Guvernul a emis joi o ordonanta de urgenta prin care conducerea Institutului National al Magistraturii (INM) este decisa de CSM, nu de Consiliul Stiintific al institutiei, ca pina acum.

Procedura de numire a conducerii Institutului National al Magistraturii a fost modificata, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului, astfel ca numirea directorului se va face de catre Consiliul Superior al Magistraturii si nu de catre Consiliul Stiintific al Institutului, informeaza HotNews. Masura il vizeaza pe directorul INM, Mihai Selegean, cel care pe 9 mai i-a retras invitatia ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, de a participa la festivitatea dedicata Zilei Europei, in semn de protest fata de cererea de revocare a procurorului Doru Tulus, seful sectiei a II-a a DNA, adresata de ministru CSM cu o zi inainte. Cazul Selegean a fost analizat ulterior de CSM, dupa ce Asociatia Magistratilor din Romania a formulat o cerere de revocare a directorului INM, precum si schimbarea modalitatii de numire a conducerii. Cererea AMR a fost respinsa pe motiv ca doar Consiliul Stiintific al Institutului poate cere CSM numirea sau revocarea din functie a directorului.

Guvernul a motivat ordonanta de joi cu ideea de "a elimina discriminarea la adresa celor care doreau sa acceada la o functie de conducere in cadrul Institutului National al Magistraturii". Astfel, "numirea directorului INM si a celor doi adjuncti nu se va mai face la propunerea Consiliului Stiintific al INM, ci se va face de catre Consiliul Superior al Magistraturii, din rindul personalului de instruire de personalitate juridica al Institutului, al judecatorilor si al procurorilor sau al cadrelor didactice din invatamintul superior juridic acreditat", se arata in comunicatul Guvernului. In comunicat este invocata si depolitizarea INM. "Pentru a depolitiza forul stiintific a fost introdusa incompatibilitatea calitatii de membru al Consiliului Stiintific al INM cu calitatea de membru al unui partid politic", se arata in documentul citat. Singurul om politic din Consiliul Stiintific al INM este vicepresedintele PLD Valeriu Stoica.