Visul american a fost plamadit dupa epopeea personajului biblic, iar eroi precum Superman si Neo din „Matrix" nu s-au sfiit sa-i imprumute din maretie.„Lovirea stincii", a pictorului
Chagall, il are ca personaj
central pe Moise Referintele culturale la omul care a scos poporul lui Israel din robie sint la tot pasul, fie ca e vorba de iudaism, crestinism sau islam. Incursiunea in mentalitatile popoarelor facuta de Moise, „cel de neocolit", cum il caracterizeaza Thomas Römer, reprezinta un capitol distinct in urmatorul volumul din Seria ENCICLOPEDICA, „Moise. Omul care l-a intilnit pe Dumnezeu", monografie distribuita impreuna cu ziarul Cotidianul luni, 8 octombrie. Figura identitara a biblicului Moise a lasat cea mai puternica amprenta asupra spiritului american. Intelegerea miturilor fondatoare ale Statelor Unite ale Americii, unde exodul si imaginea poporului ales sint la loc de mare cinste, nu se poate face fara invocarea celui care a petrecut 40 de ani in pustiu alaturi de semenii sai. Proaspat intemeiata natiune de la sfirsitul secolului al XVIII-lea si-a construit constant identitatea pe imagini regasite in scrierile din Tora. Atlanticul care o desparte de vechiul continent isi gaseste corespondent in Marea Rosie, protestantii englezi isi asociaza emigrarea cu fuga evreilor, iar istoria intregii natii este privita ca una providentiala. Guvernarea creata de Moise este un alt reper inconturnabil pentru societatea americana, lucru rostit inca din 1795 de teologul si juristul Andrew Lee. Simbolistica este reluata si la palierele superioare, presedintele Benjamin Franklin (1706-1790) proiectindu-se ca un nou Moise in discursul sau intitulat „Comparatia conducerii antifederalistilor din Statele Unite ale Americii cu cea a vechilor evrei". Ideea a fost ulterior reluata in multe alte luari de cuvint ale sefilor de stat americani.

Pentru a-i face un loc cit mai solid in constiinte, productia de entertainment nu a ocolit nici ea subiectul, unde Moise se constituie intr-un simbol al visului american. Realizat in 1956, in timpul Razboiului Rece, filmul „Cele Zece Porunci" il are protagonist pe Charlton Heston, un Moise tipic american, un exemplu de forta si curaj care se opune unui regim totalitar, cel al Faraonului. Productiile mai recente nuanteaza firea acestuia, cu o atitudine mai putin macho, cum se intimpla in filmul de animatie „Printul Egiptului", aparut in 1998, care prezinta, de altfel, o o versiune „corecta politic" a exodului. Un erou salvator prin excelenta, Superman are calapodul unui Moise. Creat in anii ’30 de doi evrei americani, personajul de benzi desenate este abandonat de parinti, ajunge apoi pe planeta Pamint, creste ca un copil adoptat si descopera ca a fost trimis pentru a se lupta cu Raul.

Inspirat din diferite mitologii, dar si din povestiri biblice, pelicula „Matrix" exploateaza si ea filonul Moise, prin intermediul personajului principal, Neo. Un amestec intre Iisus Hristos si Moise, dupa cum apreciaza Jimmy Menkhaus, Neo are, ca si eroul Vechiului Testament, o dubla identitate, iar dupa o indelungata rezistenta isi accepta in fine rolul mesianic: „Are doua nume ca si Moise, trebuie sa paraseasca lumea iluzorie a confortului, nu fara mari dificultati, pentru a-si descoperi adevarata natura si pe cea a omenirii, natura pe care el este chemat sa o schimbe. In ansamblu, eliberarea din robie este tema care leaga Iesirea de Matrix. Cind Morpheus ii vorbeste pentru prima data lui Neo despre posibilitatea de a descoperi ce este Matrix, Morpheus ii spune: «Ca si toti ceilalti, si tu esti in robie»… In cele doua naratiuni, poporul este in robie, iar cineva stie aceasta". Menkhaus gaseste o simbolistica biblica si in apelul telefonic prin care personajele trec din Matrix in lumea reala. Autorul studiului asociaza apelul primit de Neo cu chemarea lui Moise si a poporului sau de catre Dumnezeu. Epopeea lui Moise poate gasi infinite chei de lectura si de interpretare, iar fiecare cititor de Tora poate sa-si raspunda propriilor cautari si interogatii.

Mai multe despre analogia dintre Neo si Matrix, pe www.cotidianul.ro/select