Oamenii de afaceri islandezi s-au declarat atrasi de piata imobiliara din Romania si au anuntat ca vor investi sute de milioane de euro, cu preponderenta in sectorul rezidential. Tintele principale sint Bucurestiul si Timisoara.

In ultimul dintre ele vor avea o concurenta serioasa. Omul de afa-ceri Marian Iancu si-a anuntat intentia de investi doua miliarde de euro intr-un cartier.

Luna aceasta intra oficial pe piata imobiliara si Grupul ING Real Estate Development Management, divizia care se ocupa de dezvoltarea de proiecte imobiliare. ING Real Estate, divizia de investitii imobiliare a grupului olandez ING, este una dintre cele mai puternice companii imobiliare din lume, cu un portofoliu de 75 de miliarde de euro si birouri in 18 state din Europa, America de Nord, Asia si Australia. Este interesant ca nivelul investitiilor creste, desi investitorii se pling de scumpirea terenurilor, iar preturile acestora se majoreaza in continuare.Terenurile din Bucuresti sint considerate nejustificat de scumpePreturile terenurilor au crescut foarte mult, astfel ca in unele zone proprietarii cer si 4.000-5.000 de euro pe metru patrat. „Preturile sint nejustificate din punctul de vedere al posibilitatii de constructie pe care ti-o ofera terenul respectiv. Cresterea preturilor terenurilor s-a reflectat in valoarea tranzactiilor imobiliare, care s-a majorat in primele sapte luni ale anului cu 10% fata de perioada similara a anului trecut", a spus Ion Marin, vicepresedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania. El a precizat ca, in aceasta perioada, numarul tranzactiilor s-a mentinut aproximativ constant, pe fondul cresterii numarului transferurilor cu terenuri, paralel cu reducerea achizitiilor de locuinte. „In primele sase luni au fost inregistrate 272.097 de tranzactii, in crestere cu 3-4% fata de nivelul din intervalul corespunzator din 2006. Cresterea nu a fost atit de mare deoarece a avut loc o echilibrare, pe fondul majorarii numarului tranzactiilor cu terenuri si al reducerii celor cu locuinte", a mai spus vicepresedintele UNNPR.

Vikingii isi fac case in RomaniaCompania islandeza Askar Capital va aloca pina la 500 de milioane de euro, pe termen lung, pentru proiecte imobiliare in Romania. Prima investitie vizeaza dezvoltarea unui complex rezidential in Bucuresti, estimat la 340 de milioane de euro. Dupa Bucuresti, compania intentioneaza sa se extinda in Timisoara si in alte orase mari din Romania. Compania are un parteneriat cu Metropola Imobiliare. Askar Capital va dezvolta pe piata locala proiecte de aceeasi natura cu cele derulate in alte tari, investitiile urmind sa se indrepte mai ales catre sectorul imobiliar, dar si spre finantare de proiecte, consultanta de afaceri si management al riscurilor. Compania islandeza deruleaza in prezent proiecte de real estate in SUA, Franta, India si Emiratele Arabe Unite.

1.180 de apartamente noiUn cartier in valoare de 156 de milioane de euro se va construi in Tirgu-Mures. Noul cartier se va ridica in partea de est a orasului, in zona Livezeni, pe un teren cu o suprafata de aproximativ opt hectare. Lucrarile vor incepe in primavara lui 2008 si se vor derula pe o perioada de trei ani. Noul ansamblu rezidential va aduce pe piata imobiliara locala 1.180 de apartamente situate in blocuri cu patru, opt si 12 etaje. In afara de blocurile de locuit, proiectul include si construirea unui centru comercial de tip mall care va fi cel mai mare din oras. Pentru viitorii locuitori ai cartierului se vor mai construi o gradinita, o scoala si o policlinica. Investitia apartine omului de afaceri Doru Borsan (foto). Despre acest proiect se vorbeste de mai mult timp, dar Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat de Consiliul Local abia la sfirsitul saptaminii trecute. In zona se mai vorbeste despre faptul ca si alti investitori se pregatesc sa construiasca blocuri cu locuinte.Vile de 35 de milioane de euroFirma Ideal Trio Construct din Bucuresti va construi, in parteneriat cu o persoana fizica, Alexandru Vlaiculescu, un complex rezidential format din 152 de vile situat in apropiere de Ploiesti. Valoarea investitiei este estimata la 35 de milioane de euro. Complexul va fi dezvoltat in zona Paulesti-Gageni, la zece kilometri de Ploiesti, si va cuprinde noua tipuri de vile, cu suprafete cuprinse intre 120 si 400 de metri patrati, construite pe loturi de 500-1.000 de metri patrati. Pretul unei locuinte va fi de circa 1.050 de euro pe metru patrat, cu TVA inclusa. Suplimentar, cumparatorii vor plati, pentru teren, 32 de euro pe metru patrat. Ansamblul va fi construit pe un teren cu o suprafata de 102.000 de metri patrati, aflat in proprietatea lui Alexandru Vlaiculescu. Lucrarile au inceput la sfirsitul lunii august si vor fi finalizate in circa 36 de luni. 400 de milioane de lei pentru casele tinerilor Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a bugetat pentru 2008 investitii de 400 de milioane de lei pentru constructia de locuinte destinate tinerilor, cu peste 50% mai mult decit fondurile alocate in 2007. „Fondurile alocate in acest an au fost cheltuite deja si am decis o majorare a bugetului pentru 2008 la circa 400 de milioane de lei in vederea construirii de locuinte pentru tineri prin Agentia Nationala pentru Locuinte", a afirmat ministrul Laszlo Borbely (foto). Marian Iancu investeste doua miliarde de euro in Viola

