Presedintele american George W. Bush va fi silit sa amane deschiderea Conferintei Internationale a Pacii de la Annapolis, deoarece cei doi actori principali, Israel si Autoritatea Palestiniana, nu reusesc sa ajunga la un consens privind "Declarati
Presedintele american George W. Bush va fi silit sa amane deschiderea Conferintei Internationale a Pacii de la Annapolis, deoarece cei doi actori principali, Israel si Autoritatea Palestiniana, nu reusesc sa ajunga la un consens privind "Declaratia comuna" preconizata de a fi citita la deschiderea evenimentului.
In urma cu doua zile, Mahmud Abbas (Abu Mazen) a avut o noua si lunga discutie intre patru ochi cu premierul israelian Ehud Olmert, la resedinta acestuia din Ierusalim. Cei doi nu se afla la prima intalnire, dar e pentru prima oara cand s-au intalnit si cele doua comisii, israeliene si palestiniene, insarcinate cu intocmirea documentului mult dorit de presedintele american, George W. Bush, initiatorul Conferintei Pacii. Olmert nu doreste o declaratie comuna cuprinzand paragrafe concrete, iar Abbas refuza sa semneze un document cu vorbe goale. Intre cele doua parti exista controverse uriase privind granitele viitorului stat palestinian, problema refugiatilor palestinieni si statutul viitor al Ierusalimului. Va exista o declaratie comuna, semnata de israelieni si palestinieni, dar fara referiri la "problemele dureroase". Alarmata, sefa diplomatiei americane Condoleezza Rice, se pregateste sa soseasca din nou in Orientul Mijlociu. Ea se va stradui sa-i convinga pe premierul Olmert si pe presedintele Abbas sa dea un continut concret declaratiei lor comune. Un responsabil israelian a facut cunoscut ca Conferinta Pacii va avea loc la 26 noiembrie 2007, doua saptamani mai tarziu decat fusese programata. Manifestarea in cadrul careia vor fi discutate noile initiative legate de dezamorsarea conflictul israeliano-palestinian ar urma sa se desfasoare in orasul Annapolis, din SUA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.