ĄCum iubesc femeile", de Maryse Vaillant, este un eseu despre maniera si arta femeilor de a-i iubi pe barbati, descifrate prin prisma a patru portrete feminine care ilustreaza patru feluri diferite de iubire.

O frumoasa scriitoare se prabuseste cind vechiul ei iubit o paraseste. O mama se agata de fiul ei care vrea sa plece de acasa. O sotie se pierde in umbra carierei sotului sau. O artista deja trecuta de prima tinerete intra in viata unui tinar. Aceste femei au in comun faptul ca iubesc pina la uitare de sine.

Facindu-le portretele, Maryse Vaillant, de profesie psiholog, cauta sa inteleaga de fiecare data cum functioneaza mecanismul iubirii la femei. In aceasta carte, departindu-se de neutralitatea caracteristica unui psiholog, autoarea isi ia dreptul de a-si spune punctul de vedere, acela al unei femei, al unei fiice si al unei mame, pentru a interoga schemele noastre mentale obisnuite si pentru a lamuri, pe cit posibil, unul dintre misterele geniului feminin: arta de a-i iubi pe barbati.