Intrebari - E normal limbajul obscen la serviciu? E bine sau nu sa folosim cuvinte obscene la locul de munca? In America, intrebarea se pune altfel. Problema angajatilor de peste Ocean priveste legalitatea injuraturilor la birou
Intrebari - E normal limbajul obscen la serviciu? E bine sau nu sa folosim cuvinte obscene la locul de munca? In America, intrebarea se pune altfel. Problema angajatilor de peste Ocean priveste legalitatea injuraturilor la birou. Anucha Browne Sanders, fosta angajata pe o pozitie executiva in departamentul de marketing al echipei de baschet New York Knicks, si-a dat in judecata fostii sefi. Acestia o concediasera din cauza ca femeia s-a plans ca a fost facuta "catea" si "curva" de antrenorul echipei. Chemat la bara, presedintele si antrenorul Isiah Thomas a sustinut ca n-a injurat-o niciodata direct pe Anucha si ca a folosit cuvinte obscene doar "in preajma" acesteia. Procente. Potrivit unui articol din New York Magazine, un sondaj efectuat in 2002 arata ca zilnic 44% dintre americani aud cuvinte urate. Un alt sondaj din 2004 scoate la iveala ca 76% dintre englezi injura frecvent la locul de munca. Potrivit lui Peter Post, director al  Institutului "Emily Post", "vulgaritatea nu are loc la birou". Emily Post, o autoare americanca din secolul trecut, a scris numeroase carti despre bunele maniere, fiind supranumita "preoteasa politetii". In ceea ce priveste injuraturile ocazionale la serviciu, Peter Post crede ca nu reprezinta o problema serioasa in cazul in care cultura organizationala respectiva le permite.   O parere diferita fata de puritani apartine lui Timothy Jay, psiholog si autor al volumelor "De ce injuram" si "Injuraturile in America", sustine ca a ne abtine de la injuraturi este nu numai irational, ci inseamna si o violare a drepturilor individuale. "Cat timp nu reprezinta un exces, un angajat are tot dreptul sa-si exprime emotiile injurand la locul de munca", afirma Timothy Jay.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.