Dupa numararea a peste 99% din voturile exprimate la recentele alegeri parlamentare din Ucraina, deputatul roman Ion Popescu a fost reales si va ramane in continuare in Rada Suprema de la Kiev unde va reprezenta comunitatea romaneasca, informeaza Ro
Dupa numararea a peste 99% din voturile exprimate la recentele alegeri parlamentare din Ucraina, deputatul roman Ion Popescu a fost reales si va ramane in continuare in Rada Suprema de la Kiev unde va reprezenta comunitatea romaneasca, informeaza Romanian Global News. Comunitatile romanesti din actuala Ucraina, ramase in afara teritoriului Romaniei dupa cel de-al doilea razboi mondial, locuiesc compact in: regiunea Cernauti, care cuprinde Nordul Bucovinei, Tinutul Hertei si fostul judet Hotin; regiunea Odessa, indeosebi in raioanele Ismail, Reni, Chilia si Cetatea Alba; regiunea Transcarpatia, in raioanele Teacev si Rahovo. In spatiul dintre Nistru si Bug, romanii locuiesc in regiunile Herson, Kirovograd si Nikolaev si, la est de Bug, in regiunile Donetk, Dnepropetrovsk, Crimeea si Lugansk. Etnicii romani care traiesc in jurul Bugului provin din romanii ardeleni dusi cu doua secole in urma in stepa pustie din Tavrida, ca osteni impotriva navalirilor tatare.

Populatia romaneasca predomina in trecut, ca populatie autohtona, in Nordul Bucovinei si Sudul Basarabiei. In prezent, in urma deznationalizarii, genocidului si a unei alte organizari administrati ve in perioadele imperiului rus, Uniunii Sovietice si statului ucrainean populatia romaneasca a devenit minoritara. In ansamblul ei, dar mai ales in mediul rural, comunitatea romaneasca se confrunta cu o criza economico-financiara de amploare, cu repercusiuni majore in plan social, spiritual si cultural. Pe fondul general al recesiunii economice, comunitatile romanesti din Ucraina nu beneficiaza de sprijin pentru editarea de manuale si literatura in limba romana, protectia si intretinerea monumentelor istorice si culturale, pregatirea de cadre, conservarea, afirmarea si dezvoltarea culturii proprii, retrocedarea institutiilor si cladirilor care au apartinut romanilor etc.


Mancini: Parteneriatul romano-italian nu poate fi zdruncinat de episoade de criminalitate

Parteneriatul dintre Italia si Romania este unul de lunga durata, care cuprinde domeniul politic, economic, cultural, dar si societatea civila, iar relatii atat de solide nu pot fi zdruncinate de “repetate si odioase episoade de criminalitate”. Ambasadorul Italiei, Daniele Mancini, a discutat telefonic, joi, cu presedintele Comisiei de Afaceri Externe din Camera Deputatilor, Stefan Glavan, conversatia fiind definita de acesta “pozitiva si deosebit de incurajatoare”. Atentia vie si preocuparea actuala din mass-media romana cu privire la succesiunea de episoade infractionale comise de cetatenii romani in Italia trebuie incadrate intr-o optica mai vasta, a apreciat Mancini, potrivit unui comunicat al Ambasadei Italiei. Parteneriatul dintre Italia si Romania este unul de lunga durata, care cuprinde nu numai domeniul politic, economic si cultural, ci si societatea civila.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.