Mircea Geoana (foto) vrea sa-i mazileasca, la Brasov, pe toti cei care i-au pus bete-n roate: Ion Iliescu, Adrian Nastase si Grupul de la Cluj, prin Vasile Puscas. In fapt, liderul social-democrat incearca sa intoarca in favoarea sa esecul motiunii de cenzura, eliminandu-i din linia intai pe toti cei care i-ar putea reprosa insuccesul din Parlament si i-ar putea cere capul intr-un viitor apropiat. Conducerea centrala a convocat toate filialele partidului la Brasov, intr-o sedinta a Comitetului Executiv, care se anunta a fi de departe cea mai sangeroasa reuniune pesedista. Acolo, lui Iliescu si Nastase li se vor imputa declaratiile si chiar votul impotriva motiunii. In vizor se afla si Vasile Puscas care este amenintat de locotenentul lui Geoana, Dan Tudorache, cu excluderea, desi liderul de la Cluj spune ca a votat pentru motiune. Surprinzatoare este pozitia lui Vanghelie care se pronunta impotriva excluderii din partid a vinovatilor. Filialele partidului sunt impartite intre sanctionarea si iertarea "tradatorilor".
Iliescu ataca violent
Ion Iliescu a refuzat sa participe la piesa care se va pune in scena la Brasov, desi face parte atat din BPN, cat si din Comitetul Executiv. Presedintele de onoare a continuat insa sa atace si sa conteste vehement deciziile lui Geoana, pe care l-a facut praf si pulbere prin declaratii. "El este un om care a venit pe val, atunci cand PSD era la putere. Daca este sa vorbim de vocatia tradarii, nu domnul Geoana are autoritatea morala sa vorbeasca despre asa ceva", a spus Iliescu. "Oamenii se aduna, se unesc intr-un partid in jurul unor valori, asta ii uneste, nu teama de biciul sefului. Asta e o mentalitate primitiva a unora care nu prea stiu ce este aia politica si care nu au fost prezenti in marile batalii care au construit democratia post-revolutionara in Romania, au venit la placinte. Ma refer si la Geoana si la cei din jurul lui, oameni care nu au fost in politica, au venit dupa anul 2000 cand se rezolvasera problemele, si acum ei vin sa faca ordine intr-un partid care s-a cladit cu atata truda si cu contributia unor oameni solizi, seriosi, si ei vin si impun niste reguli pentru jocuri de copii sau pentru niste oameni primitivi, care nu stiu ce este acela partid, care cred ca in partid se inregimenteaza ca la cazarma, e un comandant sef care da dispozitie si toti se inclina, nu?", a declarat Ion Iliescu la Constanta.
Razboi cu Clujul
Mircea Geoana si-a aruncat in lupta toate armele, lovind chiar in Grupul de la Cluj. Dan Tudorache - liderul PSD Sector 1 - a spus ca va propune, sambata, excluderea din partid a tuturor parlamentarilor PSD care nu au votat in favoarea motiunii. Tudorache a aratat ca propunerea sa privind excluderea ii priveste si pe cei care au participat la vot, dar nu au votat, cum este cazul deputatului Vasile Puscas. De altfel, amenintarea ii vizeaza si pe Adrian Nastase si Ion Iliescu. Imediat, Puscas a replicat, sustinand ca nu sunt motive pentru excluderea sa din partid, in conditiile in care a anuntat ca va vota motiunea de cenzura si a si votat-o. Liderul de la Cluj a criticat, in schimb, supravegherea cu camere video a procedurii de vot, fiind de parere ca aceasta este impotriva democratiei. O miscare surprinzatoare a venit si din partea lui Ilie Sarbu, membru al Grupului de la Cluj. Dupa ce, in urma cu doua zile, Ilie Sarbu a sustinut ca lui Iliescu i s-ar putea retrage sprijinul politic, ieri, vicepresedintele PSD a apreciat, conform Rompres, ca nu se va trece la masuri punitive, de genul excluderii fostului presedinte. "E foarte greu sa vorbesti despre indisciplina sau despre autoritatea unui om care a fost sef al statului atat timp. Ar fi ipocrit sa vorbim despre domnul Ion Iliescu in aceeasi masura sau cu aceleasi argumente cu care am analiza alti colegi. De aceea cred ca este evident ca va fi o decizie greu de luat", a spus Sarbu.