Guvernul a adoptat joi o ordonanta de urgenta care modifica radical Legea raspunderii ministeriale si amina avizul presedintelui pentru urmarirea penala a citorva actuali si fosti ministri.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat joi dupa-amiaza modificarea, prin Ordonanta de Urgenta, a Legii raspunderii ministeriale. Membrii Cabinetului nu au stiut, pina la inceperea sedintei, de aceasta intentie, potrivit unor surse din Guvern. Actul normativ, publicat tot joi in Monitorul Oficial, prevede dizolvarea imediata a actualei comisii speciale de la Cotroceni care analizeaza solicitarile DNA de avizare a declansarii urmaririi penale pentru actuali sau fosti ministri si inlocuirea acesteia cu o alta, formata din cinci judecatori numiti de CSM. Ordonanta prevede, de asemenea, ca nici o astfel de solicitare nu poate fi avizata pina la formarea noii comisii. DNA a trimis luna trecuta la Cotroceni cereri de avizare a urmaririi penale impotriva ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, si ministrului Muncii, Paul Pacuraru, impotriva fostului ministru al Comunicatiilor Nagy Zsolt, a fostului ministru al Economiei,, Codrut Seres, a fostului ministru al Transporturilor din Guvernul PSD Miron Mitrea, a fostului premier PSD Adrian Nastase, si a fostului ministru al Apararii in guvernarea CDR Victor Babiuc.

Cotidianul va prezinta principalele modificari operate prin Ordonanta de Urgenta in Legea privind raspunderea ministeriala:

* Schimba componenta Comisiei speciale. Astfel, ea va fi formata din cinci judecatori care vor fi aprobati de Sectia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si apoi propusi presedintelui de catre CSM. Pina acum, cei cinci membri erau consilierul prezindential pe probleme juridice al presedintelui si cite doua persoane propuse de ministrul Justitiei si de ministrul Internelor. OUG nr. 95 nu precizeaza foarte clar cine va face aceste propuneri, cum ajung numele judecatorilor in dezbaterea Sectiei CSM. Horatius Dumbrava, membru al Asociatiei SoJust, considera ambiguitatea acestui articol drept o dovada a fapului ca ordonanta a fost elaborata in pripa.

* Se modifica dreptul DNA de a sesiza si de a fi sesizata in legatura cu faptele de coruptie ale ministrilor. Astfel, dispare dreptul DNA de a cere direct presedintelui avizul pentru inceperea urmarii penale a unui ministru, urmind sa o faca prin procurorul general. Presedintele poate fi sesizat in acest sens si de catre premier. Pe de alta parte, scoate DNA din rindul institutiilor la care se poate adresa "orice cetatean care are cunostinta despre savirsirea unei fapte penale de catre ministri", pentru a cere sesizarea presedintelui. Cetatenii se pot adresa doar procurorului general sau premierului.

* Introduce un detaliu nou, inexistent in formele anterioare ale legii: in momentul in care cere presedintelui avizul de anchetare a unui ministru, procurorul general este obligat sa-l "informeze concomitent" si pe premier.

* In noua forma, Comisia speciala de la Cotroceni va fi condusa de un presedinte, ales de membrii comisiei.

* Pina acum, Legea nr. 115 spunea doar ca ministrul pentru care s-a cerut urmarirea penala "are dreptul de a fi audiat" inainte de intocmirea raportului. OUG nr. 95 precizeaza in plus ca ministrul are dreptul de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a depune inscrisuri.

* Alineatul 8 introduce o noua regula in elaborarea raportului comisiei speciale. Ca si pina acum, raportul va cuprinde opinia majoritara, dar atunci cind exista opinii separate, ele se vor mentiona distinct in raport.

* O alta noutate se refera la mediatizarea unor documente ale comisiei speciale. In forma veche, legea spunea ca se fac publice doar "solutiile" adoptate, adica faptul ca presedintele a avizat pozitiv sau negativ solicitarea procurorilor. De acum inainte, se vor "aduce la cunostinta publica" si concluziile acestui raport. In plus, daca presedintele va da un verdict contrar recomandarii pe care i-o face comisia, este obligat sa-si argumenteze "de fapt si de drept" aceasta decizie, iar argumentele vor fi si ele aduse "de indata, la cunostinta publica", de catre Cotroceni. In situatia in care avizul presedintelui va fi pentru inceperea urmaririi penale, Horatius Dumbrava este de parere ca aceasta transparenta impusa comisiei speciale inseamna o incalcare a procedurilor penale, care impun secretul acestor faze procedurale. Se incalca, de asemenea, prezumtia de nevinovatie.

