RAFINAT - UN DESERT DE NEUITAT
Am avut parte de o experienta deosebit de placuta. Ei, da, o sa ziceti si ce-i cu asta?! Este, pentru ca mi se intampla rar. Iar cand este vorba despre tineri este si mai rar. Si daca si iubesti persoana,
RAFINAT - UN DESERT DE NEUITAT
Am avut parte de o experienta deosebit de placuta. Ei, da, o sa ziceti si ce-i cu asta?! Este, pentru ca mi se intampla rar. Iar cand este vorba despre tineri este si mai rar. Si daca si iubesti persoana, multumirea e totala.   Din bucataria ingusta si lunga, razbatea miros de aer cald, de unde am dedus ca se puneau bazele unui preparat copt, si de scortisoara, deci... ceva dulce. In bucatarie era Andreea, care se afla in largul ei, pentru ca, slabuta si diafana, nu se simtea incorsetata de ingustimea spatiului. Am continuat sa privesc, fara sa o deranjez. Am observat pe dulap niste pere mari, o radacina de ghimbir si borcanul cu miere. Domnita a spalat sase pere si a inceput sa le taie in lung. Jumatatile de pere trebuia golite de samburi. Andreea, intaratata de indaratnicia jumatatilor de pere, le executa pe rand, cu mare atentie, incruntandu-se la ele. Acum scotea din miezul perelor, aducandu-le la o grosime de un centimetru! Miezul il punea pe o farfurie si-l toca marunt. A terminat si aceasta operatie, a uns cu miere interioarele perelor si le-a lasat intr-un lighenas.   Un alt efort. A luat un castron in care a pus branza de vaci, a ras ghimbir, cinci linguri de miere, nuci macinate, un praf de sare, scortisoara si a inceput a le amesteca vartos. Aaa, si-a sters fruntea de sudoare si, dupa ce a gustat, multumita de parfumul si omogenitatea compozitiei, a dat deoparte castronul. A uns tava cu unt. Spectacolul a devenit din ce in ce mai interesant si palpitant in momentul in care a fost nevoita sa scoata jumatatile de pere. Cu doua degetele de la mana stanga scotea o jumatate de para, o scurgea, scuturand-o de doua ori, de mierea si de zeama lasate de fruct, strambandu-se a sila, de lipiciul mierii, o proptea pe farfurie si, cu lingurita, o umplea cu crema de branza, apoi o aranja cat mai bine in tava. A repetat acest ritual, fara abatere, pana la ultima jumatate de para. Si-a muscat usurel buza de satisfactie, apoi a ornat cu bucatele de nuca si a dat la cuptor, la foc potrivit. A inchis usa aragazului si s-a indreptat de sale, rasufland usurata. Atunci a dat ochii cu mine. Am intrebat-o ce face si, senina, mi-a zis ca a pus ceva la cuptor si ca abia asteapta sa-i spun daca-mi place. In timp ce ea a disparut din zona, ca o boare, am spalat vasele. Macar cu atat s-o ajut, nu?! Mirosul dulceag si parfumat imi starnea pofte gurmande, ticaloase.   Rezultat aromat. Dupa o jumatate de ora, zana mirosului divin isi facu aparitia si, cu glas dulce, ma invita afara ca sa poata scoate tava. Usa cuptorului elibera o dogoare parfumata. Tava scoasa ne dezvalui o multime de movilite aurii, pe care Andreea le pudra cu scortisoara. Le-am lasat la racit si fiecare ne-am apucat sa facem ceva, pentru ca timpul sa treaca mai usor. In sfarsit, s-au racit si ne-am pus cate o jumatate de para, care nu mai avea atitudinea aia razboinica si indaratnica pe care o afisa in mana Andreei cand le scobea de miez. Aspectul resemnat, turtit de movilita de branza divin mirositoare, te imbia sa gusti fara graba. Mmmm, gust minunat, dulce-acrisor, cu o tenta fina de iute-ciudat, parfum amestecat de pulpa de para si scortisoara. Gustul de nuca, intarit de praful de sare, evidentia pe cel al brazei dulci. Minunat! "Va place?", ma intreba ea cu glas subtirel. "Eu am creat-o!", zise ea, fara sa mai astepte raspunsul meu. Bine, e foarte buna! Si ii zic: pot sa-i dau numele tau? Inclina capul intr-o parte si dupa o gandire rapida, accepta.   veronica.bectas@jurnalul.ro   Pere umplute Ingrediente: 6 buc. pere, 300 gr. branza de vaci, 5+2 linguri miere, 100 gr nuci macinate, o jumatate lingurita ghimbir ras, un praf de sare, scortisoara pudra, unt pentru uns tava. Preparare: Se taie in doua, pe lung, perele si se curata casuta de seminte, apoi se scobesc pana raman groase de 1 cm, se ung cu miere si se lasa deoparte. Branza se bate bine cu 5 linguri de miere, ghimbir, sare, nuci, scortisoara si pulpa scoasa de la pere, tocata marunt, si se drege de dulce. Jumatatile de para se scurg de zeama si se umplu cu crema de branza, se orneaza cu miez de nuca si scortisoara, apoi se dau la cuptor 30 min. la foc potrivit, in tava unsa cu unt. Se servesc reci, cu sos de vanilie sau frisca.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.