Prezenta trupelor americane la baza aeriana Mihail Kogalniceanu din Romania ajuta SUA sa-si reduca cheltuielile si sa aiba conditii mai bune de antrenament.

Obiectivele urmarite de Statele Unite prin deschiderea unor baze militare in
Prezenta trupelor americane la baza aeriana Mihail Kogalniceanu din Romania ajuta SUA sa-si reduca cheltuielile si sa aiba conditii mai bune de antrenament.

Obiectivele urmarite de Statele Unite prin deschiderea unor baze militare in Europa de Est au fost expuse, in 2003, de generalul James Jones, seful comandamentului american din Europa la acea vreme, relateaza publicatia "Stars and Stripes". Jones a anuntat public atunci ca o mare parte a fortelor americane din Germania vor pleca din aceasta tara pentru a fi transferate in SUA sau la baze din Europa de Est. Jones a subliniat, la acea data, facilitatile de antrenare din estul Europei: mai multe ore de antrenament la dispozitie, permisiunea de a folosi mai multe avioane si bombe, mai putine restrictii de protectie a mediului inconjurator decit in Germania. El s-a referit, de asemenea, la posibilitatea desfasurarii trupelor pe perioade mai scurte, in baze aflate la distanta mai mica de zone fierbinti, precum Orientul Mijlociu, Balcanii si Africa.

Comandantului Corpului V de armata stationat la baza Mihail Kogalniceanu, general-locotenentul Kenneth Hunzeker, a declarat acum ca stabilirea unei prezente militare americane in Romania inseamna atingerea unora dintre aceste obiective strategice, semnificative pentru SUA. "O mare parte dintre acele obiective au devenit realitate", a precizat el, la incheierea unui exercitiu comun desfasurat de militarii romani si americani.

Desi fortele americane au cheltuit in ultimii cinci ani peste 30 de milioane de dolari la Kogalniceanu, alte circa 63 de milioane de dolari vor fi cheltuiti de fortele terestre in urmatorul an fiscal. "Pe termen lung, este mai putin costisitor", a subliniat Hunzeker, "pentru ca putem scadea prezenta in Italia, Germania si Anglia", a adaugat el. Baza din Romania e configurata pentru instruire si nu este operationala, deoarece militarii nu pot fi trimisi de aici in zone de conflict, a mai spus Hunzeker.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.