Casa de licitatii Christie’s va pune in vinzare, pe 28 noiembrie, un ou Fabergé cu ceas, la un pret de pornire de 9 milioane de euro.

Un ou realizat de celebrul bijutier rus Carl Fabergé ar putea dobori recordul mondial in materie de obiecte de arta rusesti, fiind cotat la 9 - 13 milioane de euro in cadrul licitatiei care va avea loc pe 28 noiembrie.

Bijuteria, care include un ceas cu cuc incrustat cu diamante, a fost un cadou al lui Beatrice Ephrussi de Rothschild, sotia bancherului rus multimilionar Maurice Ephrussi, pentru Germaine Halphen, in 1905, dupa anuntarea logodnei acesteia cu fratele mai mic al lui Beatrice, nimeni altul decit faimosul baron Edouard de Rothschild.

Aproape necunoscut pina acum, din moment ce existenta sa figura doar in registrele private ale familiei, acest ou Fabergé, unul dintre putinele din lume, va fi piesa de rezistenta a Zilelor rusesti pe care le va organiza Casa de licitatii Christie’s, intre 26 si 29 noiembrie, la Londra. De fapt, bijuteria este doar una dintre cele trei exemplare cunoscute de oua Fabergé dotate cu cite un ceas cu cuc: celelalte doua sint "Ou imperial cu cuc" (1900) si "Ou Chanticler" (1904).

"Descoperirea acestei opere de arta este punctul culminant al carierei mele de 40 de ani. Desi exista putine exemplare, ouale Fabergé sint cunoscute in toata lumea drept cele mai impresionante obiecte de arta create vreodata", a declarat Anthony Philips, directorul international al departamentului de arta ruseasca de la Christie’s.

Semnat si datat de catre renumitul bijutier Carl Fabergé (1846-1920) in 1902, oul a fost realizat de Michael Perchin, seful atelierului sau de bijuterie, care l-a asezat pe un piedestal la a carui decorare a folosit diverse nuante de aur cu smalt roz semitransparent. Construit la niste dimensiuni exceptional de mari, oul are in partea din fata un ceas in interiorul caruia se afla un cuc incrustat cu diamante care iese, la fiecare ora fixa, da din aripi si din cap de patru ori in timp ce isi inchide si isi deschide ciocul pentru a cinta. Impresionantul rol jucat de cucul incrustat cu diamante dureaza 15 secunde, dupa care un clopotel da ora exacta.

Intre 1885 si 1916, Fabergé a creat aproape cincizeci de oua pentru tarii rusi Alexandru al III-lea si Nicolae al II-lea, care le-au oferit drept cadouri de Pasti sotiilor lor. Cu toate acestea, nu mai exista informatii decit despre 12 asemenea bijuterii, care se afla in colectii private si in muzee.