Sardinia ofera, pe linga vecinatatea unor cunoscuti bogatasi ai lumii, si proprietati cu preturi accesibile.

A doua insula ca marime din Mediterana dupa Sicilia, chiar sub insula Corsica. Situata la est de Italia, la vest de Spania, la nord de Tunisia si la sud de Corsica si Franta, Sardinia este inconjurata, la rindul sau, de mai multe mici insule precum Caprera, La Maddalena, Asinara, San Pietro si Sant'Antioco. Despre Sardinia se spune ca ar avea cea mai transparenta apa a Mediteranei, in culoarea smaraldului, plaje fine, golfulete, grote ascunse, stinci si paduri dese de pin. Geografic, relieful este variat, insula fiind descrisa ca un continent in miniatura". In partea nordica se gasesc dealuri si munti, iar in sud predomina cimpia. In Sardinia, temperatura este blinda tot timpul anului. Iarna, temperatura zilnica nu scade sub 14C. Se vorbeste despre existenta a doua Sardinii, Costa Smeralda, mai instarita, si Riviera de Corallo, coasta vestica, mai linistita.

Plina de vestigii istorice raspindite de-a lungul intregii insule, Sardinia a inceput sa se impuna ca destinatie turistica in anii 80. Ulterior, multi dintre oamenii bogati ai lumii si-au cumparat case de vacanta pe aceste meleaguri. Cererea de proprietati in Sardinia este inca mare atit printre italieni, cit si printre investitorii straini. In ultimii ani, populatia de pe coasta de vest s-a extins catre Alghero si portul sau turistic. Partea de nord a Sardiniei are cea mai buna infrastructura, iar Costa Smeralda, situata in nord-est, este vazuta de multi drept o alta ri-viera italiana. Aici proprietatile au cele mai mari preturi de pe insula. Partea sudica a Sardiniei nu ofera o infrastructura atit de dezvoltata ca aceea din nord si, prin urmare, preturile sint scazute. In Sardinia, preturile proprietatilor sint totusi mici comparativ cu cele din Europa, insa trendul este crescator. Regiunile de coasta sint cele mai scumpe, avind avantajul suplimentar de a reprezenta investitii sigure din chirii. In interiorul insulei exista de asemenea proprietati care ofera beneficiul a nu fi niciodata prea departe de coasta.

Centrul orasului Costa Smeralda, numita asa dupa culoarea verde ca smaraldul a apei, este Porto Cervo, cea mai populara statiune, frecventata de multe celebritati. Unele dintre vedete aleg sa isi petreaca aici vacantele, in timp ce altele isi cumpara case de vacanta in zona. Orasul a fost transformat in anii 60 de printul Karim Aga Khan dintr-un tarm pustiu intr-un spatiu luxos, de stil mediteranean, cu porturi pentru iahturi, terenuri de golf, hoteluri exclusiviste si excentrice, restaurante scumpe si o piazza pentru promenada si shopping, unde pot fi gasite toate brandurile de lux.

Totusi, insula Sardinia ofera si proprietati cu preturi rezonabile, care variaza de la 65.000 pina la 500.000 de euro. Spre exemplu, in orasul Bosa, situat pe coasta de vest, in apropiere de portul Alghero, un apartament de doua camere intr-un complex rezidential nou costa 65.000 de euro, iar cel de trei camere nu depaseste 100.000 de euro. Insa in acest pret nu este inclus locul de parcare. Tot pe coasta de vest, la 800 de metri de plaja, 5 minute de mers de cunoscuta statiune Valledoria si la o ora distanta de Costa Smeralda, un apartament de trei camere costa 98.000 de euro. Locuinta ofera centrala termica individuala, acces la utilitati, terasa cu vedere la mare, parcare privata si spatiu de depozitare la subsol. In Santa Maria Di Coghinas, o casa de tara care poate deveni casa de vacanta costa 100.000 de euro. Proprietatea este dotata cu 3 dormitoare mari, li-ving-room, bucatarie, baie, suprafata construita fiind de 100 mp. Casa are deschidere la riul Coghinas, este situata la o ora de mers spre nord de Alghero, iar terenul disponibil este de 2.000 mp. Cea mai apropiata plaja este Baia Delle Mimose.

Orasul Bedesi este cunoscut pentru cei 15 km de plaja si ape cristaline. Aici, un apartament de doua camere intr-un complex rezidential nou costa 102.000 de euro, cu loc de parcare inclus. Privelistea de pe terasa cuprinde Golful Asinara si Castelsardo. Ceva mai scumpe gasim in Castelsardo, pe coasta Asinara, un apartament de doua camere, nou, mobilat in stil medite-ranean, cu suprafata de 54 mp, costind 121.000 de euro. Locuinta are terase mari, cu vedere la mare si acces la piscina comuna. Plaja se afla la un kilometru distanta. In Olbia, principalul nod maritim si aerian al Sardiniei de astazi, oras cu strazi inguste, cladiri vechi, dar si cladiri moderne, un apartament cu doua dormitoare, living, baie si bucatarie costa 140.000 de euro. In cazul in care un european doreste sa cumpere o proprietate in Sardinia, acesta are aceleasi drepturi ca un cetatean italian, desi uneori procedurile birocratice se pot dovedi dificile. Se recomanda abilitati de vorbire a limbii italiene.

Vecin cu Berlusconi si Briatore Printre vedetele care frecventeaza locul sint artistul Rod Stewart si iubita sa, Penny Lancaster, actrita Elizabeth Hurley si Arun Nayar, designerii Donatella Versace si Roberto Cavalli, actorul Tom Cruise, milionarul rus Roman Abramovici, patronul echipei de fotbal Chelsea, Brad Pitt, George Clooney, Naomi Campbell, printesa Carolina de Monaco sau Yamani Ahmed, fostul ministru al petrolului din Arabia Saudita. Acestia sint doar citiva dintre cei care ajung la Porto Cervo, in Sardinia. Cintaretul Peter Gabriel este chiar proprietarul unui hotel de pe insula. Iar Flavio Briatore, managerul echipei de Formula 1 Renault, are chiar un club, Billionaire. In Porto Rotondo sint ancorate iahturi de lux din intreaga lume, printre proprietarii acestora numarindu-se Bill Gates, Paul Allen, unul dintre fondatorii Microsoft, sau Roman Abramovici. De asemenea, aici isi au resedinta multi dintre milionarii lumii, un exemplu fiind Silvio Berlusconi. Sardinia este preferata prim-ministrului italian, el avind in Porto Rotondo, la numai 20 de minute distanta de Porto Cervo, o vila cu 40 de camere si doua piscine, a carei valoare impozabila este estimata la circa 250.000 de euro anual.