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, a anuntat ca a primit o scrisoare de intentie de la patronul clubului Politehnica Timisoara, Marian Iancu, in care acesta isi prezinta interesul de a investi doua miliarde de euro in cartierul Viola, informeaza MEDIAFAX. Proiectul prevede construirea unui complex sportiv modern, dar si a unui cartier de locuinte pe o suprafata de minimum 60 de hectare. „Am citit scrisoarea si ea va fi distribuita consilierilor judeteni pentru a cunoaste continutul acesteia. Noi am pornit o licitatie, pentru un studiu de fezabilitate, pentru terenul nostru cu obiectivele pe care le-am gindit - complex sportiv, sali de sport - si am observat ca in scrisoarea de intentie sint precizate obiective comune cu ale noastre, si pe linga ar mai fi un complex de locuinte", a spus Ostaficiuc. In scrisoarea de intentie, patronul Clubului Politehnica precizeaza ca pentru aceasta investitie CJT ar trebui sa contribuie cu un teren de minimum 60-80 de hectare, pe care administratia judeteana il are in proprietate privata, la circa opt kilometri la nord de Timisoara.

Investitie de miliarde de euro

Copper Beech Group va investi in imobiliare 2,5 miliarde de euro in urmatorii cinci ani in Romania pentru a construi 16.000 de locuinte in Bucuresti si in zonele limitrofe, compania detinind deja 600 de hectare de teren pentru dezvoltarea proiectelor, au anuntat miercuri reprezentantii companiei. „Ne vom concentra pentru inceput pe constructia de imobile pe piata din Bucuresti, urmind ca pe viitor sa construim si vile. Vom lansa 17 proiecte in urmatorii cinci ani", a declarat directorul general Copper Beech, Diwaker Singh. Dezvoltatorul imobiliar Copper Beech a lansat proiectul Blue Tower in valoare de 30 de milioane de euro, constind intr-un mix de 156 de apartamente, garsoniere si penthouse-uri, in zona Colentina din Bucuresti, in cartierul Fabrica de Gheata. Cladirea Blue Tower are 16 etaje si este construita pe un teren cu o suprafata de 5.500 de metri patrati, 95% dintre apartamente avind vedere catre lacul Plumbuita si parcul din apropiere, si va fi finalizata la jumatatea anului 2009. Pretul locuintelor variaza intre 1.400 si 1.580 de euro pe metru patrat. Cladirea dispune de locuri de parcare subterana si supraterana, oferind si garaje la preturi de 12.000 de euro. Proiectul Blue Tower va fi finantat de Alpha Bank, lucrarile de constructie vor fi executate de Total Confort, iar agentul exclusiv de vinzare este Eurisko. Compania Copper Beech a fost infiintata in anul 2006.

Mai multe magazine cu case

Compania de intermediere imobiliara Contempo intentioneaza sa-si extinda reteaua de agentii din Bucuresti pina la sfirsitul anului, de la patru la sapte unitati, cu care sa acopere o cota de piata de 5%. Firma controlata de companiile spaniole GIS si Harmonia isi va extinde activitatile la nivel national la peste 20 de agentii la finele anului 2009. Grupul din care face parte Contempo detine in Bucuresti terenuri pentru constructia a 1.000 de apartamente si dezvolta trei proiecte rezidentiale, unul dintre acestea fiind Harmonia Residence, situat in partea de nord a orasului, care cuprinde 88 de apartamente si duplexuri. „Conceptul de retea de magazine imobiliare a fost deja implementat pe piata din Spania, unde a inregistrat un real succes, ceea ce ne determina sa credem ca grupul nostru va obtine rezultate foarte bune si pe piata imobiliara romaneasca", a spus Rafaela Nebreda, managing partner al firmei. Firma a intrat recent pe piata imobiliara locala, in urma unei investitii de doua milioane de euro, si are disponibile, pentru vinzare, circa 2.000 de apartamente in zonele Tineretului si Fabrica de Gheata din Bucuresti.

ING Real Estate isi aduce si dezvoltatorul

Grupul olandez ING Real Estate se va concentra pe piata romaneasca si pe achizitia de terenuri si dezvoltarea de proiecte imobiliare. „ING Real Estate are trei linii de activitate, dintre care doua vor opera si pe piata romaneasca. Una dintre acestea, ING Real Estate Investment Management, a intrat pe piata romaneasca la sfirsitul anului trecut prin deschiderea unui birou in Bucuresti si are ca activitate achizitia de proiecte in curs de finalizare si fina-lizate deja. De la 1 octombrie, linia care se ocupa de dezvoltarea de proiecte imobiliare, ING Real Estate Development Management, va deschide, de asemenea, un birou in Bucuresti", a spus Gijs Klomp, director pentru Romania al ING Real Estate Investment Management, citat de MEDIAFAX. ING Real Estate Development Management Romania are ca tinta achizitia de terenuri, conceperea si dezvoltarea de proiecte imobiliare pe piata romaneasca. ING Real Estate Investment Management a anuntat, la inceputul acestui an, ca intentioneaza sa investeasca circa 200 de milioane de euro in proiecte imobiliare din Romania. ING Real Estate, divizia de investitii imobiliare a grupului olandez ING, este una dintre cele mai puternice companii imobiliare din lume, cu un portofoliu de 75 de miliarde de euro si birouri in 18 state din Europa, America de Nord, Asia si Australia.