contestata de Consiliul Local Pitesti la instanta superioara. Totusi, prin decizia nr. 139/A-C din 9 noiembrie 2005, Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ din cadrul Curtii de Apel Pitesti, a respins "ca nefondat apelul formulat de paratul Consiliul Local al Municipiului Pitesti, impotriva sentintei nr. 432/C din 7 iunie 2005, pronuntata de Tribunalul Comercial Arges, in dosarul nr. 184/2005, intimata - reclamanta fiind SC Lea International Impex SRL din Bucuresti. Obliga pe apelant sa plateasca intimatei suma de 3570 RON cheltuieli de judecata in apel. Definitiva". Consiliul Local Pitesti a contestat si aceasta sentinta, formuland recurs la Sectia Comerciala din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Actiunea a fost respinsa ca nefondata prin decizia irevocabila nr. 2428 din 29 iunie 2006, Inalta Curte obligand Consiliul Local Pitesti sa plateasca 3570 RON cu titlu de cheltuili de judecata catre firma Lea.
Sfidarea Justitiei
Deciziile instantelor nu au contat insa deloc pentru Pendiuc si sefii administratiei argesene, situatia ramanand neschimbata. Primarul Pendiuc si consilierii din cadrul Consiliului Local al municipiului Pitesti, sprijiniti de presedintele Consiliul Judetean Constantin Nicolescu, au refuzat sa puna in aplicare hotararile magistratilor si sa continue derularea contractului. Practic, faptul ca instantele de judecata au dispus definitiv si irevocabil eliberarea autorizatiei de constructie pe cele doua terenuri, de 25.000 de metri patrati pentru executarea unitatii de tratare, si de 63.000 de metri patrati pentru executarea primei celule a Centrului de ingropare tehnica pare sa nu fi avut nici o valoare pentru Tudor Pendiuc si consilierii din Pitesti.
Plangere penala
Autoritatile locale din Pitesti nu numai ca nu au respectat hotararile judecatoresti, ci au incalcat si dreptul la proprietate al societatii Lea International. Astfel, la 26 iulie 2007, Aurelian Gheorghe, seful Unitatii de Implementare Proiect ISPA din cadrul Consiliului Judetean Arges, a incercat, impreuna cu trei muncitori, sa patrunda cu forta pe terenul detinut de Lea unde urma sa se construiasca prima celula CIT. Chipurile, pentru a executa niste foraje necesare dezvoltarii unui proiect ISPA. Aurelian Gheorghe si cei trei muncitori au fost opriti in prima faza de reprezentantii firmei de paza angajata de Lea, care nu le-a permis sa patrunda pe terenul societatii. Oamenii lui Pendiuc au reusit insa sa intre pe terenul imprejmuit a doua zi si sa inceapa forajele. Alertati de reprezentantii firmei Lea, la fata locului s-au deplasat politisti de la Sectia 3 din Pitesti, condusi de comisarul Neagoe. Desi li s-a cerut sa paraseasca terenul si sa nu mai tulbure dreptul de posesie, reprezentantii Consiliului Judetean au refuzat sa se conformeze. Ba, mai mult, au continuat lucrarile de foraj. In urma procesului verbal incheiat de politisti, firma Lea, asa cum este firesc, se va adresa din nou Justitiei. Numai ca de data aceasta, Pendiuc si cei care il sustin vor plati, probabil, nu numai in bani pentru faptele lor. Lea International a facut o plangere penala impotriva primarului Tudor Pendiuc, solicitand instantei instituirea unui sechestru asigurator asupra averii edilului pitestean "pana la concurenta sumei de cinci milioane de euro reprezentand prejudiciul produs".