* Ultimele articole ale OUG nr. 95 anunta ca fosta Comisie speciala isi inceteaza activitatea "pe data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta", adica in momentul publicarii ei in Monitorul Oficial. Ordonanta a aparut joi, in numarul 678 al M.Of. Sesizarile aflate in studiu la Cotroceni (cum sint cele care-i vizeaza pe ministrii Tudor Chiuariu si Paul Pacuraru) sint suspendate pina cind va intra in functiune comisia numita pe baza controversatei ordonante. (Mariana Bechir, Dorin Petrisor)

Basescu acuza Guvernul ca a facut "abuz de putere" Presedintele Traian Basescu ii acuza pe premierul Tariceanu si pe ministrul Chiuariu ca au blocat Comisia de la Cotroceni pentru propriul interes.

Presedintele a afirmat ieri, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, ca Ordonanta de Urgenta privind modificarea Legii raspunderii ministeriale, prin care s-a blocat activitatea comisiei de anchetare a demnitarilor, "are toate elementele unui abuz de putere". Traian Basescu l-a acuzat in mod direct pe ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, ca ar fi promovat acest act normativ in interes personal. "Chiuariu se afla intr-un conflict de interese flagrant", a sustinut presedintele Basescu, care a explicat ca ministrul isi blocheaza propriul dosar, dar si pe cele ale colegilor. "Practic, intregul Guvern se afla in situatia de conflict cu justitia", a continuat seful statului, care a precizat ca se dovedeste din nou ca actualul Executiv schimba regulile in functie de interese de grup, si nu de cel public.

In opinia lui Traian Basescu "s-a profitat de zgomotul din jurul motiunii pentru a trece ordonanta de urgenta care are toate elementele unui abuz de putere". Seful statului a accentuat faptul ca doar guvernele de dinainte de revolutie au mai "sfidat" astfel "justitia si opinia publica".

Traian Basescu a plusat cu privire la motivele promovarii amintitului act normativ: "Premierul Tariceanu si-a rasplatit sustinatorii pentru voturile adunate impotriva motiunii". Presedintele a adaugat ca "intregul Guvern favorizeaza interesele de grup, nu pe cele publice".

Seful statului a apreciat ca, de fapt, Guvernul urmareste "blocarea luptei impotriva coruptiei pe termen lung". Parerea sa este ca Guvernul "isi doreste ca demnitarii sa nu poata nici macar ajunge in fata procurorilor", desi toti cetatenii sint egali in fata legii.

Traian Basescu a acuzat Guvernul ca a adoptat ordonanta exact "in momentul in care Comisia, in vechea componenta, urma sa se pronunte in cazul ministrilor Paul Pacuraru si Tudor Chiuariu". Conform declaratiei presedintelui, Chiuariu ar fi trebuit sa astepte eventual sfirsitul mandatului comisiei, peste citeva luni, si abia mai apoi sa ii inlocuiasca pe membrii acesteia. Presedintele a atras atentia si asupra faptului ca ordonanta de urgenta nu are avizul CSM, desi priveste statutul unor judecatori.

In final, seful statului s-a intrebat daca emitentii ordonantei si-au imaginat ca, prin modificarile aduse, au suspendat si articolul din Constitutie prin care presedintele este obligat sa analizeze si sa dea sau nu aviz pentru urmarirea in instanta pentru un fost sau un actual ministru. "Nu voi accepta ca Romania sa fie trasa in trecut, prin repunerea justitiei sub control politic, ca un lucru atat de important precum credibilitatea Romaniei in interiorul UE sa fie pusa sub semnul intrebarii ca urmare a comportamentului discretionar in interesul propriu al Guvernului Romaniei", a conchis Traian Basescu.

In replica la discursul presedintelui, Tudor Chiuariu a declarat ca "Basescu e suparat ca i s-a luat jucaria de suspendat ministri liberali". El considera ca, de fapt, presedintele ar fi deranjat de faptul ca "noua comisie va fi formata din judecatori independenti si profesionisti, ca nu mai poate face circ, nu mai poate organiza o mascarada, nu mai poate lua masuri abuzive fara sa le justifice in fata opiniei publice", a explicat Chiuariu. (Cristian Oprea)

