Universitatea Harvard, din Statele Unite, a decernat, joi, premiile IgNobel, distinctii acordate in mod traditional celor mai trasnite, ciudate sau inutile studii si descoperiri stiintifice de pe cinci continente, o alternativa amuzanta a premiilo
Universitatea Harvard, din Statele Unite, a decernat, joi, premiile IgNobel, distinctii acordate in mod traditional celor mai trasnite, ciudate sau inutile studii si descoperiri stiintifice de pe cinci continente, o alternativa amuzanta a premiilor Nobel adevarate. Pentru al 17-lea an consecutiv, prestigioasa institutie americana a decernat zece premii IgNobel, care recompenseaza studii absurde sau bizare realizate de cercetatori adevarati.
Mai multi cercetatori sud-americani figureaza pentru prima data printre castigatori, printre care se mai numara o japoneza, un taiwanez si o australiana. La ceremonia care a avut loc la Teatrul Sanders al Universitatii, au fost prezenti doar sapte din cei zece laureati. Doi dintre acestia, britanicul Brian Witcombe si americanul Dan Meyer, care au primit premiul IgNobel pentru medicina, pentru studiul "Efectele secundare ale inghitirii sabiilor", s-au vazut la ceremonie pentru prima data. Pana joi, cei doi au avut contact doar prin telefon si e-mail, a precizat fondatorul premiilor IgNobel, Marc Abrahams, editor al "Annals of Improbable Reasearch", o publicatie de cercetari stiintifice umoristice care apare de sase ori pe an si care ofera aceste premii. Premiul IgNobel pentru aviatie a revenit studiului "Efectele Viagrei asupra senzatiei de decalaj orar la hamsteri", publicat de Academia argentiniana de stiinta in iunie 2007. Premiul IgNobel pentru chimie a revenit lui Mayu Yamamoto pentru studiul sau asupra extragerii vaniliei din balegar de vaca. Acesta va asista vineri la o degustare gratuita dintr-o inghetata botezata cu numele sau, "Yum-a-Moto Vanilla Twist", realizata de un producator de inghetata din Cambridge.
Arma sexuala
Premiul IgNobel: efectele Viagrei asupra senzatiei de decalaj orar la hamsteri Printre femeile castigatoare ale editiei din 2007 s-a numarat olandeza Johanna van Bronswick, de la Universitatea din Eindhoven, laureata a premiului pentru biologie, pentru lucrarile "Paturile, praful si moliile", "Locuinta, patul si plosnitele" si "Organisme vii in saltelele din Olanda". Premiul anti-Nobel pentru pace a revenit unui laborator din Dayton, pentru "bomba gay", o arma chimica ce provoaca la soldatii inamici o atractie sexuala irezistibila. Premiul pentru nutritie i-a revenit lui Brian Wansink de la Universitatea Cornell, New York, pentru descoperirea "bolului fara fund" care se reumple singur, in timp ce premiul pentru lingvistica a fost atribuit unui numar de trei cercetatori spanioli, pentru ca au demonstrat ca soarecii, cateodata, nu pot face diferenta intre o persoana care vorbeste invers olandeza si una care vorbeste invers japoneza. Premiul IgNobel pentru fizica a revenit lui L. Mahadevan de la Universitatea Harvard, SUA, si Enrique Cerda Villablanca, de la Universitatea din Santiago de Chile, pentru o lucrare asupra modului in care se sifoneaza cearsafurile. Premiile IgNobel au fost inmanate laureatilor de castigatori ai premiilor Nobel, printre care s-au numarat Craig Mello (medicina, 2006), Roy Glauber (fizica, 2005) si William Lipscomb (chimie, 1976). "Premiile sarbatoresc neobisnuitul, onoreaza imaginatia si stimuleaza interesul oamenilor in ceea ce priveste stiinta, medicina si tehnologia", a indicat Marc Abrahams. In ultimii ani, premiile IgNobel au recompensat studii referitoare la impactul muzicii country asupra suicidului, cercetari privind utilizarea magnetilor pentru a face broastele sa leviteze, precum si studii referitoare la efectul berii, al usturoiului si al fristii asupra apetitului lipitorilor. Discursurile premiantilor la aceste premii sunt limitate la un minut. Daca acestia depasesc timpul alocat, o tanara care indeplineste rolul de maestru de ceremonii se apropie de invitat si-i sopteste: "Opreste-te, te rog, pentru ca ma plictisesc". (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.