Tudor Chiuariu i-a conferit presedintelui Basescu obligatia legala de a vorbi public si detaliat despre ministrii banuiti de coruptie. N-a banuit, saracul, ce arma pune in mina presedintelui…

Ministrul Justitiei pare a avea un apetit teribil pentru lucrurile facute pe furis, care sfirsesc prin a deveni arme in mina lui Traian Basescu. Dupa cererea de demitere a procurorului sef Tulus, care a pus munitie in pusca presedintelui inaintea referendumului, zilele acestea a comis-o din nou: a initiat ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii privind raspunderea ministeriala si a pus-o pe masa Guvernului fara ca membrii mai intelepti ai Cabinetului sa fi stiut ceva dinainte.

Ordonanta a suspendat activitatea actualei Comisii speciale de la Cotroceni, a intrerupt pentru cel putin o luna lucrul la dosarele aflate in analiza - printre care si al lui Chiuariu, a stabilit ca din viitoarea Comisie vor face parte doar judecatori desemnati de CSM si a eliminat atit dreptul cetatenilor de a sesiza direct la DNA presupuse fapte de coruptie comise de ministri, cit si dreptul DNA de a sesiza Comisia de la Cotroceni.

Incurcaturile juridice si constitutionale pe care pare sa le fi creat aceasta ordonanta de urgenta au inceput deja sa fie amplu dezbatute de catre specialisti. Nu asupra lor vreau sa ma opresc acum, ci asupra unei consecinte mai degraba politice, care in scurt timp va exploda in fata lui Chiuariu si a celorlalti actuali, fosti si viitori ministri despre care procurorii detin indicii ca ar fi comis acte de coruptie.

Ca element de noutate, ordonanta de urgenta impune publicarea in presa a raportului intocmit de Comisia de la Cotroceni, a eventualelor opinii separate formulate de unii membri, si il obliga pe presedinte sa-si publice, tot motivat, decizia in cazul in care aceasta e in dezacord cu propunerea Comisiei.

Se cuvine sa amintim ca la Cotroceni nu vine un dosar instrumentat complet, cu probe administrate in contradictoriu, astfel incit vinovatia sau nevinovatia sa rezulte cu un grad multumitor de acuratete. Asa ceva ajunge doar in instanta. La Cotroceni ajung doar indicii, adica fragmente de adevar - sau de minciuna. Si e rezonabil de presupus ca indiciile care ajung la Cotroceni pledeaza mai degraba in sensul vinovatiei ministrului, pentru ca altminteri procurorii n-ar avea de ce sa mai ceara aviz de cercetare. La momentul judiciar respectiv, probele de nevinovatie, daca exista, sint in alta parte, nu la Cotroceni, dar procurorii nu le pot colecta fara avizul prezidential. Acesta este momentul in care presedintele este obligat de noua ordonanta de urgenta sa-si motiveze si sa-si faca publica decizia si e lesne de inchipuit ce inseamna un Basescu acoperit legal sa vorbeasca public doar pe baza unor indicii de vinovatie.

Va propun un exercitiu de imaginatie: cum ar suna motivarea presedintelui in cazuri in care cunoastem deja in ce constau indiciile. Cazul Chiuariu: "Procurorii detin indicii potrivit carora domnul ministru Chiuariu a nesocotit avizul negativ al Directiei de avizare din minister si, din motive inca necunoscute, a avizat pozitiv hotarirea de guvern prin care un teren care nu fusese scos oficial din proprietatea publica a statului a fost incredintat, prin asociere, unui grup de interese private. Consider ca e de interes public ca procurorii sa afle ce alte motive a avut domnul ministru sa procedeze astfel, drept pentru care incuviintez cercetarea penala".

Sau, mai hazliu, in cazul Pacuraru: "Procurorii au prezentat urmatoarea interceptare telefonica, efectuata cu mandat legal, in care domnul ministru Pacuraru vorbeste cu liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega: «Nea Morega, ti l-am aranjat pe Pantelimon Manta la noi in partid, da’ am si eu o rugaminte: am si eu un baiat, fa-i matale rost de niste contracte pe la Lignit, pe la Turceni, pe la Rovinari, da? Ii zic sa te sune, da?». Consider ca e de interes public ca procurorii sa afle ce efecte a avut aceasta rugaminte in afacerile fiului domnului ministru si incuviintez cercetarea penala".

Au fost doar niste exemple, poate schioape, dar sint convins ca rezervele de venin ale lui Basescu sint infinit mai mari si nu va ezita sa le foloseasca, devreme ce tocmai adversarii sai l-au invitat sa o faca. Ne putem astepta ca toti ministrii cu probleme la DNA sa primeasca astfel, perfect legal, nimicitoare etichete prezidentiale, care-i vor insoti pe tot parcursul procedurilor judiciare. Greul, pentru ei, abia acum incepe…