Val de critici la adresa ordonantei de urgenta Ordonanta de urgenta de modificare a legii privind raspunderea ministeriala a fost intimpinata cu un val de critici, atit in ce priveste continutul sau, cit si maniera in care a fost adoptata. Asociatia de magistrati SoJust a transmis Cotidianului un amplu comunicat in care enumera citeva incalcari flagrante ale Constitutiei inregistrate prin modificarile aduse de ordonanta data in mare graba la initiativa ministrului Tudor Chiuariu. In primul rind, se incalca art. 115 din Constitutie, care spune ca ordonantele de urgenta sint adoptate doar in situatii extraordinare. "Or, singura situatie extraordinara identificata de Sojust priveste exclusiv situatia personala a membrilor actualului cabinet guvernamental, fata de care s-a solicitat Presedintelui Romaniei sa se pronunte asupra oportunitatii declansarii urmaririi penale. Aceasta situatie "extraordinara" nu poate insa in nici un caz sa fie obiectivata prin adoptarea unui act normativ in regim de urgenta. Deturnarea activitatii normative a Guvernului Romaniei in sensul aparent al apararii ministrilor sai este daunatoare pentru statul de drept", spune comunicatul. De asemenea, SoJust este de parere ca se incalca si art. 125 din Constitutia Romaniei, ce prevede ca "functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamintul superior". Prin numirea judecatorilor in comisia speciala de la Cotroceni, acesti magistrati "ar functiona efectiv intr-o alta autoritate constitutionala decit cea judecatoreasca". Tot potrivit SoJust s-ar incalca si paragraful 6 al art. 115 din Constitutie, care prevede ca ordonantele de urgenta nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului. "Prin numirea unor judecatori la o alta autoritate constitutionala decit cea judecatoreasca, pentru constituirea acestei comisii speciale, este afectata in mod direct o institutie fundamentala a statului", mai spune aceasta asociatie a magistratilor.

Laura Stefan, membru in fosta comisie prezidentiala, a declarat pentru Cotidianul ca ordonanta are probleme de natura constitutionala, pentru ca judecatorii nu pot avea alte activitati in afara instantelor, decit cele didactice. In plus, "daca aceasta comisie are caracter jurisdictional, este iarasi in afara Constitutiei, pentru ca organizarea instantelor extraordinare este interzisa de legea suprema", a explicat Laura Stefan.

Liderul PD, Emil Boc, a criticat, la rindul sau, modificarile aduse legii raspunderii ministeriale. El considera ca ordonanta "este neconstitutionala, intrucit nu exista situatia de urgenta ceruta de Constitutie pentru adoptarea ei. Probabil ca singura urgenta este aceea a guvernului Tariceanu II de a evita confruntarea cu justitia a ministrilor penali din cadrul cabinetului", a declarat Boc.

Senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter considera, in schimb, ca ordonanta lui Chiuariu este constitutionala. In plus, el crede ca nu exista motive de ingrijorare fata de faptul ca activitatea comisiei prezidentiale va fi suspendata timp de 30 de zile, termenul prevazut de actul normativ pentru desemnarea noii comisii. "In cazul Nagy Zsolt, comisia s-a pronuntat dupa trei luni", a spus Eckstein.

Deputatul PSD Victor Ponta considera aberanta prevederea conform careia fosta comisie a fost desfiintata inainte de a fi activa cea formata din judecatori, pentru ca instituie o perioada de 30 de zile in care nu se pot da avize pentru urmarirea penala a demnitarilor. "Ne asteptam ca Executivul sa desfiinteze cu totul chiar Justitia", a comentat Ponta.

Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei considera ca ordonanta este neconstitutionala, pentru ca nota de fundamentare nu motiveaza urgenta. "Constitutia cere situatii extraordinare, or, aici singura situatie extraordinara este cercetarea penala a ministrilor liberali.

Modificarea legii rapunderii ministeriale nu a trecut neobservata nici in UE. Purtatorul de cuvint al Comisiei Europene, Mark Gray, a admis ca adoptarea acestei ordonante ar putea afecta raportul de tara din ianuarie. "Ar putea afecta evaluarea noastra, dar vom vedea asta la momentul potrivit", a declarat Gray, citat de NewsIn.

O pozitie mult mai dura fata de actul normativ adoptat joi a avut-o eurodeputatul popular Markus Ferber, care a declarat ca ii va cere comisarului european pe Justitie, Franco Frattini, activarea clauzei de salvgardare. "Ordonanta de joi a guvernului roman este un clar pas inapoi in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt", a declarat Ferber, citat de NewsIn.

Cristian Boureanu, PLD, a declarat pentru Cotidianul ca ordonanta a fost elaborata premeditat in acest fel, cu sistarea actualei comisii din momentul publicarii in Monitorul Oficial, pentru ca anchetarea ministrilor liberali sa fie aminata cit mai mult. In opinia lui Horatiu Dumbrava, de la SoJust, constituirea unei noi comisii la Cotroceni ar putea dura aproximativ sase luni, tinind cont de procedurile din interiorul CSM.

Valeriu Stoica a declarat pentru Cotidianul ca ordonanta de urgenta data de cabinetul Tariceanu este o incalcare grava a statului de drept. Mai mult, este pentru prima oara, considera liderul PLD, cind o lege este data in folos individual: "Pina acum se dadeau legi in favoarea unor categorii de persoane, acum se da in interes individual". Gafele succesive ale actualului guvern in materie de justitie risca sa activeze clauza de salvgardare, mai crede Valeriu Stoica. (Mariana Bechir, Dorin Petrisor)